• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Beneficiile tratamentelor fitosanitare cu ajutorul dronelor agricole

    Adrian Radu -

    Agricultura devine digitală cu fiecare zi care trece. Ceea ce se măsura în hectare și tone este acum cuantificat la o scară considerabil mai mică – până la semințe individuale și picături individuale de ploaie ori produse de protecția plantelor. Drept urmare, aceste măsurători le permit fermierilor să-și optimizeze resursele, să economisească bani și să obțină randamente ridicate.

    Compania RodBun continuă să inoveze pentru a livra fermierilor semințe de calitate. Este primul pas pentru obținerea de producții superioare. Apoi, tehnologia intervine și în următorii pași din lanțul agricol. Datele pe care se bazează deciziile fermierilor legate de o anumită cultură trebuie să fie cât mai exacte. Iar asta înseamnă acces la tehnologii digitale.

    Prin parteneriatul demarat încă din 2019 cu Nextfarm, platforma online de agregare a tehnologiilor, RodBun reușește să pună la dispoziția fermierului român imagini satelitare menite să îl ajute și să îl asiste procesul de luare a deciziilor corecte cu privire la culturile sale. ”În condițiile în care problemele care apar în perioada de vegetație la tot mai multe culturi au devenit tot mai dese, scopul fermierilor este acela de a controla cât mai bine problemele care apar. Și un control eficient se face prin digitalizarea fermelor și scanarea satelitară a culturilor și noi, în parteneriat Rodbun cu Nextfarm, încercăm să le punem la dispoziție fermierilor aceste forme de control, scanarea satelitară a culturilor și controlul acestora prin satelit, vedem când apar probleme în cultură, dacă avem probleme cu apa, cu dăunătorii, cu bolile”, a explicat Florin Migdan, Director tehnic Rodbun.

    Prin facilitarea accesului fermierilor la imagini satelitare, Rodbun contribuie la diminuarea riscurilor pentru fermieri. Cu ajutorul tehnologiilor propuse de Nextfarm, compania le oferă fermierilor mici informații la care, până acum, aveau acces, de regulă, marii fermieri.

    ”Prin istoricul pe care ni-l dau hărțile în urma scanării satelitare, putem să avem o bază de imagini, prin care observăm ce a fost în terenul respectiv, în sola respectivă, cum a evoluat în urma tehnologiei pe care o aplicăm și o adaptăm de la un an la altul. Rapiditatea cu care intervenim în rezolvarea problemelor din câmp ne aduce spor de producție și ne asigură obținerea producțiilor pe care le dorim la culturile pe care le avem în fermă”, a completat Florin Migdan.

    Beneficiile tratamentelor fitosanitare cu drona

    Dronele sunt un instrument fantastic pentru fermieri și agronomi în aplicarea produselor de protecție a plantelor. Tratamentele fitosanitare cu drona sunt mult mai eficiente și mai bune atât pentru cultura în sine, cât și pentru mediul înconjurător. Pulverizarea este extrem de precisă. În plus, drona se poate apropia de cultură și poate elibera tratamentul doar pe suprafața plantelor, în cantitatea optimă, fără să se scurgă în sol.

    O altă problemă pe care o rezolvă drona este faptul că în unele ferme suprafețele nu sunt comasate, ci împărțite în diferite zone. ”În aceste cazuri nu se justifică deplasarea met-ului până în zona respectivă și efectuarea tratamentului. Dar dacă nu îl efectuăm, pierdem producție. Ce facem atunci? Drona agricolă este foarte ușor de deplasat în zonele în care trebuie să intervenim, realizează cu o rapiditate foarte mare lucrarea respectivă. Consumul, până a ajunge acolo și a rezolva problema, este foarte, foarte mic și timpul de lucru și mobilizarea oamenilor este scăzută”, a dezvăluit reprezentantul RodBun.

    Dronele agricole sunt utilizate constant în producerea loturilor semincere din fermele Rodbun, deoarece oferă o abordare exactă în monitorizarea semințelor, prin combinația de senzori de înaltă rezoluție și altitudini joase de zbor, care permit o detectare și monitorizare precise.

    ”Recomandăm tuturor fermierilor din țară să folosească drona agricolă, în special în loturile semincere, dar și la general, în culturile cu talie înaltă, deoarece problemele la aceste culturi cu talie înaltă se acutizează de la un an la altul, apar dăunători noi, intensitatea dăunătorilor crește, apar boli noi, care scad din ce în ce mai mult producția și noi avem nevoie să obținem producții ridicate, pentru a fi profitabili. Drona agricolă ne stabilizează profitabilitatea în fermă și ne asigură succesul garantat pe o perioadă foarte mare de timp”, a mai precizat Florin Migdan.

    Productivitatea unei drone agricole este de 10-15 hectare pe oră. Norma de lucru este de 8-10 litri / ha. Cu toate că volumul de soluție este mult mai mic decât în cazul unei propulsate, acest echipament creează un efect de turbionare. Astfel, particulele pe care le emite sunt de cel puțin 5 ori mai mici decât cele emise de o mașină de erbicidat normală și pătrunde mult mai repede în plantă produsul pe care fermierii doresc să-l aplice.

    Detalii despre serviciile și produsele Rodbun pot fi găsite pe site-ul www.rodbun.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!