• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii români care protestează la Bruxelles, primiți la discuții de eurodeputatul Daniel Buda

    Roxana Dobre -

    Fermierii care reprezintă Asociația Forța Fermierilor (AFF) la protestul organizat în această săptămână la Bruxelles au transmis problemele cu care se confruntă producătorii agricoli din țara noastră, și europarlamentarilor români. Aceștia au fost primiți la discuții de Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, care le-a transmis că oficialii de la Bruxelles vor rămâne mereu deschiși la negocieri cu agricultorii.

    Fermierii români care se află în această săptămână la Bruxelles pentru a atrage atenția oficialilor europeni asupra situației grele pe care o traversează producătorii agricoli din țara noastră, au fost primiți ieri, miercuri – 29 martie la discuții de eurodeputatul român, Daniel Buda.

    Fermieri din Asociația Forța Fermierilor (AFF) la întâlnire cu eurodeputatul Daniel Buda (foto: Asociația Forța Fermierilor)

    Fermierii români au fost primiți la discuții de eurodeputatul Daniel Buda

    Cu mesajul „FERMIERII ROMÂNI MERITĂ RESPECT!” (ROMANIAN FARMERS DESERVE RESPECT!) pe masă fermierii i-au expus europarlamentarului Daniel Buda rând pe rând toate problemele pe care agricultorii se confruntă în ultima perioadă. Daniel Radu, membru al asociației, care se află în aceste zile la Bruxelles a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că oficialul european a fost extrem de deschis la doleanțele fermierilor și nu este deloc străin problemelor pe care agricultorii români sau crescătorii de animale le întâmpină.

    ”Am avut discuții cu eurodeputatul Daniel Buda căruia i-am prezentat situația privind stabilirea sumei pe care fermierii români o vor primi pentru compensarea pierderilor la cererile, din cauza importurilor din Ucraina. Sumă pe care după cum se știe o considerăm extrem de mică și discriminatorie. Dânsul este un bun cunoscător a situației din țară și a fost foarte deschis și receptiv la mesajul cu care noi am mers acolo”, a spus Daniel Radu, membru al Asociației Forța Fermierilor (AFF) pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Citiți și: Fermierii români, protest la Bruxelles. Daniel Radu, AFF: ”Europarlamentari români, alături de noi”

    Europarlamentarul Daniel Buda i-a asigurat pe fermieri că interesele acestora sunt expuse permanent decidenților de la Bruxelles

    Daniel Buda le-a transmis fermierilor că multe problemele acestora își găsesc rezolvarea în primul rând la autoritățile din România.

    ”Ne-a explicat că multe dintre probleme își găsesc rezolvarea la noi în țară pentru că complicațiile multe sunt la noi și de asemenea soluțiile se găsesc  tot aici. Desigur că aceste soluții țin de decidenții politici români. Am rămas încântați de deschiderea cu care ne-a primit și dânsul ne-a transmis că face tot ce poate ca fermierii români să fie apărați iar interesele acestora să fie expuse decidenților de la Bruxelles”, a mai explicat Daniel Radu.

    După întâlnirea cu Daniel Buda, fermierii au avut o întrevedere și cu Achim Irimescu, ministru plenipotenţiar la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană (UE). ”De asemenea am avut discuții și cu Achim Irimescu, miercuri seara la Reprezentanța României la Bruxelles. Și dânsului i-am dus mesajul susținut de Asociația Forța Fermierilor (AFF) și la rândul său ne-a explicat foarte multe lucruri și am primit asigurări că și dânsul face tot ce poate ca agricultura românească să se dezvolte, să fie apărată și să se obțină cât mai multe beneficii pentru fermieri”, a mai susținut fermierul din AFF.

    La rândul său Daniel Buda a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că eurodeputații români au explicat oficialilor europeni ”de câte ori au avut ocazia” care este situația dificilă în care se află o parte a sectorului agricol din România

    ”Noi am explicat de câte ori am avut ocazia care este situația dificilă în care se află o parte a sectorului agricol din România, din zona de cereale. În același timp am căzut de acord că la noi vor găsi mereu deschidere iar relația cu fermierii români se bazează pe o bună colaborare și comunicare. Și chiar dacă uneori avem impresia că sistemul este puțin blocat eu cred că trebuie să îl facem să fie funcțional. În același timp cred că trebuie să existe și o comunicare bună a Ministerului Agriculturii cu Comisia Europeană (CE) astfel încât cea din urmă să aibă în vedere dimensiunea problemelor din teren ca să poată să intervină eficient și mai ales la timp”, a punctat Daniel Buda.

    Pe agenda fermierilor se mai află astăzi, joi – 30 martie și o întâlnire cu eurodeputata Carmen Avram dar și o nouă rundă de proteste, în fața Comisiei Europene, în timpul discuțiilor tehnice care au loc pentru a discuta recalcularea ajutorului din bani europeni pe care urmează să îl primească România.

    Primele semnale privind obținerea de mai mulți bani pentru fermieri au fost deja transmise chiar de ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a anunțat că fermierii vor primi un nou ajutor. Acesta a confirmat miercuri – 29 martie, pentru Agerpres, informația lansată de fostul comisar pentru agricultură, Dacian Cioloş, potrivit căreia Comisia Europeană a început să lucreze la un al doilea pachet de ajutor pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii din cinci state membre, inclusiv România.

    Despre anunțul ministrului aici: Petre Daea: Fermierii vor primi un nou ajutor de la UE pentru acoperirea pierderilor provocate de importurile de cereale din Ucraina


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!