• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Program Casa Verde 2023: calendar. Acte necesare și pași de urmat

    Violina Gorcinschi -

    Program Casa Verde 2023: calendar și acte necesare. Despre ce documente sunt necesare și cum se depune cererea de finanțare în programul Casa Verde din acest an a vorbit Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

    Conform bugetului alocat de la bugetul de stat în acest an pentru programul Casa Verde 2023, aproximativ 150.000 de gospodării pot intra în programul Casa Verde 2023. Beneficiarii vor primi bani prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe locuințe.

    Noutăți în programul Casa Verde 2023 sunt mai multe. Una dintre acestea este că bisericile pot primi finanțare, iar instalatorii au mai multe obligații: o garanție și o preanaliză a documentelor.

    Programul Casa Verde 2023: finanțare de maxim 20.000 de lei pe proiect

    Toți cei care depun dosare în programul Casa Verde din acest an pot obține o finanțare care va ajunge la 90% din valoarea cheltuielilor dintr-un proiect eligibil. Limita ajutorului este de maxim 20.000 de lei pentru un proiect.

    Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a precizat pentru DCnews.ro care sunt actele necesare pentru înscrierea în Programul Casa Verde și care sunt pașii de urmat de către persoanele fizice care doresc sprijin financiar pentru montarea panourilor fotovoltaice.

    Programul Casa Verde 2023: acte necesare

    Actele necesare pentru programul Casa Verde 2023 au fost anunțate pentru ca toți cei interesați să știe din timp ce documente să pregătească.

    Cerințele pentru Casa Verde sunt minimale, iar persoanele fizice vor dispune de aceeași platformă electronică, o aplicație dezvoltată de AFM în care se pot înscrie tot cu un minimum de documente necesare, pentru a fi eligibile:

    Un aspect important pe care trebuie să îl știe toți cei care aplică în program este că documentele trebuie să fie valabile la momentul înscrierii în aplicație, prin care solicită finanțarea.

    După ce persoana fizică a încărcat documentele în aplicație și fondurile vor fi epuizate, AFM va publica lista cu firmele acreditate să monteze panourile, care vor primi, la rândul lor, lista cu persoane care s-au înscris la program.

    Calendar Casa Verde 2023

    Programul Casa Verde 2023: calendar

    Calendarul programului Casa Verde 2023 va ține cont de specificitățile din acest an, mai exact faptul că finanțările și sesiunile de finanțare vor fi organizate regional.

    Când începe programul Casa Verde 2023, ne întreabă mulți cititori. Lansarea programului este anunțată să aibă loc în luna aprilie, mai exact la începutul lunii aprilie, la nivel național.

    În cadrul programului din acest an, pentru a evita probleme legate de aplicație, înscrierea va avea loc pe regiuni. Fiecare regiune de dezvoltare din cele 8 va avea la dispoziție 2 zile pentru înscrierea persoanelor în aplicație.

    După finalizarea perioadei de înscriere a persoanelor, care reiese din epuizarea sumelor alocate, acestea au la dispoziție 90 de zile pentru a semna contracte cu firmele de instalare. De această dată, persoanele fizice sunt cele care își aleg firma de instalare, în funcție de condiții și de discuțiile avute cu operatorii economici.

    Tot în aceste 90 de zile, firma de instalații care va participa la program va face evaluarea îndeplinirii condițiilor de către persoana fizică, respectiv documentele încărcate în aplicație, conform lui Laurențiu Neculaescu, președintele AFM.

    De precizat că, în acest an, programul Casa Verde are aceeași perioadă de implementare ca și programul anterior. Montajul, instalarea sunt în sarcina instalatorului, dar analiza documentelor și validarea lor, să fie valide în termeni, trebuie făcute între instituțiile statului, într-un mod digitalizat.

    Program pentru fotovoltaice cu fonduri europene

    Casa Verde 2023 va fi completată de un nou program pentru eficiență energetică. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene acordă 25.000 de lei românilor pentru panouri fotovoltaice, pompe de caldură și baterii pentru stocarea energiei solare.

    Programul ar urma să fie pe modelul Casa Verde, dar simplificat și complet automatizat.

    Noul program ar urma să fie lansat în luna septembrie și va fi finanțat din fonduri europene. Va exista un sprijin total de 500 de milioane de euro, ceea ce va acoperi cererea pentru 100.000 de locuințe.

    Pentru înscrierile în platformă va fi nevoie de 3 documente: copie după cartea de identitate, extras de carte funciară, contractul de vânzare cumpărare sau de proprietate al locuinţei, dar şi contractul de furnizare a echipamentelor.

    Cu voucherul de 25.000 de lei pot fi instalate pe casă 6 panouri fotovoltaice cu o putere de 3 kilowaţi fiecare. Sistemul poate produce 3.500 de kWh pe an, adică în medie 300 de kWh pe lună. Beneficiarii trebuie să plătească şi ei 10%, aşadar 2.500 de lei.

    Varianta optimă pentru o casă ar fi 10 panouri, cu o putere instalată de 5 kW. Asta înseamnă 6.500 de kWh pe an, adică 550 de kWh pe lună. Costă, în medie, 30.000 de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini Alertă meteo de ploi și vânt puternic. Cantitățile de apă pot depăși 50 l/mp De la tunsul oilor la pensiune cu specific ciobănesc. Florin Muntean a investit în Complexul Țurcana