• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce răspuns a primit un crescător de vaci care a cerut dublarea subvenției de 73 euro

    Roxana Dobre -

    Solicitare oficială pentru dublarea subvenției la plata de 73 euro care se acordă pe cap de animal pentru vacile de lapte. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a oferit un răspuns oficial unui crescător de animale din Asociația Forța Fermierilor (AFF) care a solicitat ca fermierii să primească bani mai mulți în conturi, având în vedere că plafonul alocat nu a fost epuizat după depunerea cererilor.

    Fermierul Iulian Siminic, crescător de animale din județul Botoșani, și membru al Asociației Forța Fermierilor (AFF) a solicitat Ministerului Agriculturii, prin intermediul asociației din care face parte, să dubleze subvenția de 73 euro/cap de vacă adultă având în vedere că plățile pentru efectivele solicitate la plată acoperă doar jumătate din plafonul alocat.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a rămas cu un buget de circa 22 de milioane de euro, după prima sesiunea de depunerii a cererilor pentru subvenția de 73 euro/cap de vacă adultă. Plafonul alocat prin legislație este de 44 milioane euro iar după încheierea campaniei s-au depus cereri care acoperă 21.661.363 de euro – despre acest subiect aici: Trei scenarii pentru banii ce rămân necheltuiți la subvenția de 73 euro pe vaca de lapte

    Iulian Siminic, fermier din comuna Mitoc, județul Botoșani

    Fermierul care a cerut dublarea subvenției pentru toți crescătorii

    Fermierul Iulian Siminic a cerut MADR să dubleze subvenția de 73 euro/cap de vacă adultă pentru toți crescătorii de vaci care au depus cerere la APIA.

    ”Pentru sprijinul de 73 de euro pentru vaca de lapte, a fost alocată o sumă pentru un efectiv de 600.000 de vaci. APIA a centralizat dosarele  care s-au depus pentru acest sprijin, iar numărul de vaci este aproximativ de 300.000. Pentru a nu pierde banii care sunt în plus, am rugămintea să ne dubleze suma, aceasta fiind de 146 euro/cap de animal. Ar fi un ajutor în plus pentru noi fermierii cu vaci de lapte”, a transmis fermierul prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO, solicitare care a fost transmisă oficial și MADR.

    Citiți și: MADR: Ajutor de 73 euro/cap de vacă pentru crescătorii cu minim 10 bovine. Condiții, termen, cerere

    Ce i-a răspuns MADR fermierului care a solicitat dublarea subvenției

    MADR a transmis fermierului Iulian Siminic explicațiile oficiale pentru care, la nivelul ministerului subvenția de 73 euro nu se poate dubla pentru fermieri. Inserăm integral răspunsul oferit de minister.

    ”Urmare adresei dumneavoastră înregistrată la Direcția Politici în Zootehnie cu nr. 227883 în data de 29.03.2023, prin care solicitați dublarea cuantumului de 73 euro/cap, prevăzut în schema de ajutor de stat pentru susţinerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, aprobat prin OUG 3/2023, vă informăm următoarele:

    – Comunicarea Comisiei Cadrul temporar de criză şi de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei prevede acordarea unui sprijin sub formă de granturi pentru compensarea pierderilor generate de creșterea prețurilor la furaje, energie electrică și gaze naturale. Valoarea de 73 euro/cap a fost stabilită în urma analizei datelor furnizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală pentru pierderile suferite în semestrul al doilea al anului 2022.

    De asemenea, schema de ajutor de stat a fost notificată la Comisie şi a primit Decizia nr. SA.105163 (2023/N), iar Guvernul României a adoptat această schemă în data de 6 februarie 2023.

    Independent de faptul că orice modificare în actul normativ implică o nouă notificare, implicit o nouă aprobare, care poate necesita atât timp suplimentar, cât şi riscul de a fi respinsă de către Comisie, Ministerul nu are posibilitatea justificării dublării cuantumului pe baza aceloraşi pierderi”, este răspunsul remis de MADR către fermier.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată