• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Micii fermieri din Băleni s-au unit într-un grup de producători și vând legumele direct către magazine

    Roxana Dobre -

    Grup de producători în Băleni, Dâmbovița. Legumicultorii localitate au găsit secretul unei afaceri de succes iar în prezent se bucură de cerere mare în piață și un ciclu de producție care nu rămâne niciodată în impas. Fermierii nu duc grija legumelor nevândute și nici că nu pot obține un profit decent din munca lor.

    Ionuț Dumitru, fermier din Băleni, Dâmbovița a explicat în cadrul rubricii ”În Grădina Danei”, realizată de Dana Constantinescu în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, care este formula găsită de legumicultori pentru a nu rămâne cu produsele nevândute dar și pentru a face profit.

    Fermierii din Băleni, județul Dâmbovița, au înființat un grup de producători, care în prezent are 32 de membri, iar asocierea le-a oferit fermierilor multe avantaje.

    ”În grupul de producători suntem în momentul de față 32 de fermieri și lucrăm o suprafață de 40 de hectare de solarii și aproximativ de 100 de hectare de legume în câmp. Producem foarte mult și mai ales diversificat. Cu pași mărunți, am reușit să ne unim. Am început în 2017 când grupul a pornit cu trei producători din Băleni și în momentul de față, ușor, ușor am ajuns la această cifră de 32 de fermieri. Asocierea s-a făcut prin simplul exemplu nu am mers noi să adunăm fermierii, ci au venit singuri. Au văzut cum vindem, cum se planificăm culturile din timp și automat prietenii și vecinii au fost interesați și ne-au cerut să se alăture grupului. Și așa am ajuns la rezultatul de astăzi”, a explicat fermierul pentru rubrica ”În Grădina Danei”.

    Citiți și: Solarul de legume. Costul investiției per metru pătrat și profitul pe an

    Grup de producători – avantaje pentru micii fermieri

    În grupul de producători de la Băleni se regăsesc în cea mai mare parte tineri. Circa 90% din grup sunt fermieri tineri, sub 40 de ani.

    ”În orice domeniu lucrul în echipă este un plus și din punct de vedere al investițiilor, și al puterii de convingere. Când ești mic nu te bagă nici supermarketul în seamă că nu ai logistică, nu ai transport, nu ai cantitățile necesare. Și automat, cu cât ești o echipă mai închegată și mai mare cu atât ai putere și la negociere și la orice”, explică Ionuț Dumitru avantajele asocierii.

    Citiți și: Solar de legume pe structură metalică, fără sudură – avantaje, caracteristici, preț

    Legumele produsele în solariile din Băleni sau în câmp sunt vândute direct în magazine. Acestea pleacă de la producători spre vânzare pregătite ”ca la carte”, adică sortate, ambalate și etichetate. În plus legumicultorii dețin și camioane proprii cu care produsele sunt livrate direct în marile magazine.

    ”Spre magazine ambalăm, etichetăm și livrăm. Livrările le facem cu camioanele proprii. În prezent ne desfășurăm activitatea într-un depozit mai mic, dar în vara aceasta ne mutăm într-un depozit care acum se află în construcție, de 1.000 mp. Acolo avem și două celule de frig, cu temperatură controlată. Sunt contractate și patru mașini de ambalat. Deci de la vară o să începem în forță activitatea”, a arătat legumicultorul din Băleni.

    Analize complete pentru legume sigure

    Calitatea și siguranța pentru consum a legumelor de Băleni sunt prioritare pentru fermieri. Aceștia nu fac rabat de la analize care sunt efectuate la un laborator din Polonia. Anual fermierii scot din buzunar circa 40.000 de euro doar pentru analizele de reziduuri.

    ”Fiecare cultură care este valorificată de la noi din grup este certificată Global GAP și este analizată la un laborator din Polonia în prealabil înainte să ajungă pe raft. Produsele sunt verificate înainte de a fi livrate prin analizele de reziduuri. Pe parcursul anului facem analize de sol, de apă. Costurile analizelor sunt suportate din bugetul nostru, al grupului de producători. Sunt destul de scumpe, anul trecut pe 2022 am făcut socoteala și s-au cheltuit aproape 40.000 de euro numai pe analize de reziduuri, la nivel de grup”, a mai explicat fermierul pentru rubrica ”În Grădina Danei”.

    Acesta a completat că producătorii fac și analize de apă, atât microbiologică și fizico-chimică iar în funcție de rezultatele pe care le primesc specialiștii grupului recomandă cu ce anume să trateze fermierii, cu se să se intervină asupra solului sau a plantei.

    Întreaga producție a grupului de producători, planificată atent

    Fermierii din grupul de producători din Băleni nu fac nimic întâmplător. Toamna își planifică totul pentru următorul an privind suprafețe, culturi.

    ”Respectăm și rotația culturilor, adică sunt fermieri care anul acesta au cultivat ridichi și tomate să spunem iar anul viitor schimbăm, pune salată sau alte culturi. Dar în principal toamna ne facem planul ca să știm ce avem de cultivat anul viitor. La nivel de fermă personal avem 3 hectare de solarii și pe această suprafață cultivăm ridichi, salată, ceapă verde, usturoi verde. Pentru ridichi am făcut analize de sol și pot spune că în România suntem numărul 2 în lume în ceea ce privește calitatea solului. Doar Chile ne întrece la acest aspect. Așa că în țara noastră se poate cultiva aproape orice legumă. Numai bunăvoință să fie. Dar automat că și cu cât îmbunătățești solul, pentru că există și loc de mai bine, ai un randament mai mare. La Băleni cred că este zona cu cel mai mare consum de gunoi de grajd, chiar dacă se găsește foarte greu. Și din păcate s-a și scumpit foarte mult. Ca utilizare îl punem la macerat și îl folosim anul următor sau la 2 ani”, a mai menționat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!