• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cel mai ieftin lapte din magazine. Unde îl găsim și cum se justifică prețul scăzut

    Roxana Dobre -

    Unde găsesc consumatorii români cel mai ieftin lapte din magazine. Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) a explicat cum se justifică prețul diferențiat pentru litrul de lapte, pe care cumpărătorii îl găsesc pe rafturile magazinelor.

    Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a explicat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția de astăzi, marți – 30 mai, unde găsesc consumatorii cel la ieftin lapte, pe rafturile marilor magazine.

    ”Lapte ieftin este și a fost și la raft să știți, eu am văzut în cash&carry era 3,77 lei litrul în luna ianuarie, lapte UHT venit din altă parte ce-i drept, nu românesc. Dar și laptele marca proprie era sub 5 lei, acolo 5 lei – 5,49 lei pe litrul”, a dezvăluit specialistul.

    Citiți și: Prețurile ar putea să scadă din luna mai. Dorin Cojocaru, APRIL: ”De Crăciun au fost cele mai slabe vânzări din istorie”

    Cel mai ieftin lapte din magazine, cel marcă proprie

    Dorin Cojocaru a menționat și care este explicația pentru prețul mai scăzut pe care îl are laptele pe care magazine în vând sub marcă proprie. ”Marca proprie nu inglobează marketing, adaosuri de anumite taxe să spun așa. Cu toată legea 81 care cred că va fi modificată ( Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar n.r) Nu avea cum să funcționeze”, a remarcat specialistul.

    În privința prețului actual al laptelui, Dorin Cojocaru a menționat în perioada următoare se vor înregistra creșteri pe litru dar nu foarte mari.

    ”Laptele spot din Ungaria pot să vă spun că a ajuns astăzi la 1,9 lei de la 1,5 lei, deci începe să crească. Dar este luna mai, ceea ce este ”groapa” să spunem, din punct de vedere a prețului, pentru fermieri. Spre sfârșitul lunii iulie, august va mai crește, și nu aș vrea să spun exact pentru că influențez piața dar vorbim despre o creștere. Nu se pune problema însă să ajungem la la nivelurile de anul trecut. Profitul oricum în industria a fost între 1-5 % și 7% iar prețurile nu vor mai fi ce au fost pentru că perioada aceea a fost o excepție să spunem. Dar vorbim de 2 și 2,6 % depinde de cantitate și calitate”, conform lui Dorin Cojocaru.

    Citiți și: Fermierii cer un preț minim de 2 lei pe litrul de lapte la poarta fermei

    Dorin Cojocaru: Mulți au făcut fabrici de lapte și puțini au mai rămas pe piață

    Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, (APRIL) a dorit să clarifice și care sunt costurile pe care procesatorii le suportă atrăgând atenția că nu este atât de simplu că scoți produse procesate pe piața.

    ”Am observat că mulți zi că ce simplu este să iei lapte din ferme și să îl pui într-o cutie, să îi pui dop și îl vinzi la raft. Dar nu e chiar așa! Pentru că mulți au făcut fabrici și puțini au mai rămas pe piață. Dacă ar știi consumatorii numai cât costă reciclare acelui ambalaj. De exemplu, la o sticlă lapte, la sticlă din sticlă să știți că are 500g. E cam 1 leu numai să plătești reciclarea, nu să cumperi sticla”, a conchis Dorin Cojocaru.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Dorin Cojocaru, Președinte APRIL (30.05.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români