Controale la depozitele unde ajung cereale din Ucraina. Bociu, ANSVSA: Autoritățile își fac treaba!
Roxana Dobre -Calitatea cerealelor provenite din Ucraina este verificată permanent de autoritățile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, a afirmat șeful instituției, Alexandru Bociu.
Invitat la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Alexandru Bociu, președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) a informat că angajații instituției fac permanent controale atât la tirurile care ajung în vamă, dar și la depozitele de destinație.
”Trebuie să spunem adevărul și realitatea referitoare la importul de cereale din Ucraina. Au fost reproșuri în spațiul public că autoritățile din România nu își fac treaba. De ce se spune asta? Haideți să facem o analiză. Și vin și spun așa: pe parcursul anului 2022 serviciile veterinare au prelevat peste 8.500 de probe din depozitele de cereale de pe teritoriul României. De ce? Pentru a ne asigura că ceea ce ajunge la consum este sigur”, a adus lămuriri Alexandru Bociu, în ediția de marți – 11 aprilie, a emisiunii Agrostrategia.
Citiți și: În următoarele luni, Ucraina ar putea exporta și mai multe cereale
Investiții de 12 milioane de euro în laboratoarele ANSVSA
ANSVSA dispune de laboratoare proprii în care s-au investit în ultimii 2 ani circa 12 milioane de euro, după cum a dezvăluit Alexandru Bociu. ”Am investit în cei doi ani, 2022 și 2023, aproximativ 12 milioane de euro în laboratoarele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor în care nu se mai investise din 2007-2008”, a mai spus președintele ANSVSA.
Bociu a dat asigurări că angajații instituției se află în permanență la datorie astfel încât pe masa consumatorilor să ajungă doar alimente sănătoase și sigure pentru consum.
Citiți și: Petre Daea a descins în vamă și a verificat cerealele venite din Ucraina. Ce a descoperit în tiruri
Verificarea importurilor continuă pe tot parcursul anului 2023
În plus, Alexandru Bociu a explicat că verificările continuă pe parcursul anului 2023 atât la tirurile care tranzitează vămile dat și la depozitele de destinație.
”În continuare serviciile veterinare sunt la datorie, merg și recoltează probe din depozitele de destinație. De ce am făcut acest lucru? Pentru că spre exemplu în vama Siret din punct de vedere structural nu te poți dezvolta, și atunci dacă stăteam la fiecare transport care intra și rămânea pe teritoriul României să recoltăm probe atunci se bloca activitatea pentru că repet, erau sute de camioane la rând. Și atunci am găsit soluția să luăm randomizat din punctul de inspecție și frontieră, suplimentar mergem la depozitele de destinație și recoltăm de asemenea probe”, a mai dat detalii Alexandru Bociu.