• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ungaria și Polonia interzic importurile de produse agricole din Ucraina. Reacție oficială de la Kiev

    Oana Timar -

    Polonia și Ungaria interzic importurile de cereale și alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, au anunțat sâmbătă cele două guverne, potrivit Reuters care precizează că prețurile produselor agricole s-au prăbușit în cele două țări în urma unei avalanșe de importuri. Ungaria a anunțat deja că decizia de suspendare a importurilor va fi în vigoare până pe 30 iunie.

    La numai o zi după întâlnirea, prin videoconferință, a miniștrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria, Cehia, Romania, Slovacia și Ungaria, deciziile anunțate sunt contrar opuse unei ”linii unitare”.

    ”În cadrul videoconferinței am convenit ca aceste probleme să nu se abordeze separat, ci în mod unitar de către cele șase state membre”, anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-un comunicat. În realitate, lucrurile au evoluat exact contrar! Două state – Polonia și Ungaria, au anunțat deja că, la nivel național, interzic importurile de cereale și alte produse agroalimentare din Ucraina. Cum contextul și modul de implementare a restricțiilor diferă, este evident că deciziile au fost luate separat, în funcție de interesul național, și nu ”în mod unitar”.

    Guvernul de la Budapesta se angajează să reprezinte interesele comunității agricole maghiare, motiv pentru care, la fel ca și Polonia, interzice temporar importul de cereale și semințe oleaginoase originare sau provenite din Ucraina, precum și a mai multor alte produse agricole în Ungaria, a anunțat ministrul al Agriculturii din Ungaria, István Nagy.

    István Nagy, ministrul Agriculturii din Ungaria

    Oficialul de la Budapesta a explicat că prelungirea proceselor actuale de piață ar provoca pagube atât de grave agriculturii maghiare, încât trebuie luate măsuri extraordinare pentru a le preveni. Cu practici de producție care nu mai sunt permise în Uniunea Europeană, și ca urmare, cu costuri de producție extrem de scăzute, agricultura ucraineană, cu posibilități complete de duty-free și liber schimb, a început să exporte pe piața europeană, pe lângă cereale și semințe oleaginoase, cantități mari de carne de pasăre, ouă și miere, ceea ce a făcut imposibilă vânzarea produselor obținute de fermierii autohtoni și cei din Europa Centrală, a adăugat István Nagy.

    Ministrul Agriculturii de la Budapesta a subliniat că restricția importurilor în Ungaria este temporară și va dura până la 30 iunie 2023, ceea ce poate reprezenta un timpm suficient timp pentru ca, la nivelul UE, să fie luate măsuri semnificative și de durată, pentru a se reconsidera scutirea completă de taxe vamale pentru mărfurile ucrainene și implementarea unui sistem de solidaritate de tipul coridoarelor. István Nagy a precizat că jucătorii din agricultură așteaptă de la Uniunea Europeană condiții de piață echitabile pentru agricultura europeană.

    Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei

    Premierul Poloniei a anunțat interzicerea temporară a importurilor din Ucraina

    O decizie similară de interzicere temporară a importurilor din Ucraina a fost anunțată și de Guvernul polonez. ”După pandemia de Covid-19, Guvernul Lege și Justiție (PiS) a implementat scutul anticriză, iar în timpul crizei energetice scutul de solidaritate, iar astăzi propunem un scut agricol, un scut pentru agricultura poloneză”, a declarat ieri, sâmbătă – 15 aprilie, prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

    ”Astăzi propunem – tocmai a propus președintele Jarosław Kaczyński – un scut agricol, un scut pentru agricultura poloneză” a spus șeful guvernului. El a adăugat că acest obiective fi implementat „rapid, specific și într-un timp specificat”.

    ”Pe lângă aceste scuturi, mai avem nevoie de un scut – scutul armoniei naționale, scutul solidarității, scutul reciprocității. Și astăzi îl cer, fac apel pentru el”, a mai spus spus Mateusz Morawiecki.

    Decizia a fost subliniată în discursul său de sâmbătă și de liderul PiS, Jarosław Kaczyński. Acesta a arătat că în perioada următoare statul polonez va face importante achiziții de cereale pentru a urca prețul grâului la circa 300 de euro pe tonă (în prezent este la 190 de euro pe tonă). În plus, va fi acordată și în acest an o subvenție pentru îngrășăminte – cu sprijin de la Uniunea Europeană, iar subvenția pentru carburant va fi majorată 2 zloți, echivalentul a 2,13 lei per litru.

    Ministrul Agriculturii din Ucraina, Mikola Solski

    Reacție imediată din Ucraina: ”Deciziile părții poloneze contrazic acordurile noastre”

    Decizia polonezilor nu le-a picat deloc bine ucrainenilor care au reacționat imediat în mod oficial. ”Ministerul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei regretă adoptarea de către colegii polonezi a unei decizii de restricționare temporară a exportului către/dinspre teritoriul Poloniei (inclusiv tranzitul) de mărfuri agricole din Ucraina. Ministerul Politicii Agrare a susținut întotdeauna și pledează pentru o cooperare deschisă, constructivă și reciproc avantajoasă, în conformitate cu Acordurile de asociere și comerț liber dintre Ucraina și UE”, se arată în comunicatul de presă emis de oficialii agricoli din Ucraina.

    Deciziile părții poloneze contrazic acordurile noastre, mai spun ucrainenii. ”Ministerul Politicii Agrare, la rândul său, a fost întotdeauna simpatic cu situațiile din sectorul agricol polonez și a răspuns prompt la diverse provocări. În urmă cu o săptămână, am convenit că patru culturi: grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și rapiță vor trece prin Polonia doar în tranzit până la 1 iulie 2023. În această săptămână, am ajuns la o serie de acorduri pentru dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase în domeniul agriculturii și soluționarea problemelor de logistică și am convenit asupra textului Memorandumului de înțelegere. Înțelegem că fermierii polonezi au o situație dificilă, dar subliniem că acum cea mai dificilă situație este pentru fermierii ucraineni. Războiul se desfășoară pe teritoriul Ucrainei, fermierii ucraineni sunt cei care suferă pierderi colosale din războiul Rusiei împotriva Ucrainei și fermierii ucraineni mor pe câmpurile lor din minele rusești. În același timp, producătorii agricoli ucraineni înțeleg nevoile colegilor lor polonezi, speră la înțelegere reciprocă și se așteaptă la un dialog constructiv pentru a lua o decizie de comun acord”, se mai arată în comunicatul de presă.

    ”În prezent, rezolvarea diferitelor tipuri de probleme prin acțiuni unilaterale drastice nu va grăbi rezolvarea pozitivă a situației. Subliniem că nu ar trebui să existe neînțelegeri între statele noastre și entitățile de afaceri. La rândul nostru, sugerăm: în zilele următoare, să fim de acord cu partea poloneză asupra unui nou memorandum de înțelegere, care va ține cont de interesele Ucrainei și Poloniei în spiritul cooperării constructive, fiabile și eficiente pentru ambele țări și va reglementează în mod corespunzător problema tranzitului produselor agricole prin teritoriul Poloniei. Suntem gata să cooperăm cu partea poloneză pentru a desfășura o investigație amănunțită a oricăror abuzuri care ar fi putut avea loc în această chestiune și au condus la situația actuală, care nu este în interesul Poloniei și nici al Ucrainei. Fenomenele de criză ar trebui să împingă statele noastre la o cooperare și mai strânsă în toate domeniile pentru a elimina cauza principală a acestor probleme – agresiunea rusă. Acest lucru va permite restabilirea și dezvoltarea infrastructurii logistice pentru o cooperare comercială și economică reciproc avantajoasă, în conformitate cu regulile și principiile zonei de liber schimb profunde și cuprinzătoare dintre Ucraina și UE”, se mai arată în comunicatul emis de Ministerul Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”