• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ceapa egipteană. Cultivare, recoltare, producție

    Violina Gorcinschi -

    Ceapa egipteană sau ceapa plimbătoare de Egipt (Allium cepa proliferum) este o cultură agricolă ce poate aduce profit fermierilor români. Cultivarea cepei de Egipt nu este dificilă, în ciuda numelui exotic. În acest articol vă vom prezenta, pentru ceapa de Egipt, informații despre condiții de cultivare, perioada de semănat, lucrări de îngrijire, recoltare și producție la hectar.

    Ceapa de Egipt – Allium cepa bulbiferum/Allium cepa proliferum este o cultură agricolă cu randament ridicat și ușor de cultivat, chiar și în condiții mai aspre de climă. Este o rufă apropiată a cepei noastre obișnuite și, fiind o plantă perenă, poate crește timp de 6-7 ani în același loc. Această ceapă este prima care răsare în grădina de legume, chiar și când pământul este acoperit de zăpadă, uneori chiar din luna februarie. Ceapa egipteană rezistă bine și dă producție până la finalul lunii noiembrie.

    Ceapa de Egipt – origini

    Ceapa egipteană își are originea în Orientul Mijlociu, unde crește sălbatică, sub formă de tufă. Este o plantă perenă, caracterizată de bulbilii formați la vârful tijei florale.

    Cultivarea cepei plimbătoare de Egipt nu este dificilă, în ciuda aspectului exotic. Pentru această cultură, randamentul este ridicat, cultura nefiind pretențioasă la îngrijire și foarte rezistentă la frig.

    Aspectul unei cepe de Egipt seamănă mult cu cea a unei cepe obișnuite

    Cum arată ceapa egipteană

    Ceapa egipteană (Allium cepa bulbiferum/Allium cepa proliferum) se cultivă, în special, pentru frunze și bulbi. O caracteristică specială a acestei plante este faptul că formează bulbi aerieni, nu în sol.

    Bulbii se formează în vârful tijei florale. Din acești bulbili, pornește o a doua tijă florală, planta căpătând un aspect etajat. Trebuie remarcat faptul că pe primul nivel bulbii sunt cei mai mari, până la 3 cm în diametru, cântărind până la 25 g. Cu cât nivelul este mai înalt, cu atât bulbișorii devin mai mici. Inflorescența poate avea de la 3 la 30 de capete, iar bulbii sunt asemănători la gust, formă și culoare cu arpagicul.

    Allium cepa proliferum

    Ceapa plimbătoare. Unde se cultivă, condiții necesare

    Ceapa multietajată poate fi cultivată pe atât în regiunile nordice, cât și în cele sudice, fiind nepretențioasă la condițiile de mediu.

    Solul de care are nevoie ceapa egipteană trebuie să fie ușor, neutru și potrivit de umed. Dacă solul nu este fertil, atunci înainte de plantare trebuie aplicate îngrășăminte organice. Pentru plantare, este mai bine să alegeți o zonă însorită deschisă, apoi cultura va da roade bune timp de 4-5 ani.

    Faţă de regimul de apă are cerinţe limitate, care se manifestă, în special, în a doua parte a perioadei de vegetaţie, când se formează bulbii.

    Citiți și: Cum se cultivă ceapa din arpagic: de la plantarea arpagicului la recoltarea cepei verzi și a cepei de vară

    Arpagic de ceapă egipteană

    Când și cum se seamănă ceapa egipteană

    Înmulțirea cepei de Egipt se face vegetativ, nu prin semințe. Pentru plantare, se folosesc bulbili aerieni de la al doilea sau al treilea nivel sau bulbili radiculari. De asemenea, ceapa egipteană se poate înmulți și prin despărțirea tufei. Bulbii pentru materialul săditor sunt recoltați la sfârșitul verii, astfel încât au timp să prindă rădăcini în vremea rece și să se întărească suficient în pământ, folosind numai capete neîncolțite. Primăvara, ceapa este înmulțită convenabil prin împărțirea tufelor.

    Ceapa plimbătoare sau ceapa de Egip se plantează toamna, în luna septembrie. Pregătirea solului include o arătură la 25-30 cm adâncime prin care se încorporează 30 de tone de gunoi de grajd. Este fertilizarea de care are nevoie pentru început cultura de ceapă egipteană.

    Imediat după arătură, se lucrează cu grapa pentru a mărunţi bulgării şi a aşeza solul până la plantare.

    Bulbii de ceapă egipteană se pun în pământ la o adâncime de aproximativ 4 cm, la o distanță de 6-8 cm unul de celălalt, urmărind ca, până în anul trei, prin recoltări repetate, să se rărească pe rând la 30 cm. Dacă materialul de plantare este de dimensiuni mici, distanța dintre capete trebuie redusă la 5 cm. Distanța dintre rânduri la cultura de ceapă egipteană ar trebui să fie de 40 de cm.

    Citiți și: Ceapa de toamnă – cultivare: perioadă de plantare, distanțe, îngrijire

    Îngrijirea culturii de ceapă umblătoare

    Îngrijirea culturii de ceapă umblătoare

    Cea mai importantă lucrare pentru ceapa egipteană este îndepărtarea regulată a buruienilor. Această plantă nu tolerează îmburuienarea. Prășitul se efectuează de la plantare până toamna târziu.

    Irigarea culturii de ceapă egipteană nu trebuie să fie exagerată întrucât necesarul de apă este moderat. Pământul nu trebuie să fie prea umed, altfel bulbii pot putrezi. Dacă solul nu este destul de umed, se aplică o udare la 2-3 zile înainte de fertilizare, cu o normă de 250-300 metri cubi de apă/hectar. Dacă nu s-a efectuat udarea înainte de fertilizare, trebuie făcută obligatoriu după 2-3 zile. Vara, dacă s-a instalat seceta, cultura se irigă de 2-3 ori pe sezon. De asemenea, solul trebuie saturat cu oxigen, fiind necesară slăbirea săptămânală a acestuia.

    În perioada de creștere, ceapa de Egipt trebuie fertilizată cu îngrășăminte minerale speciale. Primăvara, când frunzele au 4-5 cm înălțime, se aplică fertilizant de azotat de amoniu, în cantități de 100-150 kg/hectar.

    Ceapa de Egipt – boli și dăunători. Tratamente

    Ceapa egipteană este rezistentă la boli, dar uneori este afectată de unele atacuri fungice, cum ar fi mana cepei. În acest caz, plantele sunt tratate de urgență cu zeamă bordeleză. Repetați procedura după o săptămână.

    Un tratament cu soluție cu bicarbonat de sodiu poate, de asemenea, ajuta (pentru 1 litru de apă, 1 lingură de bicarbonat de sodiu).

    Dintre dăunători, ceapa este atacată de gărgărițe și de muștele de ceapă. Pentru a evita acest lucru, părțile uscate ale plantei și buruienile trebuie îndepărtate la timp.

    Citiți și: Culcatul cepei. Când și cum se culcă ceapa la pământ

    Ceapă de Egipt gata de recoltare

    Când se recoltează ceapa egipteană. Producție

    Ceapa egipteană sau ceapa plimbătoare se recoltează în lunile iulie-august, după care tulpinile se taie de la bază.
    Producția cepei de Egipt este ridicată. Se pot recolta 20-30 de tone de frunze la hectar și 15-18 tone de bulbili.

    Frunzele de ceapă de Egipt se pot recolta pentru prima dată la circa 25 de zile după răsărire. A doua recoltare se face după alte 25-30 de zile și nu se recomandă și a treia tăiere a frunzelor care va afecta randamentul producției de bulbili.

    Bulbilii de ceapă egipteană se pot recolta complet la sfârșitul lunii august, devenind maro la culoare. După recoltare, cei pentru sămânță pot fi plantați imediat.

    Producție de ceapă de Egipt

    Cepele recoltate pentru depozitare trebuie să fie uscate și puse în pungi de hârtie. Sunt bine depozitate în încăperi neîncălzite, în poduri sau în frigider. Bulbii nu se tem de îngheț, rămânând viabili chiar și la o temperatură de -20 de grade. Se recomandă păstrarea recoltei la o temperatură de aproximativ 0 grade.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd