• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea porcului – adoptată! A fost eliminată limitarea numărului de porci în gospodării!

    agrointeligenta.ro -

    Victorie a micilor crescători de porci din România. Proiectul de act normativ cunoscut ca ”Legea porcului” a fost adoptat în Parlamentul României, iar din textul final al viitoarei legi a fost eliminată limitarea numărului de animale în gospodăriile țărănești.

    Proiectul de lege inițiat de parlamentarii UDMR prevedea, în forma adoptată la Senat, o limitare la 5 capete de porci în cazul gospodăriilor necomerciale, adică a gospodăriilor. Pe fluxul procedurilor legislative, textul a fost amendat, iar din el au fost eliminate restricțiile privind numărul de animale pe care îl poate crește o gospodărie țărănească.

    Legea porcului a fost votată în plenul Camerei Deputaților astăzi, miercuri – 19 aprilie, cu 190 de voturi pentru, 26 de voturi contra și 49 de abțineri. S-a ajuns la acest rezultat după ce, în Comisia de agricultură, deputații au amendat proiectul adoptat la Senat, transformându-l dintr-unul menit să limiteze creșterea porcilor, într-unul care sprijină micii crescători de suine. Astfel, spre exemplu, a fost eliminată prevederea prin care creșterea porcilor putea fi făcute doar de către ”persoane fizice în cadrul exploatațiilor non-comerciale de subzistență, înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maxim 5 porci, cu respectarea  normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, precum și cu respectarea normelor de biosecuritate și bunăstare. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrășare, fiind interzisă reproducția în aceste exploatații. Porcii, carnea  și produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează și sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie”.  În mod similar au fost eliminate toate resctricțiile privind numărul porcilor pe care îl pot crește persoanele fizice.

    Ce obligații au fost votate pentru crescătorii de suine

    Conform proiectului de lege aprobat de deputați, crescătorii de suine vor avea următoarele obligații:

    a) să solicite medicului veterinar de liberă practică înregistrarea exploataţiei în SNIIA și autorității teritorial competente întregistrarea/autorizarea sanitar-veterinară a exploatației.
    b) să solicite identificarea porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de Date, componentă a SNIIA precum și toate mişcările și evenimentele care au loc în exploatație cu privire la porcine, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare.
    c) să achiziţioneze/vândă porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislația în vigoare;
    d)să notifice medicul veterinar oficial/ medicul veterinar de liberă practică cu privire la orice modificare a stării de sănătate, mortalitate sau avort a porcinelor deținute;
    e)să solicite medicului veterinar de liberă practică, în cazul sacrificărilor la nivelul exploatației examinarea carcasei și a organelor porcului/porcilor sacrificați, pentru orice modificare constatată la nivelul acestora și să respecte recomandările primite;
    f) să notifice medicului veterinar de liberă practică mișcarea porcinelor în vârstă de maximum 60 de zile de pe raza unităților administrativ teritoriale, fără focare de pestă porcină africană.

    De precizat că alte restricții prevăzute în forma ce a trecut de Senat – precum cea de a nu hrăni porcii cu resturi alimentare sau de a amenaja un vestiar în exteriorul cotețului de porci, au fost de asemenea eliminate.

    Măsurile introduse de deputații din Comisia de Agricultură vin să ofere un cadru legislstiv mai clar pentru gestionarea populațiilor de mistreți. Cum porcii sălbatici sunt un vector principal al răspândirii pestei porcine africane, noua lege instituie reguli noi pentru administratorii fondurilor de vânătoare. Iată câteva dintre acestea:

    – să împrejmuiască exploataţia pentru a împiedica mişcarea mistreților în afara acesteia;
    – să amenajeze, la intrarea în exploatație, mijloace de dezinfecție pentru personal, vizitatori și pentru mijloacele de transport, pe toată durata confirmării oficiale a prezenței unei boli contagioase a porcinelor;
    – să notifice către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană toate animalele moarte sau bolnave, precum şi creşterea morbidităţii sau a mortalităţii la animalele din exploataţie;
    – să înștiințeze vânătorii care participă la campaniile de vânătoare că trebuie să semneze, la intrarea în exploataţie, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au participat, împreună cu câinii lor, în ultimele 48 ore, la vânători sau alte activități desfășurate în fondul de vânătoare.

    Textul adoptat de Senal pentru proiectul Legii porcului, dar și amendamentele adoptate în Comisia de agricultură și care au fost votate în plenul Camerei Deputaților sunt disponibile în Raportul Comisiei de Agricultură

    Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie promulgat de Președintele României și să fie publicat în Monitorul Oficial.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!