• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Regula “Maxim 5 porci în gospodărie” – ce a decis Parlamentul!

    Roxana Dobre -

    O lege controversată care urma să limiteze creșterea porcilor în gospodării a fost aprobată de Parlament, cu mai multe amendamente eliminate de Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților. Documentul stabilește regulile clare pe care trebuie să le respecte micii fermieri, dar clarifică și ce se va întâmpla cu limitarea creșterii porcinelor.

    O lege iniţiată de UDMR în 30 mai 2021 a fost aprobată de Parlament la circa doi ani de când se află pe circuitul legislativ. Propunerea legislativă a creat multe nemulțumiri în rândul crescătorilor mici de porci care aveau animale pentru consumul propriu deoarece în forma care a trecut de votul Senatului se prevedea ca gospodarii să poată crește un număr limitat de porci, 5 capete maxim, într-o gospodărie.

    Deputații însă au făcut dreptate micilor crescători iar forma finală a avut din partea acestora nu mai puțin de 69 amendamente admise, printre care cel mai important este legat de eliminarea prevederii care limitează creșterea.

    Citiți și: Legea porcului – adoptată! A fost eliminată limitarea numărului de porci în gospodării

    ”Legea Porcului” a fost aprobată de Camera Deputaților

    Ce se întâmplă cu creșterea porcilor în gospodării după aprobarea legii 

    Deputaţii au adoptat miercuri, 19 aprilie, Proiectul de Lege privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România cu 190 de voturi ”pentru”, 26 ”împotrivă” şi 49 de abţineri. Ca să intre în vigoare legea are nevoie și promulgarea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

    Comisia de Agricultură din Camera Deputaților a reușit să elimine prevederea conform căreia creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maxim 5 porci, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare.

    Deputații au reușit să elimine prevederea care limita creșterea porcilor în gospodării

    De asemenea, deputații au eliminat prevederea din legislaţia actuală potrivit căreia porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia porcilor în aceste exploataţii, precum şi cea potrivit căreia porcii, carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează şi sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.

    Citiți și: Vor mai putea micii crescători să țină scroafe cu purcei? Vezi ce reguli noi se aplică!

    S-a propus interzicerea creșterii porcilor în anumite zone

    Limitarea creșterii porcinelor la nivelul unor unități administrativ-teritoriale era de asemenea prevăzută în forma aprobată de Senat iar prevederea a fost eliminată la Comisia pentru Agricultură.

    Concret, articolul de lege prevedea ca în perioada în care pe teritoriul României evoluează bolile majore ale porcinelor, conform Capitolului 2 „Bolile listate, bolile emergente și speciile listate” și articolului 5 „Listarea bolilor” din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor „Legea privind sănătatea animală”, în funcție de analiza de risc și de situația epidemiologică a fiecărui județ, Centrul Național de Combatere a Bolilor, prevăzut la art. 26 din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare, poate lua anumite măsuri de restricție mergând până la interzicerea creșterii porcinelor la nivelul unor unități administrativ- teritoriale.

    Citiți și: Victorie a micilor fermieri! Limitarea numărului de porci în gospodărie – eliminată!

    Ce obligații vor avea crescătorii de porci, după ce legea va intra în vigoare

    Crescătorii de porci vor avea o serie de obligații după ce legea va intra în vigoare, astfel:

    a) să solicite medicului veterinar de liberă practică înregistrarea exploataţiei în SNIIA și autorității teritorial competente întregistrarea/autorizarea sanitar-veterinară a exploatației.

    b) să solicite identificarea porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de Date, componentă a SNIIA precum și toate mişcările și evenimentele care au loc în exploatație cu privire la porcine, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare.

    c) să achiziţioneze/vândă porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislația în vigoare;

    d)să notifice medicul veterinar oficial/ medicul veterinar de liberă practică cu privire la orice modificare a stării de sănătate, mortalitate sau avort a porcinelor deținute;

    e)să solicite medicului veterinar de liberă practică, în cazul sacrificărilor la nivelul exploatației examinarea carcasei și a organelor porcului/porcilor sacrificați, pentru orice modificare constatată la nivelul acestora și să respecte recomandările primite;

    f) să notifice medicului veterinar de liberă practică mișcarea porcinelor în vârstă de maximum 60 de zile de pe raza unităților administrativ teritoriale, fără focare de pestă porcină africană.

    Înregistrarea în Baza Națională de Date a porcinelor comercializate se realizează în conformitate cu art. 109 alin.(1) lit.c) din Regulamentul (UE) 2016/429, cu modificările ulterioare, de către medicul veterinar de liberă practică care a autorizat mișcarea acestora.

    Mijlocitorii de afaceri cu animale vii și asociațiile asigură transparența activităților comerciale prin registre de comercializare. Registrele de comercializare vor fi vizate trimestrial de direcţia sanitar- veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, competentă teritorial.

    Legea porcului va intra în vigoare după promulgarea de către Președintele României și publicarea în Monitorul Oficial. În termen de 45 de zile de la această dată, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va elabora normele specifice în domeniul de activitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Calculator avans APIA 2024. Plata minimă care se achită pe hectar la prima tranșă Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă

    Ultimele știri

    Avans APIA pentru un hectar de pășune. Sumele care intră în conturile fermierilor Carnea de porc se scumpește. Prețuri pe kilogram în piețe Ne mai inundă Ucraina cu porumb ieftin? Americanii ne dau răspunsul!