• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Vânzarea porcilor după noua lege. Reguli obligatorii

  Roxana Dobre -

  Cum se face vânzarea porcilor după noua lege – reguli obligatorii. O legislație nou aprobată de Parlament vine cu reguli clare pentru comercializarea porcilor de către gospodari și exploatațiile de creștere.

  Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 19 aprilie, un proiect de lege care stabileşte cadrul legal pentru prevenirea şi controlul pestei porcine africane, cunoscută printre fermieri și mici gospodari ca ”Legea Porcului”. Dacă va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, și publicată în Monitorul Oficial, legea va veni cu noi obligații pentru fermierii care vând porci.

  Citiți și: Regula “Maxim 5 porci în gospodărie” – ce a decis Parlamentul!

  Vânzarea porcilor din gospodărie

  Cum se face vânzarea porcilor după noua lege

  În 2023, fermierii și gospodarii trebuie să achiziţioneze/vândă porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislația în vigoare. În plus aceștia trebuie să solicite medicului veterinar de liberă practică, în cazul sacrificărilor la nivelul exploatației examinarea carcasei și a organelor porcului/porcilor sacrificați, pentru orice modificare constatată la nivelul acestora și să respecte recomandările primite.

  Mai mult, pentru vânzarea porcilor fermierii trebuie să notifice medicul veterinar de liberă practică mișcarea porcinelor în vârstă de maximum 60 de zile de pe raza unităților administrativ teritoriale, fără focare de pestă porcină africană.

  Înregistrarea în Baza Națională de Date a porcinelor comercializate se realizează în conformitate cu art. 109 alin.(1) lit.c) din Regulamentul (UE) 2016/429, cu modificările ulterioare, de către medicul veterinar de liberă practică care a autorizat mișcarea acestora.

  Mijlocitorii de afaceri cu animale vii și asociațiile asigură transparența activităților comerciale prin registre de comercializare. Registrele de comercializare vor fi vizate trimestrial de direcţia sanitar- veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, competentă teritorial.

  Citiți și: Vor mai putea micii crescători să țină scroafe cu purcei? Vezi ce reguli noi se aplică!

  Sancțiuni pentru cei care nu respectă nouă lege

  Proiectul introduce sancţiuni pentru transportul ilegal de porci pe teritoriul României. Organele competente cu drept de control din cadrul autorităților și instituțiilor publice, prevăzute în Capitolul VIII, efectuează controale şi aplică sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legii.

  Nerespectarea prevederilor legii constituie contravenție și se sancționează în conformitate cu prevederile anexei nr. 4, astfel:

  Anexa 4, sancțiuni prevăzute de Legea Porcului

  Sancțiunile se stabilesc pe baza punctelor de amendă prevăzute în anexa nr. 4. Un punct amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

  Complementar sancțiunilor prevăzute mai sus, în cazul transporturilor de porcine neidentificate sau neînsoțite de documente sanitar- veterinare, atât animalele cât și mijlocul de transport în cauză se confiscă, iar deținătorul se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000.lei.

  Efectuarea controlului, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute de prezenta lege se fac de către următorii agenți constatatori :
  a)personalul împuternicit din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,
  b)ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, Poliției de Frontieră și ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române.


  Te-ar mai putea interesa

  Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

  Ultimele știri

  Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd