• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Trei boli care atacă în această perioadă pomii fructiferi. Sfaturi utile

    agrointeligenta.ro -

    Trei boli periculoase se instalează în această perioadă în livezile de pomi fructiferi. Temperaturile mai scăzute și umezeala favorizează dezvoltarea agenților patogeni, iar intervenția cu tratamente trebuie să se facă la timp pentru ca producția să nu fie pierdută.

    Verificați livezile în perioada următoare, atenție la rapăn, făinare, monilioze precum și alți patogeni și dăunători specifici perioadei, este avertismentul transmis pomicultorilor de Pedros Dav pe grupul de Facebook ”Pepinierele Roman”. Potrivit specialistului, perioadele reci și ploioase favorizează apariția acestora în lipsa prevenției/protecției asigurate prin aplicarea produselor de protecție a plantelor.

    Iată care sunt principalele boli care se pot instala acum la pomii fructiferi:

    1) Atacul de rapăn (Venturia inaequalis) la măr și (Venturia pirina) la păr, dar și de făinare (Podosphaera leucotricha) se manifestă în toate zonele pomicole. Ciuperca ce provoca boala numită rapăn atacă frunzele, fructele și ramurile pomilor. În dreptul petelor țesutul se necrozează. La un atac puternic, petele pot deveni confluențe, acoperind o mare suprafață.

    Pe fructe, atacul se manifestă în toate fazele dezvoltării lor, prin pete brun-măslinii, aproximativ circulare, catifelate, apoi în centru crustoase, cenușii, înconjurate de o margine închisă la culoare. La atacuri puternice, fructele cresc deformat.

    2) Despre făinarea la măr și păr trebuie să știți că apare acolo unde se cultivă mărul și părul, fiind o boală care produce multe daune. Frunzele și ramurile atacate de făinare se deformează, se îngroașă și devin casante. Pe fructe, atacul este uneori foarte rar, însă atunci când se produce apare sub formă unor crăpături neregulate asemănătoare cu cele produse de Venturia.

    Citiți și: Tratamente pomi fructiferi înfloriți: ce stropiri se fac în această perioadă în livadă 

    3) Putregaiul brun sau monilioza fructelor de semințoase (Monilinia fructigena) – identificare și combatere

    Monilioza este o boală des întâlnită. Se manifestă la peste 40 de specii de plante, din familii diferite, însă este mai periculoasă pentru măr și par. Monilioza produce pagube mai aproape de maturitatea fructelor. Infecțiile târzii care au loc în timpul recoltării se manifestă în depozite.

    Ciuperca parazitează ramurile, florile și fructele în diferite faze de dezvoltare. Primăvara, în timpul înfloritului, unele ramuri tinere încep să se veștejească, iar frunzele și florile se brunifică și se usucă. Atât pe scoarță ramurilor atacate, cât și pe flori apar mici pernuțe de mucegai, de culoare cenușie-gălbuie, alcătuite din miceliu și sporii ciupercii.

    Atacul pe flori seamănă cu efectul înghețurilor târzii de primăvară. Deosebirea este că printre florile distruse, brunificate se mai găsesc și flori normale. Acest aspect parazitar poartă numele de „monilioza din anul precedent”.

    Mai târziu, când fructele au dimensiunea unei alune, în special la păr, acestea se înnegresc și cad în masă. Acest aspect parazitar este cunoscut și sub denumirea de „monilioza de primăvară”. Deseori poate fi confundată cu căderea fiziologică a fructelor tinere. Însă, în cazul căderii fiziologice, fructele cad verzi de pe pom, iar în cazul moniliozei se brunifica și cad.

    Atacul de monilioză produce pagube mari aproape de maturitatea fructelor, iar infecțiile târzii care au loc în timpul recoltării se manifestă în depozite.

    Se recomandă distrugerea prin ardere a lăstarilor și fructelor atacate de minilioză. De asemenea, este foarte importantă evitarea producerii de răni pe fructe și ramuri.

    Pentru a preveni și combate rapănul, făinarea și monilioza semintoaselor, se recomandă respectarea schemei de tratamente pentru livezi mixte pe care o regășiți pe grup sau în foto de mai jos.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!