• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Daniel Buda, eurodeputat: Importurile de cereale din Ucraina, stopate până pe 5 iunie

  Roxana Dobre -

  Europarlamentarul Daniel Buda a anunțat că la nivelul Comisiei Europene s-a decis stoparea importurilor de cereale din Ucraina. Oficialul citează purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru probleme de agricultură și comerț.

  Daniel Buda, eurodeputat român a anunțat astăzi, marți – 2 mai, pe pagina sa de socializare că la nivelul Comisiei Europene s-a decis să se activeze, începând de astăzi, clauza de salvgardare pentru România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria ”stopând totodată astfel importurile din Ucraina”.

  Citiți și: Petre Daea: Importurile din Ucraina vor fi suspendate până pe 5 iunie, cu posibilitate de prelungire

  Importurile din Ucraina, interzise pe o perioadă limitată

  Potrivit celor relatate de Daniel Buda, Miriam Garcia Ferrer, purtător de cuvânt al Comisiei pentru probleme de agricultură și comerț, a declarat că decizia s-a luat pentru importurile de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina.

  ”Sper ca prețurile acestor cereale să fie la un nivel accesibil pentru sectorul zootehnic din România, astfel încât salvarea unui sector să nu ducă la colapsul altuia”, a remarcat Daniel Buda.

  Comisia a încheiat vineri un acord de principiu cu țările menționate, pentru a răspunde preocupărilor de ambele părți, atât ale Ucrainiei, cât și ale țărilor învecinate. Acordul prevede încetarea măsurilor de interdicţie unilaterale luate de aceste ţări, în schimbul unor măsuri de salvgardare excepţionale privind patru produse din Ucraina: grâu, porumb, rapiţă, seminţe de floarea-soarelui.

  Citiți și: Ucraina protestează împotriva acordului pentru interzicerea importurilor: Situația este complet inacceptabilă!

  Importurile din Ucraina, sistate până la 5 iunie

  Conform lui Daniel Buda, măsura agreată astăzi de Comisia Europeană este valabilă până la 5 iunie. ”Pe lista produselor interzise de astăzi de la import nu figurează uleiul de floarea-soarelui, însă comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat că acesta va fi monitorizat, precum și alte produse”, a ținut să precizeze Daniel Buda.

  Oprirea importurilor, confirmată și de presă din Polonia

  Decizia privind introducerea de către Uniunea Europeană a măsurilor preventive asupra produselor agricole din Ucraina va intra în vigoare marți după-amiază, a declarat pentru agenția de presă poloneză – PAP, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Miriam Garcia Ferrer.

  „Decizia va fi adoptată marți după-amiază și va intra în vigoare imediat”, a spus Garcia Ferrer.

  Comisia Europeană a ajuns la un acord substanțial cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia privind produsele agroalimentare ucrainene, a scris vineri pe Twitter vicepreședintele Comisiei responsabil cu comerțul Valdis Dombrovskis, conform aceleiași surse.

  „Cu comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski, am luat măsuri ca răspuns la preocupările atât ale fermierilor din țările vecine cu Ucraina, cât și din Ucraina”, a adăugat Dombrovskis.

  Elementele cheie ale acordului, convenit și cu Ucraina, sunt: retragerea măsurilor unilaterale de către Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria; măsuri excepționale de protecție pentru patru produse: grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui; un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane euro pentru fermierii afectați din cinci state membre; asigurarea testării altor produse, inclusiv uleiul de floarea-soarelui; lucrul la asigurarea exporturilor către alte țări prin coridoare de solidaritate.

  Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat convingerea că acordul ajuns „protejează atât capacitatea de export a Ucrainei, astfel încât aceasta să poată continua să hrănească lumea, cât și mijloacele de trai ale fermierilor noștri”.

  În privința ajutorului pentru fermieri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat deja că în cazul României plafonul va ajunge la 29,73 milioane de euro.

  Pe larg despre anunțul ministrului aici: Daea: Fermierii primesc 29,73 milioane euro despăgubiri pentru porumb, floarea-soarelui şi rapiţă


  Te-ar mai putea interesa

  Autoritățile blochează transportul cerealelor românești. ”Domnule Grindeanu, luați-ne în seamă și pe noi!” Black Sea Grain&Oil 2023: Fermierii ucraineni, îndemnați să vândă și să nu aștepte o creștere spectaculoasă a prețurilor Polonia și Ungaria nu au participat la discuțiile pentru licențierea exporturilor de cereale din Ucraina

  Ultimele știri

  Plăți APIA 2023. Valoarea unui euro din subvenție în acest an Ministrul Agriculturii: ANT bovine se va plăti numai pentru junincile oprite în fermă Numire la Ministerul Agriculturii pentru un nou secretar de stat