• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum arată rapița unui fermier care nu a aplicat culturii niciun tratament

  agrointeligenta.ro -

  O cultură de rapiță sănătoasă și fără niciun tratament chimic. Un fermier din Elveția și-a prezentat câmpul în care a înființat o cultură de rapiță fără a folosi insecticide, fungicide sau regulatori de creștere.

  În ciuda tehnologiei minimale, cultura lui Andreas Indermühle arată impacbil și promite o producție frumoasă la hectar. Ajunsă la faza de înflorire, rapita nu s-a confruntat cu atacuri de dăunători.

  Fermierul a menționat, la finalul lunii aprilie, că un tratament nu i-ar aduce niciun randament în plus.

  ”Anul acesta, un tratament nu ar aduce niciun randament suplimentar”, a menționat fermierul elvețian de 40 de ani, care și-a fotografiat câmpurile înflorite de rapiță și a postat totul pe Twitter.

  Cultura de rapiță a fermierului elvețian Andreas Indermühle , la finalul lunii martie (foto: twitter.com)

  Cultivă rapiță într-o zonă cu încărcătură mică de buruieni

  Într-un interviu acordat publicației germane Agrarheute.com, Andreas Indermühle explică abordarea sa în agricultură. El a ținut să precizeze că zona în care a înființat cultura este una ”prietenoasă”, cu o încărcătură foarte mică de buruieni, dar și cu un sol bun.

  ”Buruiana Viola arvensis (trei frați pătați – n.r.) apare în asolamentul meu numai la fiecare zece ani”, a explicat fermierul.

  Agricultorul desfășoară o activitate de cercetare împreună cu o universitate locală de științe, iar colaborarea, reprezintă, potrivit fermierului, ”o binecuvântare”.

  Cultura de rapiță din câmpul lui Andreas Indermühle a fost înființată direct, fără o pregătire prealabilă a solului, iar ca principiu de analiză a solului, fermierului folosește metoda Albrecht Kinsey, esențială pentru dezvoltarea plantelor.

  ”Am implementat complet analiza solului și fertilizarea conform Kinsey în ultimii ani”, a explicat fermierul elvețian.

  Ca urmare, presiunea bolilor a scăzut masiv, raportul de nutrienți este bine echilibrat, solul este sănătos datorită cultivării reduse și înverzirii permanente cu covor verde, a explicat agricultorul.

  ”Tratamentele pur și simplu nu au fost necesare”, a spus Indermühle.

  Pe sola unde are acum rapiță, fermierul a cultivat anterior porumb, apoi soia, apoi înainte de a înființa rapița în toamnă, a avut o cultură de acoperire.

  Tulpina rapiței fără tratamente din ferma lui Andreas Indermühle , la finalul lunii martie (foto: twitter.com)

  A rezistat tentației de a face tratamente preventive la rapiță

  Succesul culturii de rapiță din câmpul elvețianului a fost ajutat și de o primăvară geroasă și umedă. Într-o regiune cu aproximativ 1.000 de litri de precipitații pe an, a fost nevoie de nervi puternici pentru a rezista ”ispitei” de a nu aplica tratamente preventive.

  ”Nu îndrăznesc să cred că va funcționa din nou așa în următorii câțiva ani. Din experiența mea, un eveniment negativ este adesea urmat de două-trei pozitive (…) În agricultură, o anumită mișcare este destul de normală. Aud asta și de la alte companii pentru care lucrez ca antreprenor (…) este un proces dinamic”, a menționat Andreas Indermühle.

  Andreas Indermühle administrează o fermă arabilă de 40 de hectare, iar ferma se află la aproximativ 20 de kilometri est de Berna. Fermierul cultivă diverse tipuri de cereale, sfeclă de zahăr, rapiță, soia și porumb, precum și culturi interioare.

  În plus, Andreas Indermühle conduce o mică afacere de contractare și deține mai multe ferme pentru îngrășat tauri.

  Infestare masivă cu dăunători în fermele vecine – la doar 300 de metri distanță

  Pe o parcelă învecinată, la doar 300 de metri distanță de cultura de rapiță a lui Andreas Indermühle, un coleg a fost nevoit să aplice de mai multe ori insecticide pentru a combate atacul gândacului păros.

  Fermierul Franz Winkelhofer, din Austria Inferioară, urmărește o strategie de agricultură similară ca Andreas Indermühle.

  ”A fost o presiune masivă asupra fiecarei plante. Este un eșec total dacă nu tratezi cultura de rapiță”, a scris fermierul pe Twitter, la data de 25 martie.

  Totodată, s-a pronunțat în aceeași postare împotriva interzicerii altor produse chimice active.

  Și fermierul austriac Franz Winkelhofer, în ultimii patru ani, s-a descurcat fără insecticide în sămânța de rapiță. Cu o medie de 300 de litri pe an de apă, este un sol mult mai uscat în Rodingersdorf decât la colegul Indermühle.

  ”O nutriție bună a plantelor, urme de nutrienți pe frunze și câteva trucuri, praf de piatră, fosfit…au făcut ca plantele de rapiță să pară invizibile pentru insecte. Anul acesta: nicio șansă”, a scris Winkelhofer pe Twitter.

  Cei doi fermieri din Austria și Elveția fac schimb de informații în mod regulat.


  Te-ar mai putea interesa

  Cea mai scumpă brânză din lume! Este produsă în brânzăria unui fermier și s-a vândut cu 30.000 de euro Fermieri chemați de urgență la APIA. Fără clarificări, nu pot intra la plata avansului din subvenții! Analiză: Porumbul pleacă din Ucraina cu 120 euro/tonă și se vinde în România cu 200 euro/tonă

  Ultimele știri

  CICh Năvodari: soluții eficiente pentru deblocarea fosforului și pierderile de azot Titluri de proprietate pentru proprietari și moștenitori. Termen limită: 20 noiembrie, la primării Lege în Parlament: Permis suspendat pe 10 ani pentru tractoriștii prinși beți la volan