• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionel Arion, PRO AGRO: Culoarele de tranzit nu ar trebui lăsate să perturbe viața economică sau a fermierilor

    Angelica Lefter -

    România asigură tranzitul tuturor mărfurilor agricole care provin din Ucraina, însă aceste culoare nu ar trebui să perturbe economia statelor care se află lângă zona de război, este de părere Ionel Arion, Președintele Federației Naționale PRO AGRO.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de joi, 4 mai, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Ionel Arion a punctat, în cadrul discuției cu gazda emisiunii, Vlad Macovei, câteva dintre posibilele ”avantaje” pe care le-ar putea avea țara noastră, odată cu acordul de principiu, prin care se interzice importul a patru produse din Ucraina, respectiv grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă, până în data de 5 iunie.

    Ionel Arion, PRO AGRO: Am cerut să fie incluse făina și uleiul pe lista produselor interzise la import din Ucraina

    Președintele Federației Naționale PRO AGRO a spus în cadrul Agrostrategia de la TVR1 că a cerut ca făina și uleiul să fie introduse pe lista de produse interzise la import din Ucraina.

    ”Ne dorim să fie atât pentru fermieri, dar și pentru țară, pentru România, avem aici în vedere și industria alimentară și cea de prelucrare pentru că aveam cerință de la colegii noștri, mai ales din morărit, să fie introdusă și făina și avem o mare problemă pe ceea ce înseamnă uleiul de floarea-soarelui. Un impact foarte mare a avut faptul că nu a fost un pic controlat acest demers al Uniunii Europene, al Comisiei Europene. Noi am cerut de fiecare dată, intuind că în momentul în care nu va mai fi floarea-soarelui lăsată la liber comerț în spațiul comunitar, sigur vom fi inundați de ulei. Ce vor face ucrainenii acum? Vor trece la prelucrare și va ajunge prețul chiar și mai jos”, a menționat Ionel Arion.

    Președintele Federației Naționale PRO AGRO este de acord ca România să asigure tranzitul tuturor mărfurilor agricole, dar a specificat că acest lucru nu ar trebui să-i afecteze pe fermierii români sau economia țării.

    ”În martie 2022, la o discuție pe care am avut-o la Bruxelles, atât cu colegii noștri fermieri din COPA-COGECA, dar și cu reprezentanți ai Comisiei și ai Parlamentului European, chiar și europarlamentari români, am intuit și am știut că se va întâmpla ca să se dea liber la tranzit. Practic, Ucraina se comportă ca și o țară a Uniunii Europene, privind din perspectiva comerțului liber, a liberei circulații a mărfurilor, și atunci am fost de acord, suntem de acord și acum și am spus-o de fiecare dată, că suntem de acord cu acest tranzit, dar aceste culoare de tranzit nu ar trebui lăsate, în primul rând, să perturbe atât de mult viața economică riverane acestui război sau a fermierilor în particular, vorbind de România, sau industria alimentară sau industria de procesare”, a punctat Ionel Arion, Președintele Federației Naționale PRO AGRO.

    Invitatul emisiunii Agrostrategia de la TVR1 a mai explicat că, deși accentul a fost pus pe cerealele din Ucraina care au invadat piața românească, și nu numai, a fost vorba, de fapt, de mult mai multe produse, printre care carene, ouă sau miere.

    ”Focusul a fost în general pe cereale, dar să știți că din Ucraina intră în România carne de pasăre, intră ouă intră miere. Foarte important, colegii noștri de la Asociația Crescătorii de albine ne spuneau că au stocuri de miere de albine mai mari decât cu mulți ani în urmă, nu-și mai aduc aminte de când aveau atât de multe, pentru că piața este inundată cu miere. La fel ca și în cazul cerealelor, prețul este unul de dumping. Nu pot să-și vândă marfa, piața pe care ei o aveau tradițional, acum este ocupată cu marfă la prețuri de dumping și așa se întâmplă pe fiecare produs, fie el preparat sau materie brută. Nu cred că ar trebui să privim doar punctual, ci să luăm ca o măsură de ansamblu pe viitor, dacă ne vom gândi să păstrăm aceste măsuri pentru a interzice în continuare comerțul. Ar trebui să fie o analiză foarte atentă a ceea ce se întâmplă cu producătorii locali, cu industria locală. Dacă o singură verigă a acestui lanț alimentar este pusă în dificultate, ceea ce este în aval și în amonte este supus pieirii, pentru că dacă procesatorul dispare, foarte sigur noi vom fi lăsați la mâna liberă a pieței, care, de fapt, nu este o piață chiar liberă. Cel care vine după procesator și ajungând la consumator și acesta este pus în pericol, pentru că de fiecare dată cel care decontează este consumatorul”, a opinat Ionel Arion.

    Retailerii negociază ”la sânge” cu fermierii prețurile de livrare

    În opinia reprezentantului PRO AGRO, retailerul controlează cel mai bine prețul la raft, dovadă fiind și negocierile drastice pentru prețurile de livrare.

    ”Faptul că retailul ajunge să controleze cel mai bine prețul final, prețul de la raft, și vedem că avem o expunere foarte mare pe ceea ce înseamnă retail azi în România, poate suntem mai expuși decât orice altă țară din Uniunea Europeană, cu avantajele și dezavantajele acestui sistem. Faptul că noi ajungem astăzi să negociem la sânge sau de fapt să ne se impună prin negociere la sânge niște prețuri de livrare foarte mici, ținându-ne în marja aceea de supraviețuire nu neapărat să creștem, și România are potențial să crească, pentru noi este un dezavantaj major, pentru că așa cum spuneam, România are potențial de creștere în orice domeniu legat de acest lanț trofic alimentar, începând cu ferma vegetală unde încă nu s-a ajuns la maximul potențial de producție, încă mai este loc de creștere. Avem industrie, avem zootehnie în care avem potențial de creștere, dar vedem că noi descreștem foarte mult indiferent de domeniul din zootehnie la care ne referim”, a mai adăugat Ionel Arion.

    Președintele Federației Naționale PRO AGRO a menționat că în țara noastră, foarte puține afaceri din domeniul agroalimentar sunt integrate, multe dintre ele fiind la limita de supraviețuire.

    ”Avem industrie alimentară și de procesare care are capacitate să proceseze, dar vedem că majoritatea dintre aceste societăți, dintre acești operatori economici, sunt undeva în zona de a mai ține business-ul sau a scoate la vânzare business-ul. Sunt poate foarte puțini care sunt integrați începând de la fermă vegetală până la desfacere, care ar putea fi un model de urmat, dar sunt prea puțini într-un ocean atât de mare. De aceea am spus că ar trebui privit în ansamblu și de aceea am spus, de câte ori am fost întrebat, că nu neapărat fermierii sunt cei care pierd, ci România în ansamblu poate pierde”, a reiterat Ionel Arion, președintele PRO AGRO.

    Ionel Arion, președinte PRO AGRO: Este un moment oportun pentru negocieri

    Perioada aplicării clauzei de salvgardare este un moment oportun de negocieri și discuții, de propuneri care pot ajunge până al Comisia Europeană, astfel încât România să cunoască bine direcția de la data de 5 iunie, când expiră clauza de salvgardare.

    ”Colegii mei în PRO AGRO, dar și în Alianța pentru Agricultură și Cooperare, în discuțiile pe care le-am avut, cu toții au fost de acord că este un moment oportun de a discuta, de a negocia, de a face propuneri și să putem să le înaintăm atât decidentului public național, dar în special pe ceea ce înseamnă Comisie Europeană, Parlamentul European. Acum vreo câteva zile, discutând cu un coleg, ne gândeam că UE s-a chinuit vreme de 50-60 de ani să creeze o piață unică, comună și cu câteva decizii, în 3-4 luni a reușit să arunce această piață în aer”, a punctat Președintele Federației Naționale PRO AGRO.

    În opinia sa, fermierii români produc cu niște costuri foarte mari, iar subvențiile ar trebui aliniate la cele primite de fermierii din alte țări europene.

    ”Poate că, tot acum este și momentul pentru o regândire a acestei filosofii. Faptul că nouă ni se interzic anumite chestiuni și creăm tot ceea ce producem în fermele noastre, pe un sistem de biosecuritate bine pus la punct și cu niște costuri foarte mari, aproape dacă lucrurile nu sunt ținute strâns și bine gândit, duc spre insolvență în unele cazuri, pentru că aceste costuri înglobate în producțiile pe care noi le obținem, la momentul livrării producției, s-ar putea să nu fie acoperite în integralitate și atunci trebuie să existe un mecanism de compensare. Dar înainte de a gândi un mecanism de compensare trebuie să gândim pe tot ceea ce înseamnă interziceri, pe ceea ce înseamnă negocieri, mă gândesc că ni se promite acea convergență sau hai să ajungem odată la nivelul UE cu subvențiile, pentru că prea mult timp am amânat această decizie”, a menționat Ionel Arion, Președintele Federației Naționale PRO AGRO, la Agrostrategia.

    În final, Ionel Arion a punctat că este necesară gândirea în avans a unui mecanism care să determine ca lucrurile în agricultura din România să funcționeze după modelul Poloniei sau al Spaniei.

    ”Faptul că un Plan Național Strategic este discutat sau pus în dezbatere cu 3,4,5 ani înainte, poate că noi ar fi bine, anul acesta, anul viitor, să ne gândim ce va fi post 2027 și de ce n-am pune pe agenda discuțiilor încă de pe acum aceste subiecte. Încă trebuie să creăm acel nucleu care, pentru România, fie el decident public administrativ al statului, mediu asociativ sau oameni care sunt în mediul european de decizie, cetățeni români la rândul lor, acest mecanism trebuie gândit, creat, creionat, pe care Polonia îl are, sunt vecinii noștri și ne uităm către ei și îi admirăm, dar am cunoscut acolo ceea ce înseamnă Spania, ceea ce înseamnă Portugalia, unde deși sunt foarte departe de noi, pe anumite domenii ne luptăm cu ei să luăm acea mică supremație, dacă putem să-i spunem. Revenind la Polonia, chiar dacă a intrat cu 3 ani mai devreme decât noi, putem spune că a furat startul în multe, multe alte domenii. Polonia are o industrie pe ceea ce înseamnă mașini-unelte pentru agricultură fenomenală. Putem spune că au făcut transfer de know-how pentru multe alte domenii, chiar cele mai înalte”, a declarat Ionel Arion, Președintele Federației Naționale PRO AGRO, în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00 pe TVR1.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Ionel Arion, Președinte PRO AGRO (04.05.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic

    Ultimele știri

    Producție mai mică de cereale în UE. Prognozele au fost actualizate cu minus Medicii veterinari din DSVSA au declanșat protestele! Vor salarii egale cu funcționarii din APIA și AFIR Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar