• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Copili de roșii – utilizare. Cum se obține un răsad nou din lăstarii tăiați la copilire

    Angelica Lefter -

    Copilii de la roșii – utilizare. Ce se poate face cu copilii tomatelor, după procesul de copilire a plantelor, vă spunem în acest articol. Vă spunem de acum, că poate vă gândiți să nu aruncați copilii, ci să îi transformați în noi răsaduri sau în fertilizant natural.

    După copilirea roșiilor, vă puteți trezi cu o cantitate mare de copili. Această masă verde își poate găsi întrebuințare, spun legumicultorii cu experiență care aleg să nu arunce copilii de la tomate, ci să le găsească o utilitate în grădină sau în solarul de legume.

    Copilirea roșiilor este o activitate necesară atunci când legumicultorii își doresc producții bune și plante viguroase. Lăstarii rupți pot fi, la rândul lor, utilizați în producție, susțin unii legumicultori. Potrivit specialiștilor, copilirea sau ruperea lăstarilor trebuie făcută în momentul în care lăstarii nedoriți ating o lungime de 2-3 centimetri. De regulă, aceștia nu trebuie lăsați să crească mai mult de 5 centimetri pentru că vor afecta planta în creșterea sa.

    La întrebarea unui legumicultor despre cum ar putea folosi copilii, pe un grup de Facebook, părerile au fost împărțite, iar răspunsurile au venit imediat de la fermierii cu experiență.

    Dintr-un copil de roșii poți obține un nou răsad (foto: Elisabeta Dudu)

    Copilii de la roșii – utilizare. Se pot planta pentru noi răsaduri

    Copilii de la roșii se pot utiliza pentru a se obține noi răsaduri. Procesul de plantare a copililor în pământ este unul simplu. Înainte de plantare, pentru a face rădăcini, copilii sunt puși în pahare cu apă. După circa 10 zile, când rădăcinile sunt formate, copilii se pot pune în pământ, unde se vor comporta ca un răsad. conform altor surse, perioada în care copilii fac rădăcini în apă poate fi de numai șase zile dacă tijele sunt ținute în apă, dar la lumină, pe pervazul unei ferestre unde nu bate soarele.

    Unii grădinari recomandă chiar plantarea copililor direct în pământ, cu mențiunea că trebuie să mențineți o umiditate ridicată pentru ca tulpinițele să se prindă.

    De precizat că plantele obținute din copili puși la ”mustăcit” sunt apreciate ca fiind mai rezistente la boli, însă productivitate este de obicei mai mică decât cea a plantei-mamă, mai ales dacă se folosesc hibrizi de roșii și nu soiuri.

    Copilii de roșii – utilizare. Un supliment verde în hrana găinilor

    Copilii de la tomate pot deveni un supliment de hrană pentru găinile din curte. Păsările vor aprecia delicioasele tije verzi, mai ales că fiind primăvară, acum este mai greu pentru ele să găsească iarbă bine crescută. De reținut însă că acești copili nu pot suplini hrana găinilor și puilor, doar o completează.

    Copilii de roșii – utilizare. Nu trebuie lăsați să crească prea mult

    În opinia unor legumicultori, decizia de a copili plantele mai târziu nu este una bună. Ei consideră că rana făcută plantei mamă este prea mare și o poate afecta. De asemenea, vin cu sfaturi în ceea ce privește copilirea mai târzie la roșii.

    O doamnă cu experiență în agricultură, care trăiește în Italia, este de părere că nu este bună copilirea când lăstarii au depășit 5 centimetri. ”Prea mari. Una la mână planta mamă o să sufere și e predispusă la boli. Doi, vor face rădăcini, dar până fac, cresc și vor fi prea mature să prindă”, a spus aceasta.

    Un alt legumicultor brăilean a opinat că copilii sunt prea mari, iar rana făcută plantei prin copilire o va afecta. ”De ce ați lăsat copilii să crească așa de mari, ați făcut o rană mare plantei deci o poartă de îmbolnăvire”, a spus legumicultorul.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului