• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mai mulți europarlamentari au cerut demisia comisarului european pentru Agricultură

    Angelica Lefter -

    Nemulțumiri majore la adresa comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski. Acesta a absentat la o dezbatere importantă pentru sectorul agricol, o dezbatere organizată în cadrul Parlamentului European, și în care s-au discutat subiecte fierbinți precum implementarea Green Deal, reducerea consumului de pesticide și restaurarea habitatelor naturale.

    Parlamentul European (PE) a organizat săptămâna aceasta o dezbatere privind impactul Green Deal asupra agriculturii, la care comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a absentat. Acest lucru a stârnit un val de indignare în rândurile mai multor europarlamentari polonezi aflați în opoziție, care au cerut demisia comisarului din țara lor.

    Eurodeputații au discutat în dimineața zilei de miercuri, 10 mai, despre efectele Pactului Verde pentru agricultura europeană, dar și despre regulamentul privind utilizarea produselor de protecție a plantelor (SUR) și actul de restaurare a naturii (KRL), care sunt foarte controversate în rândul fermierilor.

    În ciuda tematicii de interes pentru sectorul agricol, participantul cheie, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a lipsit de la întâlnire. Acest lucru i-a înfuriat pe mulți europarlamentari și s-a ajuns chiar să se solicite demisia comisarului, relatează portalul european Politico, preluat de farmer.pl.

    Mai mulți europarlamentari care i-au cerut demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (foto: romaniattv.net)

    Absența cu Janusz Wojciechowski de la discuțiile din PE a atras indignarea mai multor europarlamentari care i-au cerut demisia

    Potrivit mass-mediei occidentale, absența lui Wojciechowski de la o dezbatere atât de importantă s-a dovedit a fi extrem de incomodă și nepotrivită. Membrii PE au trebuit să adreseze întrebările și comentariile lui Mairead McGuinness, comisarul UE pentru finanțe, iar mulți parlamentari au profitat de ocazie pentru a-l critica pe comisarul polonez și chiar pentru a-i cere demisia.

    Janusz Wojciechowski a fost acuzat că nu respectă instituția Parlamentului European și că a pus campania electorală din Polonia mai presus de interesele Uniunii Europene și ale fermierilor din întreaga Europă.

    ”Mă întreb unde se ascunde comisarul pentru Agricultură în această dimineață”, a întrebat europarlamentarul german Norbert Lins.

    Un alt europarlamentar german și lider al clubului parlamentar PPE, Manfred Weber, a catalogat comportamentul lui Wojciechowski drept inacceptabil de foarte multă vreme.

    ”Nu e niciodată acolo când ai nevoie de el. El este permanent absent. Ar trebui să demisioneze, pentru că, de fapt, nu avem un comisar pentru agricultură”, a menționat și Andrzej Halicki, europarlamentar de la Platforma Civică, într-un interviu pentru Politico. Europarlamentarul polonez nu a fost singurul care a cerut demisia lui Janusz Wojciechowski și nu a fost prima dată când opoziția din PE a cerut demisia comisarului european pentru Agricultură.

    Comisarul european pentru Agricultură a participat, în aceeași zi, la o dezbatere pe tema cerealelor din Ucraina

    Deși a absentat la dezbaterea din plenul PE, Janusz Wojciechowski s-a prezentat miercuri după-amiază, 10 mai, în Parlamentul European, pentru o altă dezbatere pe tema agriculturii, la care s-a discutat despre criza de pe piețele statelor membre cauzată de surplusul de cereale din Ucraina.

    ”Permiteți-mi să fiu foarte clar: ne așteptăm ca actualul comisar pentru agricultură să dea dovadă de respect și prezență în dezbaterea privind politica agricolă. Acest lucru este inacceptabil”, a spus liderul PPE Manfred Weber.

    Janusz Wojciechowski nu a răspuns la remarcile lui Weber și nici nu a făcut referire la absența sa anterioară, după cum a relatat portalul german Agrarheute, care mai notează că politicianul din Polonia acționează de multă vreme singur și în opoziție cu Comisia Europeană, petrecând mai mult timp salvând imaginea partidului său înainte de alegeri decât pe politica agricolă europeană.

    Europarlamentarii au cerut CE crearea de coridoare pentru cerealele din Ucraina, care să le ducă exact în țările care au nevoie de ele
    Janusz Wojciechowski a fost criticat și în problema importurilor de cereale din Ucraina. Parlamentarii vest-europeni l-au acuzat de ipocrizie și standarde duble.

    Wojciechowski a fost întrebat ce ar face dacă Franța, Germania, Polonia și alte state membre est-europene ar dori, de asemenea, să interzică importurile de produse agricole din Ucraina. Va fi de acord să legalizeze aceste restricții, contrar principiilor pieței interne?

    Totodată, Comisia Europeană a fost îndemnată ferm să o facă coridoare de solidaritate prin care cerealele din Ucraina sunt transportate într-adevăr doar în țările care chiar au nevoie de ele.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”