• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA – controale la marii importatori de legume-fructe. Procedura de verificare a fost urgentată!

    Roxana Dobre -

    Investițiile în laboratoarele pentru analizele sanitar-veterinare se ridică la peste 15 milioane de euro în ultimii doi ani, a anunțat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu. Un progres important în privința buletinelor de analize este trecerea de la două săptămâni la 12 ore pentru obținerea rezultatelor la reziduurile de pesticide sau alte substanțe. Chiar zilele acestea, inspectorii ANSVSA fac controale la marii importatori de legume și de fructe.

    Invitat în ediția de ieri, luni – 29 mai a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Alexandru Bociu, a declarat că verificările la fructele și legumele de import se fac permanent atât în piețe cât și în marile magazine.

    ”În momentul de față, chiar în această dimineață avem echipe mixte în teren, verificăm marii importatori de legume-fructe în supermarketuri, hipermarketuri, în piețe. Efectiv vrem să verificăm calitatea produselor care ajung pe masa consumatorului. Aproximativ 70% din produsele care se consumă în România și aici vorbim de legume-fructe, sunt produse din import, din păcate. Produsele care intră în Uniunea Europeană pătrund prin aproximativ 230 de puncte de inspecție și frontieră care vă dați seama că sunt verificate. Ceea ce intră în țară din non-UE, și aici vorbesc Ucraina, Turcia, China sunt produse verificate 100% de către serviciile veterinare. Vin aici și spun niște exemple. Pe parcursul anului 2022 au fost aproape 80.000 de transporturi care au intrat în România, au fost recoltate aproximativ 20.000 de probe”, a explicat Alexandru Bociu pentru Agrostrategia. 

    Citiți și: DSVSA – noi controale în ferme! Avertismente și amenzi aplicate fermierilor

    Președintele ANSVSA dă asigurări că și legumele sau fructele din import sunt verificare temeinic din punct de vedere sanitar-veterinar

    Alexandru Bociu: ”Suntem țara din UE care recoltăm cele mai multe probe pentru analize”

    Președintele ANSVSA a dezvăluit că România este țara din UE care recoltează cele mai multe probe pe care le lucrează pentru analize astfel încât autoritățile să se asigure că în piața ajung numai produse sigure pentru consum.

    ”Suntem țara din Uniunea Europeană care recoltăm cele mai multe probe, între 10% și 20%, în ideea de a ne asigura că tot ceea ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse sigure. Îi asigur pe consumatorii de pe teritoriul României că ceea ce consumă din punct de vedere sanitar-veterinar, ceea ce achiziționează din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar sunt produse sigure. De aceea recomand tuturor să meargă să achiziționeze produse de origine animală și n0n-animală doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar”, a mai explicat Alexandru Bociu pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Șeful ANSVSA a mai completat că autoritățile din domeniul sanitar-veterinar acționează prompt și în cazul alertelor alimentare, astfel că inspectorii instituției au posibilitatea ca în 12 ore de când află de neconformitate să retragă tot (lotul n.r) de pe piață.

    ”Vreau să liniștesc opinia publică pentru că a apărut în media informația că nu avem laboratoare. Deci rețeaua sanitar-veterinară de laboratoare este una dintre cele mai importante din Europa. Gândiți-vă că fiecare județ din România beneficiază de un laborator sanitar veterinar de stat. Pe lângă aceste laboratoare teritoriale avem un Institut de Igienă și Sănătate Publică Veterinară în care am investit peste 10 milioane de euro. Ne mutăm casa în următoarele trei luni. Este investiție istorică pentru România. Gândiți-vă ce înseamnă să reușim să analizăm tot ce înseamnă pesticide, metale grele”, a mai spus specialistul.

    Citiți și: Controale la depozitele unde ajung cereale din Ucraina. Bociu, ANSVSA: Autoritățile își fac treaba!

    Rezultate pentru reziduurile de pesticide, în numai 12 ore

    Șeful ANSVSA a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia care sunt cele mai recent progrese făcute în domeniul laboratoarelor sanitar-veterinare de stat. Acesta a subliniat că în ultimii 2 ani de zile s-au investit peste 15 milioane de euro în tot ceea ce înseamnă laboratoare.

    ”Dar vreau să subliniez încă un aspect important: în ultimii 2 ani de zile am investit peste 15 milioane de euro în tot ceea ce înseamnă laboratoare, în ideea de a emite buletinele de analize într-un timp mult mai rapid decât se întâmpla până până acum. Și vă dau un exemplu: dacă până acum câteva luni de zile un buletin de analize pentru determinare pesticid ieșea și în 2 săptămâni, astăzi în maxim 24 de ore trimitem buletinul de analize pentru determinarea pesticidelor. Un lucru foarte important se va deschide în perioada imediat următoare un punct RO-RO la Constanța, ceea ce înseamnă că vom fi din nou poarta de intrare a Europei pentru tot ceea ce înseamnă legume-fructe. Spun dezvoltatorii de acolo că vor avea o capacitate de 200 de camioane pe zi. Noi cei de la ANSVA le-am pus la dispoziție o investiție în laboratorul sanitar-veterinar din Constanța și i-am asigurat că vom aloca bani pentru încă o linie dacă va fi cazul și se vor dezvolta într-un timp atât de scurt”, a mai arătat Alexandru Bociu.

    Reamintim că un nou punct internațional de trecere a frontierei de stat dintre România și Republica Moldova, situat pe raza județului Vaslui, a fost inaugurat în prezența președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu. Prin punctul de intrare vor avea loc operațiuni de import și tranzit de produse alimentare de origine non-animală și furaje. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris despre acest subiect aici: Un nou punct vamal de frontieră între România și R. Moldova, inaugurat în Bumbăta, Vaslui

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Alexandru Bociu, ANSVSA (29.05.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”