• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vânătoare de șacali în Delta Dunării. Peste 300 de exemplare au fost înlăturate

    Violina Gorcinschi -

    După ce au fost efectuate acțiuni de extracție a șacalilor în Delta Dunării, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Tulcea a capturat peste 300 de indivizi, din cei 400 aprobați pentru înlăturarea din faună. Activitatea AJVPS este importantă atât pentru faună, cât și pentru locuitorii din zonă, care s-au plâns de atacurile șacalilor care s-au înmulțit necontrolat. Acțiunile au avut nevoie de aprobarea Academiei Române, din moment ce vânătoarea de șacali este interzisă în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

    AJVPS a prins aproximativ 300 din cei 400 de șacali din Delta Dunării, aprobați pentru extracție. Președintele AJVPS, Tudorel Oancea a declarat pentru Agerpres că șacalii se lasă prinși destul de greu în ultima vreme, din cauza vegetației dese unde se pot ascunde.

    „Până în momentul de faţă, avem extraşi prin metoda vânătoare 310 şacali. Se vânează foarte greu. De acum încolo, vom face numai la pândă, fără metoda dibuit, şi numai cu armă lisă, pentru că deja vegetaţia este mare, începe turismul în Delta Dunării”, a afirmat Oancea.

    Cu toate că acțiunile de extracție s-au mai îngreunat, șacalii au fost prinși mai ușor decât anul trecut pentru că acestea au început mai devreme.

    „Acum activitatea a fost mai uşoară, pentru că s-a dat drumul mult mai devreme. Perioada propice pentru a extrage şi a se vedea o eficienţă mult mai mare, după părerea noastră, a vânătorilor, este în lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie. Atunci nu există vegetaţie, este frig, ei nu au ce mânca, ies şi pot fi capturaţi în număr mai mare şi mai repede”, a precizat preşedintele AJVPS.

    doi sacali
    Populația de șacali din Delta Dunării, diminuată (foto: mindcraftstories.ro)

    Acțiuni de extracție pentru diminuarea populației de șacali

    În opnia lui Tudorel Oancea, populația de șacali din Deltă a aproape că a atins pragul de 5.000 de exemplare și a fost nevoie de capturarea exemplarelor din această specie fără cotă, pe tot parcursul anului, pentru a menține echilibrul faunei cinegetice.

    „Părerea mea este că specia de șacali ar trebui eradicată şi atunci se vor vedea efectele benefice ale faunei cinegetice autohtone. În principal, în perimetrul biosferei se vede un regres foarte mare al speciei căprior. Şacalul abia aşteaptă ca o căprioară să facă unu sau doi pui, se repede, mănâncă puiul, poate prinde chiar şi căprioara. Cu ani în urmă, când făceam vânătoarea în biosferă, prin 2003-2005 erau cârduri de căpriori. Cel mai mic era de şapte-opt exemplare, iar cel mai mare cred că depăşea 30. Acum, dacă vezi două-trei exemplare undeva la o lizieră de pădure e încă bine”, a mai precizat preşedintele Tudorel Oancea.

    În Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, vânătoarea este interzisă, extracţia şacalilor fiind aprobată de Academia Română, după ce mai multe comunităţi s-au plâns din cauza pagubelor pe care le provoacă aceste animale sălbatice în gospodării. Nu doar în zona Deltei Dunării, ci și în alte părți ale țării, șacalii au produs pagube oamenilor, atacându-le gospodăriile.

    Extracţia şacalilor a început în luna martie, și se va finaliza până pe data de 7 iulie, fiind executată de echipe constituite de AJVPS în care este inclus şi un reprezentant al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA – plăți în ritm alert! Adrian Pintea, MADR: Ce se autorizează astăzi, a doua zi se plătește! Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă în funcție de rasa vacilor – calcul

    Ultimele știri

    Grâul Nemo, de la Rodbun, vine cu producții bune pe soluri mai sărace Piața cerealelor se anunță instabilă în această săptămână. Prețuri la bursele mondiale Programul Prima Seră! Ajutor de 200.000 euro de la stat pentru micii fermieri