• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii cer demisia premierului Nicolae Ciucă dacă se adoptă tăierea despăgubirilor de secetă!

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii cer demisia de onoare a premierului Nicolae Ciucă dacă în ședința de astăzi, miercuri – 31 mai, va fi aprobat proiectul de ordonanță de ugență pentru despăgubirile de secetă în forma cu sumele tăiate de la 1.000 de lei pe hectar, la numai 335 de lei pe hectar pentru grad de calamitate de 100% la culturile de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre de anul trecut.

    Alianța pentru Agricultură și Cooperare – formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Națională a Cooperativelor de Ramură din Sectorul Vegetal – UNCSV și Alianța Forța Fermierilor – AFF, a transmis în această dimineață o scrisoare deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă.

    Despăgubirile pentru culturile calamitate 100%, reduse de la 1.000 lei/ha, la 335 lei/ha

    Adresa vine după ce ieri seară, pe site-ul Guvernului, a fost postată ordinea de zi a ședinței de astăzi (care este programată să înceapă la ora 14:00) în care proiectul de OUG pentru despăgubirile de secetă a fost modificat fără nicio consultare cu agricultorii. Astfel, bugetul alocat măsurii de sprijin a fost redus de la 869,6 milioane de lei, la 300 de milioane de lei, iar cuantumul maximal pe hectar, de la 1.000 de lei, la 335 de lei.

    ”Domnule Premier Nicolae Ciucă, este de neacceptat situația de față în care proiectul de OUG menționat anterior care a fost în dezbatere publică, a fost avizat de toate ministerele, a fost acceptat de Comisia Europeană urmare a notificării, să fie modificat prin reducerea substanțială a sumei totale acordate fermierilor. Domnule Premier Nicolae Ciucă, aveți datoria și obligația, ca în ședința de Guvern, de azi 31.05.2023, să readuceți lucrurile la normalitate conform celor prezentate public, anterior”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă de AAC.

    Formula de calcul nedreptățește, din nou, fermierii

    De precizat că AAC atrage atenția că formula de calcul din cadrul formei actuale a proiectului de OUG dezavantajează încă o dată agricultorii.

    ”Atragem atenția că dacă OUG se aprobă în forma propusă fermierii vor fi din dezavantajați, aplicându-se procentul de calamitare de 2 ori. (…) Reamintim că suma de 1.000 lei/ha, propusă a fi acordată pentru fermierii afectați 100% reprezintă între 15,6-23,4% din cheltuielile efectuate pe ha”, trag fermierii un semnal de alarmă.

    Se cere demisia premierului Nicolae Ciucă dacă proiectul de OUG va fi votat în forma cu sumele reduse

    ”Membrii organizaţiilor membre AAC vă informează că agricultorii din sectorul vegetal se află într-o situaţie foarte gravă, o criză generată de o lipsă cronică de capital în fermele româneşti: costuri în creştere, prăbușirea prețurilor la cereale/oleaginoase, măsuri restrictive la nivel european, venituri în scădere, producţii diminuate din cauza lipsei sistemului de irigaţii. Toate aceste cauze pun în pericol securitatea alimentară a României, viitorul satului românesc şi soarta a zeci de mii de antreprenori din mediul rural.
    Acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2022 reprezintă o decizie asumată de Guvernul României, pe care îl conduceţi. Timpul nu mai are răbdare cu fermierii României. Din punctul nostru de vedere, dacă aprobați OUG cu ajustările făcute ieri, atât miniștrii ministerelor avizatoare cât și dumneavoastră domnule Premier trebuie să vă dați demisia de onoare, azi”, se arată în scrisoarea deschisă a AAC adresată premierului României, Nicolae Ciucă.

    De precizat că miniștrii care au avizat noua formă a proiectului de OUG, cu tăierile de sume sunt: Petre Daea, ministrul Agriculturii, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, și Cătălin Predoiu, ministrul Justiției. În nota de fundamentare precizează că ”sursa proiectului de act normativ: inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”.

    Vă reamintim că aseară, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat în premieră că proiectul de OUG figurează pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, numai că într-o formă revizuită, cu tăieri de sume.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”