• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un fermier acuză Primăria că vrea să îl lase fără terenurile agricole pe care le-a cumpărat

    Angelica Lefter -

    Un fermier a rămas fără adeverința APIA de la Primărie pentru o mare parte din terenurile pe care le lucrează. Primarul a refuzat să-i elibereze adeverința necesară pentru încasarea subvențiilor pe motiv că are contractele de cumpărare și procurile pe terenuri incerte. Mai mult, acum primarul ar încerca, spune fermierul, să-i determine pe foștii proprietari ai suprafețelor să-și ia înapoi pământul.

    Cazul a intrat luna trecută în atenția Agrointeligența – AGROINTEL.RO, care a scris despre întregul conflict dintre edilul comunei Tauț, județul Arad, și fermierul care își cere drepturile.

    Primarul ar face demersuri să îl lase pe fermier fără terenuri

    Fermierul a încercat să rezolve problema adeverinței pentru terenurile lucrate înainte de a expira termenul limită pentru depunerea documentului doveditor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Cu toate acestea, agricultorul George Vichente Bădoiu, care lucrează 167,48 hectare de teren în localitatea Tauț, județul Arad, nu a putut nici până astăzi, luni – 5 iunie, să obțină adeverința din partea Primăriei.

    Mai mult, acesta a spus că se fac presiuni de către edilul comunei pentru ca aproximativ 3 hectare de teren să fie returnate foștilor proprietari, deși aceștia au renunțat demult la dreptul lor asupra terenurilor respective.

    ”Primarul Florin Lela nu mi-a eliberat nici acum adeverința pentru APIA, eu lucrez terenurile, dar nu îmi voi lua subvenția pe mai bine de 150 de hectare. Acum, altă problemă, soțul unei femei de la care am cumpărat teren a fost chemat de către primar la Primărie. Eu am cumpărat de la femeia respectivă și de la mama acesteia un teren moștenit după tatăl său și soțul doamnei. Între timp a murit și mama. Este o parcelă de 2,7 hectare, aproape 3 hectare. Eu am declarat frumos la Primărie. Ulterior primarul a chemat-o pe fiica și pe soțul său să le spună că pierd terenul, dar terenul era al meu deja. Am vorbit cu ea: cum poți să te duci să faci o moștenire, să mergi să-ți dea fiscalul, dacă terenul nu mai este al tău? Este vândut în fața notarului. Primăria a știut că ea a vândut, practic acum Primăria a vândut a doua oară. Și femeia este de rea credință”, a declarat fermierul George Vichente Bădoiu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Plângerea penală făcută de fermierul George Vichente Bădoiu împotriv primarului și a fostei proprietgare a terenului

    Fermierul George Vichente Bădoiu le-a făcut plângere penală atât edilului cât și fostei proprietare a terenului care acum îi aparține

    În această speță, agricultorul George Vichente Bădoiu spune că a fost nevoit să-și ia avocat și să facă plângere penală împotriva celor doi pentru înșelăciune, abuz în serviciu și fals interectual.

    ”Am făcut plângere penală pentru ca primarul să nu vândă mai departe terenurile cumpărate de mine în comuna Tauț, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu. Cum să de Primăria fiscal la cineva care nu este trecut la impozit, eu sunt trecut la impozit, am acte doveditoare, am fost trecut în Registrul Agricol”, a mai menționat agricultorul George Vichente Bădoiu.

    Telefonul Primăriei Tauț sună în gol, legătura pentru biroul primarului întreruptă brusc

    Despre această situație, jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au vrut să-l întrebe pe edilul comunei Tauț, Florin Lela. Deși inițial, pe 31 mai, a răspuns o persoană de la secretariatul Primăriei spunând că face legătura telefonică, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Revenind cu apelul, nu a mai răspuns nimeni.

    Amintim că în legătură cu refuzul edilului de a elibera adeverință pentru întreaga suprafață lucrată de fermierul George Vichente Bădoiu, primarul Florin Lela, ne-a declarat în luna aprilie că fermierul are nereguli în acte, însă pe aceeași suprafață de teren, anul trecut agricultorul primea adeverința pentru APIA.

    ”Dânsul din 2019 tot tergiversează treaba aceasta, suntem tot prin instanțe cu el. Are o problemă că nu vrea să înțeleagă ce înseamnă procură specială și ce înseamnă a fi proprietar cu acte pe terenul respectiv. Dânsul are niște procuri care la momentul de față nu știu câte mai sunt valabile pentru că ele sunt date de ani de zile și nu știu cum le-a făcut pe 10 ani, proprietarii mor. A făcut procură până în martie, a expirat, nu și-a făcut actele, nu vrea să-și facă absolut nimic, el este proprietar pe înscrierea în Registrul Agricol și pe procurile pe care le are dânsul, ori la Registrul Agricol nu pot să-l înscriu pe baza procurilor, el este mandatat să facă ceva cu terenul respectiv, adică până la ducerea la bun sfârșit a procurii, la ceea ce-l obligă procura respectivă. Am aici în față o grămadă de comunicări, de hotărâri civile, mai cu seamă că vine cu diferiți oameni care la rândul lor nu au declarate suprafețele de teren. El nu-și lucrează terenurile, asta trebuie să înțelegeți, că scrie prin toate ziarele, dar nu-și cunoaște proprietatea, el nu știe pe ce e proprietar, este pe un teren de 9,98 hectare, atât, restul are procuri”, a fost explicația din luna aprilie a primarului Florin Lela, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!