• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Erbicide pentru ceapă. Cum scăpăm de buruieni la ceapă

    Violina Gorcinschi -

    Erbicid la ceapă – cu ce se stropește ceapa pentru a scăpa de buruieni. Combaterea buruienilor la ceapă se poate face cu mai multe produse profesionale ce se aplică după semănat sau după plantarea arpagicului.

    Erbicidarea cepei poate fi realizată cu diverse produse disponibile pe piață, dar este important să se țină cont de siguranța culturii și de recomandările producătorului. Înainte de a utiliza orice erbicid, vă recomand să citiți cu atenție eticheta produsului și să urmați instrucțiunile specifice.

    Citiți și: Ceapa de toamnă – cultivare: perioadă de plantare, distanțe, îngrijire

    Există erbicide selective pentru ceapă care pot controla buruienile nedorite. Aceste erbicide sunt concepute să țintească în principal buruienile și să lase cultura de ceapă neafectată.

    Când se aplică erbicide la ceapă

    Când se dă cu erbicid la ceapă

    Erbicidarea cepei poate fi făcută în mai multe faze ale culturii. Erbicidele folosite la ceapă sunt de două feluri, în funcție de perioada când se aplică – erbicide preemergente, care se aplică de obicei preventiv, și erbicide postemergente sau de contact – se aplică direct pe buruieni. La ceapă nu se aplică erbicide totale.

    Erbicidele preemergente se aplică la ceapă înainte de înființarea culturii. Pentru a fi mai bine încorporate în sol, se recomandă o nivelare și o mărărunțire a solului după ce se aplică aceste erbicide. Aplicarea erbicidelor preemergente se face la sol, când acesta este uscat.

    Citiți și: De ce putrezește ceapa în pământ sau la păstrare. Cauze, soluții

    Erbicidele postemergente la ceapă se aplică direct pe buruieni și pe vegetația mai mare în volum. Acțiunea acestor produse are loc direct asupra plantelor nedorite la care se sistează fotosinteza, iar acestea pier în urma erbicidării.

    Cu ce stropim ceapa

    Cu ce stropim ceapa pentru buruieni

    Erbicidarea culturii de ceapă se poate face cu mai multe produse fitosanitare ce pot fi achiziționate de la distribuitori, din fitofarmacii sau online.

    Pe suprafețe mai mici, controlul buruienilor la ceapă se poate face manual, prin smulgere sau utilizarea unor echipamente de scos buruieni.

    Erbicid pentru ceapă: Stomp Aqua

    Un erbicid pentru ceapă este Stomp Aqua, produs BASF. Este unul dintre cele mai folosite și combate buruieni monocotiledonate anuale şi unele specii de buruieni dicotiledonate anuale. Stomp Aqua este un erbicid pe bază de pendimetalin (455 g/l), din clasa dinitroaniline. Produsul se aplică preemergent la ceapă, la sol, inhibând diviziunea celulei, cât şi alungirea acesteia în meristemul rădăcinilor. Buruienile mor imediat după germinare sau răsărire, fiind eliminate timpuriu din competiției.

    La ceapa arpagic și ceapa semănată direct, pentru îndepărtarea buruienilor, se aplică Stomp în doză de 1,5-4 l/ha. Pentru o doză de 3 l la hectar, în cazul aplicării cu pompa de spate, se folosesc 60 ml Stomp Aqua, în 10 l apă, pentru o suprafață de 200 metri pătrați. Pentru legumele care se cultivă prin răsad, produsul se aplică cu 1-3 zile înaintea transplantării.

    Erbicid ceapă postemergent: Lontrel 300

    Un alt erbicid pentru ceapă este Lontrel 300, produs de Corteva Agriscience. Acest erbicid are cu acțiune postemergentă, fiind folosit pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de sfecla de zahăr, grâu, porumb, ceapă, rapiță, muștar etc.

    Fiind un erbicid sistemic cu substanță activă clopiralid 300 g/l, Lontrel este absorbit și translocat rapid către rădăcinile frunzele plantelor, asigurând o combatere durabilă. La ceapă, doza de aplicare este de 0,5 litri la hectar, iar volumul de apă utilizat pentru prepararea soluției de stropit este de 200-400 l/ha.

    Cerlit Super, un erbicid eficient la cultura de ceapă

    Cerlit Super de la Corteva Agriscience este un erbicid sistemic cu flexibilitate remarcabilă în aplicare, destinat combaterii în postemergență a buruienilor dicotiledonate din culturile de ceapă. Având ca substanță activă 333 g/l fluroxipir, se poate combina Cerlit Super cu îngrășăminte foliare. Pentru completarea spectrului de combatere, produsul poate fi combinat și cu alte erbicide, inclusiv sulfonilureice. Înainte de utilizare trebuie consultate tabelele de compatibilitate și efectuat un test practic, cu respectarea dozelor de amestec.

    La Cerlit Super, intervalul de aplicare este foarte important în cazul utilizării. Pentru ceapă, ceapă verde și eșalotă, intervalul de aplicare este BBCH 11-15, folosind o doză de 0,30 l/ha. Volumul de apă utilizat pentru prepararea soluției de stropit este de 200-400 litri/ha.

    Erbicid ceapă preemergent: Pendigan 330 EC

    Pendigan 330 EC de la Adama este un alt erbicid ce poate fi folosit la ceapa semănată direct și la ceapa din arpagic. Produsul se aplică în doză de 6 litri la hectar pentru a combate buruieni monocotiledonate anualeșsi unele dicotiledonate.

    La ceapă, Pendigan 330 EC se aplică preemergent în interval de 3 – 5 zile de la semănat sau plantat.

    Citește și: Culcatul cepei. Când și cum se culcă ceapa la pământ

    Tot de la Adama puteți folosi pentru ceapa semănată direct Agil 100 EC, un erbicid postemergent sistemic.Pentru a obţine efectul maxim de combatere, se va urmări în toate cazurile ca Agil 100 EC să se aplice atunci când fenologia buruienilor (stadiul de creştere) şi condiţiile de creştere (temperatura, umiditate, hrană, lumină) sunt întrunite în optim, astfel încât produsul să fie rapid şi uşor preluat şi translocat în plantele ţintă.

    Dual Gold, erbicid preemergent pentru ceapă

    Dual Gold este un erbicid des folosit la ceapă. Produsul Syngenta este un erbicid preemergent, cu substanță activă S-metolaclor 960 g/l, ce asigură combaterea superioară și de lungă durată, în special a buruienilor graminee, dar și a unor buruieni cu frunza lată. Erbicidul are o solubilitate ridicată, acționând în stratul superior al solului, chiar și la cantități mici de precipitații.

    Dual Gold 960 EC se aplică imediat după semănat, atât pentru ceapa din arpagic, cât și pentru cea semănată direct, înainte de răsărirea culturii și a buruienilor. Eficacitatea optimă a tratamentului se obține în condiții de pregătire bună a patului germinativ, fără bulgări, bine mărunțit în primăvară, după arătura de toamnă. La ceapa din arpagic, se folsește 1 l/ha în 200-400 l de apă (30 l apă pentru 1.000 mp), iar la cea semănată direct, se aplică 0,8-1 l/ha în 200-400 apă (30 l apă pentru 1.000 mp).

    Tot un erbicid bun pentru ceapă este și Pantera 40 EC, de la UPL, este un erbicid sistemic. Se aplică la cultura de ceapă pentru buruieni monocotiledonate anuale în doză de 1,5 litri la hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Mihai Mirițescu, Saaten Union: Sfatul meu pentru fermieri este să semene mazărea cât mai repede Soiul de afine care face fructe uriașe, demne de Cartea Recordurilor

    Ultimele știri

    Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun”