• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG pentru despăgubirile de secetă, publicată în Monitorul Oficial. Calendar cereri și plăți!

    agrointeligenta.ro -

    Ordonanța de Urgență pentru plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară de anul trecut – publicată în Monitorul Oficial. OUG nr. 50/2023 se aplică pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre care au fost calamitate de seceta din 2022.

    DOCUMENT UTIL: Ordonanta de urgenta despagubiri seceta 2023 – PDF

    Potrivit argumentației OUG, de prevederile acestui act normativ vor bebeficia un număr de peste 148.000 de fermieri care au fost afectați de seceta pedologică pe o suprafață cultivată de peste 1.110. 000 de hectare calamitate parțial sau total de seceta pedologică. Din această suprafață totală, 1.066.160 de hectare au fost cultivate cu porumb și floarea-soarelui. Astfel, peste 705.000 de hectare cu porumb au fost afectate de secetă, dintre care peste 135.00o de hectare au fost afectate în proporție de 30% până la 69%, iar peste 570.000 de hectare au fost afectate în proporție de 70% până la 100% inclusiv. În cazul culturii de floarea-soarelui, peste 360.000 de hectare cu floarea-soarelui au fost afectate de secetă, dintre care peste 139.400 de hectare au fost afectate în proporție de 30% până la 69%, iar peste 220.800 de hectare au fost afectate în proporție de 70% până la 100% inclusiv.

    Citiți și: Guvernul taie din despăgubirile de secetă: în loc de 1.000 lei/ha, fermierii vor primi 335 lei/ha!

    În cazul culturii de soia, situația centralizată a proceselor verbale de constatare arată că peste 47.300 de hectare au fost afectate de secetă, dintre care peste 16.600 de hectare au fost afectate în proporție de 30% până la 69%, iar peste 30.600 de hectare au fost afectate în proporție de 70% până la 100% inclusiv. La mazăre, suprafața efectată este de peste 8.100 de hectare, dintre care peste 1.100 de hectare au fost afectate în proporție de 30% până la 69%, iar peste 7.000 de hectare au fost afectate în proporție de 70% până la 100% inclusiv.

    Despăgubirile de secetă la culturile de primăvară, achitate în baza procesului-verbal de constatare

    Despăgububirile de secetă la cele patru culturi semănate în primăvara anului trecut se acordă pentru un grad de afectare între 30% și 100%.

    Beneficiarii ajutorului sunt producătorii agricoli care au înființat culturi de porumb și/sau floarea-soarelui și/sau soia și/sau mazăre în primăvara anului 2022, ce au fost distruse de seceta pedologică în procente de peste 30% și până la 100% inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, respectiv:
    a) producători agricoli persoane fizice;
    b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;
    c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societățile agricole
    organizate în conformitate cu Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare, societățile comerciale organizate în conformitate cu Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, grupurile și organizațiile de producători recunoscute potrivit Ordonanței Guvernului nr. 37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole și silvice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 338/2005, cu modificările și completările ulterioare, cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare.

    Despăgubiri de secetă – culturi de primăvară: condiții de eligibilitate

    Fermierii care vor să beneficieze de despăgubiri de secetă la culturile de primăvară calamitate anul trecut trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Ei trebuie obligatoriu să dețină un proces verbal prin care s-a constatat gradul de calamitare al culturilor eligibile – porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre.

    Fermierii sunt eligibili la solicitarea schemei dacă:
    a) dețin proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru culturile de porumb și/sau floarea-soarelui și/sau soia și/sau mazăre înființate în primăvara anului 2022 și suprafețele calamitate de seceta pedologică;
    b) sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în primăvara anului 2022, respectiv porumb și/sau floarea-soarelui și/sau soia și/sau mazăre, precum și suprafețele de teren declarate aferente acestor culturi;
    c) nu sunt în dificultate, cu excepția beneficiarilor a căror dificultate este cauzată de secetă pedologică și dovedită prin consemnarea în procesele-verbale, cu procente de calamitare de peste 30% și până la 100% inclusiv.

    Citiți și: AFF – solicitări urgente pentru ministrul Daea: Notificarea CE pentru despăgubirile de secetă și eliberarea adeverințelor APIA

    Despăgubiri de secetă la culturi de primăvară – calcul plată la hectar

    Ajutorul de stat sub formă de grant unitar este în cuantum maxim de 335 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre cele patru culturi eligibile.

    Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este mai mare de 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător.

    ”Pentru oricare dintre culturile prevăzute (…), sumele totale reprezentând grantul care se poate acorda unui beneficiar se stabilesc prin înmulțirea cuantumului grantului unitar (…) cu procentul de calamitare și cu suprafața calamitată, menționate în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, iar rezultatul obținut se împarte la o sută”, se arată în OUG nr. 50/2023 cu privire la formula prin care se calculează despăgubirile pentru culturile cu grad de afectare sub 100%.

    Cererile pentru despăgubirile de secetă se depun la DAJ

    Ajutorul de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă se derulează prin direcțiile agricole. Aici fermierii vor putea depune cererile, dar numai după ce schema de sprijin este aprobată de Comisia Europeană.

    ”După data primirii deciziei Comisiei Europene privind aprobarea acordării ajutorului de stat se aplică măsurile preconizate de prezenta schemă, respectiv beneficiarii care îndeplinesc criteriile (…) pot depune/transmite la DAJ o cerere de solicitare a grantului, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, care cuprinde și declarația pe propria răspundere că nu se află în dificultate (…), sau sunt în dificultate la data depunerii cererii și dovedesc că dificultățile financiare au fost cauzate de seceta pedologică din anul 2022 prin deținerea unui proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor la culturile de porumb și/sau floarea-soarelui și/sau soia și/sau mazăre în care este consemnat procentul de calamitare mai mare de 30% și până la 100% inclusiv la data depunerii solicitării pentru ajutor”, se arată în actul normativ publicat în Monitorul Oficial.

    Lista documentelor necesare la cererea depusă la DAJ pentru despăgiburirile de secetă sunt copia după procesul verbal de constatare și copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare, precum instituția de credit, codul IBAN, pentru
    efectuarea viramentelor.

    Cererile și documentele obligatorii se pot depune se depune sau se pot transmite în termen de 20 de zile lucrătoare de la data primirii deciziei Comisiei Europene privind aprobarea acordării ajutorului de stat.

    Cererea de solicitare a ajutorului, însoțită de documente, poate fi transmisă la DAJ și prin fax sau poștă ori în format electronic, prin e-mail.

    Documentele depuse/transmise în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul”, vor fi datate și însușite prin semnătură de către reprezentantul legal al beneficiarului.

    Bugetul total alocat sprijinului este de 300 de milioane de lei. Schema se aplică pe întreg teritoriul României, iar sumele se plătesc fermierilor până la data de 31 decembrie 2023, conform OUG.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!