Oieri condamnați pentru fraudarea subvențiilor APIA cu certificate false de origine la berbeci de Țurcană
Violina Gorcinschi -Doi ciobani din județul Alba, unul din Ocna Mureș, altul din Șugag, au fost condamnați după ce ar fi păcălit statul pentru a obține fonduri europene, prin intermediul unor documente false. Unul dintre aceștia l-ar fi ajutat pe celălalt cu acte falsificate care atestau deținerea a 10 berbeci din rasa Țurcană. Astfel, ciobanul din Ocna Mureș a obținut fonduri UE pe nedrept, în valoare de 41.510,27 de lei. Tribunalul Alba i-a condamnat pe cei doi la închisoare cu suspendare.
Doi crescători de ovine au fost găsiți vinovați de infracțiuni prin care au păcălit statul în vederea obținerii de fonduri europene pentru creșterea animalelor. Primul cioban ar fi primit de la celălalt, din localitatea Șugag, documente – certificate de origine pentru berbeci, în baza cărora a reușit să primească fonduri europene în valoare de 41.510,27 de lei.
Din documente reieșea că ciobanul ar deține berbeci din rasa pură Țurcană, lucru care nu era adevărat în realitate. Cei doi au comis faptele în perioada 2018-2019, iar recent Tribunalul Alba a emis hotărârea de condamnare, care nu este însă definitivă.
Conform informațiilor prezentate pe portalul rejust.ro, în luna august a anului 2019, unul dintre cei doi a depus la APIA- Centrul Local Alba documente false care atestau deținerea unor berbeci de rasă.
„În data de 30.08.2019, (ciobanul) a depus la la APIA-CL Alba o adeverință falsificată, din care rezulta nereal că deţine, în exploatația sa de ovine, și berbecii de rasă pură Țurcană, având numerele matricole menționate în certificatele de origine falsificate, primite în anul 2018 de la cel de al doilea inculpat. În acest fel, reușind să stabilească, în mod nereal, că respectă condiția de eligibilitate privind respectarea raportului de sexe de minimum un berbec, înscris în Registrul genealogic, la un număr de 35 de femele ovine înscrise în Registrul genealogic al aceleiași rase”, s-a arătat în hotărârea judecătorilor de la Tribunalul Alba.
Astfel, în 2019, ciobanul cu pricina a reușit să obțină, pe nedrept, fonduri europene în valoare totală de 41.510,27 lei.
Magistrații au reținut că inculpatul ar fi prezentat a prezentat zece certificate de origine falsificate, aparent emise în anul 2017, și formularul de mișcare falsificat, primite de la cealaltă persoană inculpată în dosar, determinându-l astfel pe reprezentantul societăţii de ameliorare să elibereze adeverința, pe care inculpatul a folosit-o ulterior la dosarul cererii unice de plată-campania 2019, în dovedirea condiției de eligibilitate. În conținutul acestor documente s-ar fi arătat că ciobanul deține în exploatația sa de ovine un număr de 15 berbeci cu origine.
Al doilea crescător, după ce a înregistrat berbecii masculi, ar fi oferit numerele matricole și data nașterii acestora unei persoane rămase neidentificate, pentru a falsifica certificatele de origine, pe care ulterior le-a vândut celuilalt cioban. Apoi, acesta a solicitat medicului veterinar împuternicit să întocmească formularul de mișcare prin care să se ateste transferul fictiv al celor 10 berbeci din exploatația acestuia către exploatația celuilalt cioban.
Astfel, primul crescător de ovine, din Ocna Mureș, care a obținut fondurile UE în mod fraudulos, a fost condamnat la 2 ani, 5 luni și 10 zile de închisoare, cu suspendare.
Al doilea cioban a primit o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate.
De asemenea, magistrații i-au obligat pe inculpați, în solidar, la plata sumei de 41.510,27 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate de la data efectuării fiecărei plăţi şi până la data recuperării prejudiciului, cu titlu de daune materiale. Decizia magistraților poate fi atacată cu apel.