Asociațiile au primit de la MADR clarificările privind vârsta maximă a berbecilor și țapilor pentru APIA
Roxana Dobre -Asociațiile de crescători de ovine și caprine au primit din partea Ministerului Agriculturii clarificările cerute cu privire la eliberarea adeverințelor pentru sprijinul cuplat pentru venit zootehnic. Răspunsul MADR a venit cu două săptămâni și jumătate înainte de termenul limită în care fermierii trebuie să depună adeverințele la APIA.
Pentru că sfârșitul lunii iulie este în weekend, Agenția Națională pentru Zootehnie a anunțat că crescătorii de animale pot primi adeverințe până inclusiv luni, pe 3 iulie. ”Termenul limită de depunere a solicitării și eliberare a adeverințelor care atestă condițiile pentru ovinele/caprinele pentru care se solicită SCVZ este de 3 iulie 2023”, a anunțat Agenția condusă de directorul general Florinel Bîrcă.
Asociațiile de crescători de oi și de capre au primit și răspuns la solicitarea de a fi clarificate condițiile în care se eliberează adeverințele pentru berbecii și țapii cu origine. Iată, integral, răspunsul primit de organizații:
”În Hotărârea de Guvern 422/2023 pentru completarea hotărârii Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă și de la bugetul de stat, a fost modificată doar vârsta pentru berbecii cu certificate de origine care asigură raportul de sexe pentru oile neînscrise/neînregistrate în Registrul Genealogic, respectiv de la 6 ani la 8 ani, așa cum este prevăzut la articolul unic, punctul 1: ”d) berbec țap cu certificat de origine berbec/țap reproducător cu vârsta de maxim 8 ani la data limită de depunere a cererii de plată, fără penalizări pentru care s-a eliberat certificat de origine de către conducătorul registrului genealogic al rasei.
Prevederile ordinului 190/2023 pentru modificarea și completarea ordinului ministrului agriculturii 80/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă și de la bugetul de stat clarifică condițiile pentru berbecii înscriși în registrul genealogic care asigură raportul de sexe pentru oile înscrise/înregistrate în registrul genealogic. Astfel, la punctul 18, litera g) este specificat că ”pentru efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei secțiunea principală sau suplimentară pentru care se solicită sprijin cuplat se respectă raportul de sexe de minimum un berbec de reproducție înscris în registru genealogic al aceeași rase secțiunea principală cu vârsta de minim 1 an la data de 31 martie a anului de solicitare și maxim 6 ani la data limită de depunere a cererii de plată fără penalizări la 35 de femele ovine.
Prin urmare, pentru a putea solicita sprijinul cuplat pentru venit ovine/caprine, trebuie îndeplinite următoarele condiții: berbecii care pot pot fi solicitați la plata sprijinul cuplat și berbecii care asigură raport de sexe pentru oile înscrise înregistrate în registrul genealogic al rasei respective sunt înscriși în secțiunea principală și au vârsta maximă de 6 ani, iar berbecii cu certificate de origine neînscriși în registru genealogic care asigură raportul de sexe pentru oile neînscrise/neînregistrate în registrul genealogic, au vârsta maximă de 8 ani”, potrivit este răspunsul MADR transmis asociațiilor marți, pe 13 iunie.
Ce spune MADR despre limita de vârtă la berbecii și țapii cu origine
Conform clarificărilor venite, vârsta maximă a berbecilor și a țapilor cu origine se va aplica diferențiat în acest an astfel: 6 ani pentru masculii folosiți la efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic, pentru care adeverințele se eliberează de asociații, și 8 ani pentru reproducătorii cu certificat de origine, pentru care adeverințele se eliberează de Oficiile Județene de Zootehnie (OJZ) în cazul efectivelor femele neînregistrate în RG.
Andreea Anghel, CAPRIROM: În perioada următoare vor fi fermieri care vor pleca singuri din Registre
Una dintre primele organizații care au cerut clarificări din partea MADR cu privire la eliberarea adeverințelor a fost Asociația Națională a Crescătorilor de Capre din România – CAPRIROM, organizație cu circa 180.000 de capete înscrise și care este afiliată Asociației Forța Fermierilor (AFF). Andreea Anghel, vicepreședinte CAPRIROM, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că schimbarea regulilor pentru fermieri va lăsa mulți crescători de capre fără Sprijinul Cuplat pentru Venit Zootehnic (SCVZ).
”În urma adresei primite, regulile sunt clare și anume că avem voie să dăm adeverințe numai pentru masculi de până în 6 ani. Iar cei care își iau adeverințele prin Oficiile Județene de Zootehnie (OJZ) au posibilitatea să își ia cu 8 ani. Deci pentru aceeași subvenție, Sprijinul Cuplat pentru Venit Zootehnic (SCVZ), sunt două criterii diferite, deși fermierii iau aceeași bani, deși cei care sunt înscriși la noi pentru lucrările de ameliorare sunt obligați conform legii să plătească o taxă de 6,42 lei pe cap de animal. Considerăm că este nedrept ce li se întâmplă fermierilor”, a spus Andreea Anghel.
Aceasta a completat că fermierii sunt în criză de timp și chiar dacă se vor retrage acum din registre, în cazul în care dețin țapi cu vârsta peste de 6 ani, OJZ-urile ar refuza să le elibereze adeverințe pentru că nu au proceduri de aplicare.
”Am înțeles că și dacă îi scoatem noi acum din Registrul Genealogic (RG), OJZ-urile nu vor să le dea adeverințe sau zic că încă nu au proceduri. Noi eliberăm adeverințe, la acest moment putem elibera dar numai pentru cei care se încadrează cu masculii de până în 6 ani la data limită de depunere a cererii unice fără penalizări (31 mai n.r). Probabil în perioada următoare vor fi fermieri care vor pleca singuri din Registre și alții pe care îi vom scoate noi ca să poată oamenii să își ia adeverința pentru masculii de până în 8 ani, de la OJZ-uri, ca să nu piardă subvențiile. Deci ca să ia banii, pentru că este nedrept să rămână fără plăți, o să îi scoatem noi din lucrările de ameliorare și îi trimitem la OJZ-uri.”, a mai punctat Andreea Anghel, vicepreședinte CAPRIROM.
Nicolae Cioranu, Păstorul Crișana: ”Nu știu dacă berbeci mai sunt pe piață pentru un număr atât de mare”
Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine ”Păstorul Crișana” din județul Arad, care gestionează unul dintre Registrele Genealogice pentru rasa Țurcană, Nicolae Cioranu, a declarat Agrointeligența-AGROINTEL.RO că asociațiile nu pot ține fermierii cu forța dacă vor să se retragă și să renunțe la programele de ameliorare. Organizația condusă de Cioranu s-a numărat, de asemenea, printre cele care au cerut clarificări din partea MADR.
”Teoretic sunt 6 ani pentru cei din Registre și 8 ani ce eliberează OJZ-urile. Dar practic sunt 5 ani pentru Registre și 7 ani pentru OJZ-uri, pentru că odată ce i-a dat termenul de 6 ani la termenul limită de depunere, e normal că a mai pierdut un an. Dacă era termenul de 6 ani la 31 martie, era altceva. Iar noi ca asociație nu putem refuza fermierii. Dacă omul vine astăzi și spune că nu are bani de berbeci, dar subvenția i se cuvine și lui pentru că și el s-a chinuit, și el a dat mâncare la oi, și el a făcut sacrificii ca și restul fermierilor, noi trebuie să îi dăm hârtie să meargă la OJZ, eu pot să îl țin în controlul oficial al performanțelor? Nu pot să îl țin. Timp este să mai și cumpere fermierii, dacă au bani și doresc, dar nu știu dacă berbeci mai sunt pe piață pentru un număr atât de mare. Noi am solicitat mereu, și în vechea PAC, să se facă o diferențiere și să dea și celor cu Registre cu COP o sumă și la restul altă sumă. Și ni s-a spus dintotdeauna să nu se poate se dea pe 2 sub-măsuri. Dar uite că acum se poate da, la unii așa, la alții altfel. Noi ce să mai credem?”, a subliniat crescătorul de animale arădean.
Acesta a subliniat că fermierii sunt nemulțumiți pentru că regulile pentru subvenții au fost schimbate chiar pe ultima sută de metri.
”Fermierii au așteptat fermierii până în ultima clipă să știe exact încotro să o ia pentru că la noi nu avem nici 15% din adeverințe eliberate. Oamenii au vrut să facă concret care sunt condițiile, fermierii totuși așteaptă. Mulți fermieri care au ales să facă ameliorare nu au ales degeaba și au vrut să schimbe și ei ceva. Și în situația în care îi scoate cineva din joc forțat nu cred că e bine dar el iese săracul (din COP – n.r) și cu siguranță nu mai revine. Practic sunt ani de muncă pierduți, sunt 8 ani de când am început programele. Și lăsăm la o parte asta dar vorbim de situația în care este pus fermierul român”, a mai spus cunoscutul crescător.
Ionică Nechifor, Moldoovis: Se face discriminare și s-a creat un scandal între fermieri
Și Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis Botoșani, care gestionează Registrul Genealogic (RG) pentru rasa Karakul a declarat Agrointeligența-AGROINTEL.RO că programele de ameliorare ar trebuie delimitate financiar clar față de Sprijinul Cuplat Zootehnic. Nechifor a precizat că anul acesta s-a creat un adevărat haos legat de regulile pentru subvenții și nu vede logica privind ”sancționarea” fermierilor care vor să facă performanță.
”Faptul că în momentul acesta s-a creat un haos pentru că toate lumea știa de 6 ani și pe urmă a apărut zvonul, că nu era încă nicăieri scris, cu 8 ani crescătorii nu au mai știut ce să facă. Pentru că aveau acasă berbeci care încă erau până la vârsta de 8 ani și care au stat liniștiți că nu trebuie să mai cumpere. Se face discriminare și s-a creat un scandal între fermierii care fac performanță și cei care doar cumpără niște berbeci. Nu văd logica ca pe fermierul care vrea să facă performanță să îl restricționeze până la vârsta de 6 ani, iar pe celălalt care doar cumpără niște berbeci să îl lase până la 8 ani, iar ambii să ia aceeași subvenție”, a explicat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis Botoșani.
Ionică Nechifor a avertizat că fermierii se vor retrage în mod clar în număr mare din programele de ameliorare, dacă nu se va clarifica problema berbecilor. ”Iar oamenii vor ieși clar din registre. La noi undeva la 50 de fermieri au ieșit din programele de ameliorare și de abia îi adusesem. Dar cei pe care îi avem s-au convins că prin programul de ameliorare, spre exemplu la pielicele de Karakul, respectând niște reguli li s-au îmbunătățit producțiile. Iar acei oameni indiferent ce măsuri de sprijin vor veni vor rămâne aproape”, a punctat crescătorul.
ANZ: Termenul pentru eliberarea adeverințelor este 3 iulie
Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) a anunțat printr-un comunicat că eliberează prin Oficiile Județene de Zootehnie, adeverința prin care se confirmă respectarea raportului de sexe de minimum un berbec/țap de reproducție cu certificat de origine la 35 de femele ovine/caprine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic.
Termenul limită de depunere a solicitării și eliberare a adeverințelor care atestă condițiile pentru ovinele/caprinele pentru care se solicită SCVZ este de 3 iulie 2023.
Documentele care însoțesc solicitarea de eliberare a adeverințelor sunt:
• Cerere tip pentru eliberarea adeverinței care confirmă respectarea raportului de sexe de minimum un berbec/țap de reproducție cu certificat de origine/zootehnic la 35 de femele ovine/caprine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic;
• Copie după cererea APIA de plată pentru validarea datelor de identificare a solicitantului și a numerelor matricole aferente femelelor ovine/caprine neînscrise/neînregistrate într-un registru genealogic, pentru care se solicită SCVZ;
• Certificatele de Origine/Zootehnice ale berbecilor/țapilor de reproducție care se regăsesc în exploatație la data solicitării adeverinței conform înscrisurilor din SNIIA, și care asigură raportul de sexe de minimum 1 mascul la 35 femele (se păstrază copii la dosarul crescătorului);
Conform ANZ, vârsta animalelor, atât femelele pentru care se solicit SCVZ cât și masculii care asigură raportul de sexe, respectă următoarele limite:
• minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
• maximum 8 la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări.