• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florinel Bîrcă, ANZ: Regulile pentru vârstele berbecilor nu se mai pot schimba. Soluția găsită pentru ca oierii să nu piardă subvenția

    Roxana Dobre -

    Condițiile privind vârsta berbecilor reproducători nu se mai pot schimba în acest an, a anunțat directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Florinel Bîrcă, în exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Acesta a dezvăluit și care este soluția la care fermierii ar trebui să apeleze astfel încât să se asigure că nu rămân fără subvenția de la APIA.

    Florinel Bîrcă, directorul general al ANZ, este la curent cu nemulțumirile fermierilor legate de vârsta berbecilor, din articolele publicate de Agrointeligența-AGROINTEL.RO. Acesta a transmis că lucrurile nu stau întocmai cum susțin fermierii și a dorit să explice pe larg cum s-a ajuns la decizia de a aplica diferențiat vârsta pentru berbeci și țapi, respectiv 6 ani pentru adeverințele de tip A eliberate de Registrele Genealogice și 8 ani pentru cele de tip B, eliberate de Oficiile Județene de Zootehnie (OJZ).

    Citiți și: Asociațiile au primit de la MADR clarificările privind vârsta maximă a berbecilor și țapilor pentru APIA

    Berbeci reproducători

    Florinel Bîrcă, ANZ: Vârsta de 8 ani pentru berbecii din afara Registrelor a fost decisă la cererea fermierilor

    Directorul ANZ a explicat că decizia privind diferențierea vârstei pentru berbecii din afara Registrelor Genelogice, pentru care adeverința se eliberează de Oficiile Județene pentru Zootehnie (OJZ), a fost luată la cererea fermierilor care s-au plâns că ar face un efort bugetar prea mare pentru suplimentarea numărului de masculi.

    ”Lucrurile nu stau chiar așa cum sunt prezentate de către fermieri, am văzut că ați publicat articole cu poziția dânșilor. Și aș vrea să explic astfel încât să înțeleagă toată lumea. Așadar stabilirea vârstei de 6 ani și 6 ani atât la schema de tip A pentru animalele înscrise în Registrul Genealogic, mă refer la femele, cât și pentru cele care sunt în afara Registrului Genealogic, pentru care trebuie să facă raportul de sexe cu berbeci cu certificat zootehnic, deci reproducători masculi autorizați de către Registrul Genealogic din rasa din care fac parte a fost stabilită cu mult timp înainte, nu anul acesta. S-a discutat inclusiv în Planul Național Strategic (PNS) pentru fișele din cadrul măsurii. După intervențiile fermierilor și solicitările lor, că nu le ajung numărul de masculi, ceea ce nu reiese din calculele noastre și că ar reprezenta un efort bugetar destul de mare din partea lor pentru a-și reînnoi reproducătorii, în ședință la Ministerul Agriculturii li s-a promis o analiză de către domnul ministru Petre Daea în persoană, în ședință cu fermieri”, a spus Florinel Bîrcă pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta a completat că după verificările făcute de ANZ  în teren și s-a ajuns la concluzia că vârsta de 8 ani ”ar fi echitabilă pentru reproducătorii masculi din afara Registrului Genealogic”.

    ”Și de ce din afara Registrului Genealogic? Fiindcă nu ne mai puteam lega de fișele măsurilor, cele din PNS pentru cei din interior. Și astfel a devenit 6 ani pentru Registrul Genealogic reproducătorii masculi și pentru animalele din afară 8 ani. Fiindcă aceia erau cei care își cumpărau doar pentru această măsură reproducătorii. Cei din Registrul Genealogic au obligația anual să-și reînnoiască reproducătorii, atât femelele cât și masculii cu un procent de 25-30%. Fiecare fermier face lucrul acesta, după cum este scris și în Programul de ameliorare”, a mai spus șeful ANZ.

    Citiți și: Florinel Bîrcă, ANZ: La ovine avem efective de 12 milioane și putem să creștem 25 de milioane

    Șeful ANM: Le-am explicat fermierilor că vârsta de 8 ani se poate aplica doar pentru berbecii din afara RG

    Florinel Bîrcă a menționat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că la întâlnirile cu fermierii și chiar la o întâlnire a unei asociații mari la Sibiu crescătorii au solicitat o vârstă mai mare a berbecilor. Acesta a subliniat că personal le-a explicat clar fermierilor că mărirea vârstei se poate aplica doar pentru berbecii aflați în afara Registrului Genealogic.

    ”Și eu le-am explicat că dacă se va modifica vârsta se poate face doar pentru cei din afara Registrului Genealogic. Deci știam cu mult timp înainte că lucrurile vor putea sta doar așa, fiindcă nu te lasă legislația să faci asta, este foarte complicat și ar fi trebuit să deschizi din nou fișa măsurii în PNS și discuții la Bruxelles, ceea ce ne ducea cu cererea mult mai târziu, nu se mai putea pune problema. Și le-am explicat atunci cum vor sta lucrurile, fermierii care au participat la ședința de la Sibiu pot să confirme pentru că știu că m-au și filmat la un moment dat la discuții. Deci eu le-am spus clar: veți crea condiții diferite între unii și alții”, a arătat șeful ANZ.

    Citiți și: Nou ordin MADR pentru berbecii și țapii cu origine! Schimbările pentru sprijinul cuplat de la APIA

    Șeful ANZ: Derogarea cu vârsta de 8 ani se aplică doar pentru 2023

    Oficialul de la ANZ a precizat că derogarea de 8 ani, pentru berbecii din afara Registrelor Genealogice, se aplică doar pentru anul 2023. În plus, Florinel Bîrcă a menționat că fermierii nu au ieșit în număr mare din registre.

    ”Derogarea pentru vârsta de 8 ani este doar pentru acest an. În privința ieșirii fermierilor dintr-un Registru Genealogic în ideea că au condițiile mai relaxate pentru adeverințele de tip B eu vă spun că până la data acesta s-au depus, peste ce s-a depus anul trecut ca și număr de animale, undeva la 4,8 milioane de animale. Deci de aici nu reiese că fermierii au ieșit, au ieșit într-un procent destul de mic iar ei pot confirma la un moment dat pentru că au datele respective. Repet, au ieșit din Registre dar într-un procent destul de mic. Și fermierii care au ieșit acum și n-au berbecii de 6 ani, adică sunt născuți înainte de 2017, aceia nici anul viitor n-ar fi putut să mai respecte dacă n-ar fi ieșit acum ar fi ieșit la anul, fiindcă ar fi trebuit să aibă 6 ani în 2024, v-am spus derogarea este doar pentru anul acesta, de 8 ani. Deci ori anul acesta ar fi putut să aibă berbecii pentru 8 ani sau pentru 6 ani, ori de la anul nu se mai încadrau nici așa. Adică vârsta de 6 ani de la anul va fi egală și într-o parte și în cealaltă. Aceasta a fost doar o derogare pentru anul 2023 în ideea de a-i ajuta să nu rămână fără subvenții”, a declarat Florinel Bîrcă pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Florinel Bîrcă, ANZ: Regulile nu se vor mai schimba pentru acest an

    Fermierii nu mai pot spera că regulile privind vârstele diferențiate pentru berbeci se vor mai schimba în acest an iar șeful ANZ a explicat și care este motivul pentru care nu se mai poate face o modificare.

    Regulile pentru 6 și 8 ani nu se mai pot schimba din două motive: o dată că trebuia intervenit pe fișa măsurii și nu se poate interveni de la început, deși a se vedea ce am spus atunci în iarnă la Sibiu. Asta o dată și a doua oară: nu mai poți modifica reguli de eligibilitate pentru o cerere care e deja închisă. Asta este condiția pe care n-o putem trece sub nicio formă. S-au închis cererile. Deci, chiar dacă ai modifica ceva, nu s-ar mai putea schimba nimic pe o cerere, fiindcă ea e închisă. Nu-i mai dă-i posibilitatea să se mai în schimbe ceva nici măcar o zi sau două. Și atunci nimeni dintr-un minister al Justiției sau dintr-o direcție juridică nu-ți va da un acord pe chestia asta. Pentru că faci ceva pentru o măsură care s-a închis și n-are niciun rost”, a punctat acesta.

    Inactivarea animalelor în Registre, soluția ca fermierii să nu piardă subvenția. Șeful ANZ îi sfătuiește să nu scoată tot efectivul

    Șeful ANZ a subliniat ferm că Registrele Genealogice și programele de ameliorare rămân extrem de importante pentru zootehnice. De aceea sfatul acestuia pentru fermieri este să nu scoată toate animalele din Registru ci să lase acei berbeci care respectă vârsta de 6 ani.

    ”Cei care vor să iasă din Registre ca să nu piardă subvenția o pot face pentru că cei de la Registru inactivează animalele care părăsesc Registrul, deci ele au acolo un status, așa se numește în sistem. Le inactivează și în momentul acela când le vedem inactivate eliberăm adeverințe de tip B, nu e nicio problemă. Dar rugămintea mea pentru fermieri a fost în felul următor: dacă eu am, dau un exemplu, 350 de animale înscrise acum în cerere și în trebuie pentru ele conform legislației și raportului, 10 reproducători, iar eu n-am decât să zicem 5 sau 6, să nu ies cu toate animalele dintr-un Registru, fiindcă pe animalele acelea s-a lucrat din punct de vedere al procesului de ameliorare și să rămân măcar cu jumătate pentru cei cinci berbeci pe care-i am până la 6 ani, iar cu celelalte ieșind din ele cu următoarea generație pot să intru din nou, adică reproducătorul, mascul autorizat cu femela care a fost inactivată următorul produs al lor va putea intra din nou în Registru, adică nu părăsim definitiv, este păcat să pierd animalele pe care s-a lucrat. Fiindcă așa noi dacă ne gândim foarte bine zicem domnule, ce se întâmplă? Păi se întâmplă destul de multe lucruri în procesul acesta de ameliorare, pe care dacă l-ai pierdut trebuie să-l reiei și e destul de greu. A se vedea acum vânzările pe care le au crescătorii de ovine către statele terțe din afara Uniunii Europene”, a mai punctat directorul de la ANZ.

    Acesta a dezvăluit că personal se gândește că la un moment dat s-ar impune o diferențiere a subvențiilor pentru fermierii care fac ameliorare și restul crescătorilor. ”Eu vă spun sincer, și mă gândesc la lucrul acesta dar nu decid eu, că indiferent cine pe scaunul acesta nu decide singur, decide un grup de oameni care lucrează pe partea acesta de politici agricole și cred că s-ar impune la un moment dat o diferențiere și altă abordare vizavi de lucru acesta”, a mai opinat Florinel Bîrcă.

    Fermierii din afara Registrelor pot cere adeverința pentru subvenții până la 31 iulie

    O veste bună pentru fermierii care au berbecii în afara Registrelor Genealogice și solicită adeverințele de tip B, este că termenul limită pentru eliberarea acestora va fi de 31 iulie.

    ”Pentru campania 2023, noi ca și agenție, ne-am propus eliberarea acestor adeverințe, nu în format letric, cum era procedura până în campania 2022. Și așa s-a și făcut. Adică letric înseamnă că funcționarul verifica trei baze de date, verifica masculul și cererea fermierului în baza de date de la IACS și elibera o adeverință care ulterior fermierul trebuia să meargă cu ea către agenția de plăți. Suntem în era aceasta a digitalizării și a lucrurilor făcute mai bine de către componentele electronice, deci de softurile acestea electronice și atunci am decis că această adeverință poate fi eliberată într-un mod mult mai corect și mai, să zic așa, lejer de câte funcționar printr-un soft. Acest soft se dezvoltă într-un modul, în aplicația IACS a agenției de plăți, care după ultimele convorbiri mai întârzie un pic câteva zile. În consecință îmi rămânea un timp destul de scurt pentru eliberarea adeverințelor și am decis să solicit o notă de fundamentare către Ministerul Agriculturii, pe care am făcut-o acum vreo 2 zile să solicit prorogarea termenului de la 1 iulie până la 31 iulie. Nu cred că îmi trebuie 31 iulie, dar odată modificat un termen, nu se mai poate interveni pe el. Și ca să am o siguranță anume am pus până la 31 iulie, termenul de eliberare a unei adeverințe de tip B de la OJZ-uri. Pentru Registre termenul rămâne 3 iulie”, a mai spus Florinel Bîrcă pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta a precizat că termenul și retenția reproducătorul în exploatația fermierului rămâne 1 iulie. ”E un lucru foarte important. De ce? Fiindcă dacă s-ar fi modificat termenul de retenție al reproducătorului în exploatația fermierului îmi schimba toată procedura administrativă, de autorizare la plată a unui dosar, ceea ce nu îmi permiteam să fac lucrul acesta. Adică să duc plățile mai târziu și nimeni nu mi-ar fi acceptat lucrul acesta. Deci adeverința ca atare se eliberează acum dintr-un soft electronic până la data de 31 iulie, în cazul adeverințelor de tip B. Nu mai necesită obligația fermierului de a aduce adeverința la agenția de plăți, fiindcă se salvează automat în softul respectiv și are o acuratețe mult mai mare și protejează și funcționarul în ideea de a greși ceva”, a mai adus precizări șeful ANZ.

    Florine Bîrcă a explicat și care a fost motivul pentru care termenul limită pentru eliberarea adeverinței de la Registre a fost prelungit de la 1 iulie la 3 iulie.

    ”Zilele acestea am văzut că fermierii au fost destul de nemulțumiți că ar trebui să-și închidă cererile la agenția de plăți și de fapt le-au închis la data de 9 iunie. Și până la data de 1 iulie așa cum e scris dar având în vedere că tot legislația prevede că dacă termenul pică într-o zi nelucrătoare data se prelungește până următoare zi lucrătoare, adică 3 iulie pentru anul acesta. Eu le-am transmis 3 iulie, fiindcă aia e data corectă calendaristic. Până la 3 iulie trebuie solicitate către instituțiile statului și Registrele Genealogice adeverințele, atât de tipul A adică pentru confirmarea reproducătorilor din Registrele Genealogice, cât și cei din afară cu certificat zootehnic, către ANZ, către Oficiile Județene de Zootehnie, acolo trebuie să meargă fermierii”, a conchis șeful ANZ.


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit!

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului