• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Justiției, vizită surpriză la inaugurarea celei mai moderne sere din România, construită de o juristă și soțul ei

    Daniel Befu -

    Într-o sală ce seamănă mai degrabă a galerie de artă, decât a spațiu administrativ al unei sere, în prezența a numeroase oficialități locale, dar și a ministrului Justiției, Alina Gorghiu, Silvia Răileanu (40 ani) a inaugurat vineri, 23 iunie, cea mai mare si moderna seră construită de la zero după revoluție, întinsă pe 45.000 mp, proiect în valoare de 10 milioane de euro, construit pe amplasamentul fostului ștrand termal din Biled, județul Timiș. Producătoarea e originară din Republica Moldova, dar e stabilită în România de la vârsta de 16 ani. A făcut liceul la Vaslui, a făcut dreptul la Timișoara și a fost manager al restaurantului ”Leonardo da Vinci” din Timișoara.

    Proiectul a fost dezvoltat împreună cu soțul ei Damian Răileanu (59 ani), om de afaceri, fondator al Amniocen, producătorul suplimentului nutritiv Decasept. Totodată, cei doi soți dețin și un hotel și un telescaun pe Muntele Mic, județul Caraș Severin, precum și un ONG care sprijină educarea în România a elevilor din Republica Moldova. Pe partea de business, în familia Răileanu rolurile sunt împărțite, Damian Răileanu fiind strategul, cel care demarează proiectele, iar soția sa, Silvia, le administrează activitatea curentă.

    Soții Silvia și Damian Răileanu

    Prima seră a fost inaugurată de cei doi soți în 2017, urmare a accesării unui proiect european prin AFIR, cu finanțare asigurată de CEC Bank, unica bancă care a acceptat să le acorde un credit la acel moment. După 6 ani, pe baza experienței căpătate în domeniul modului de funcționare a acestei nișe de business, banca românească de stat a prins curaj și a mai finanțat 6 proiecte asemănătoare cu al soților Răileanu.

    Eficiența energetică e unul din atuurile principale ale serei de la Biled. De aceea au investit în cea mai moderna tehnologie, sera semi-închisă. Inovativ este modul de ventilație, care nu se mai face prin geamuri ci printr-un sistem de ghilotine plasate pe laturile serei. Sistemul de ecrane termice ”open screen”, asigură o economie de 40% a căldurii, fără să umbrească cultura de tomate.

    Sera semi-închisă are foarte puține geamuri, doar pentru a permite supra-presiunii sa iasă din seră. Aici este una din marile diferențe față de sera clasică. Ventilația se face printr-un sistem de tubulaturi amplasate sub jgheaburile de cultură.

    Roșiile sunt hrănite inclusiv cu dioxid de carbon

    Pe lângă sistemele de fertirigare controlate computerizat, care dispun inclusiv de sisteme de recuperare și recirculare a apei cu nutrienți, în sera de la Biled plantele sunt hrănite inclusiv cu CO2. Pentru a nu se diminua ”productivitatea” roșiilor, serele din Biled folosesc un sistem de osmoză inversă, dublat de o sterilizare cu filtru UV, care duce la o purificare a apei băute de plante, până la stadiul de apă plată.

    Tomatele sunt comercializate în cinci mari rețele de retail

    Productivitatea așteptată a serei este de 45 kg/mp/an de roșii cocktail, la un cost mediu de 2 euro/kg, roșii cherry la 3 euro/kg. Producția serelor, estimată la 1.350.000 kg specialități de roșii, este distribuită prin retailerii Auchan, Profi, Lidl, Carrefour și Mega-Image. Planul soților Răileanu este să ajungă la 13,5 ha sere.

    Pentru a se proteja de fluctuațiile prețului energiei, care a bulversat producătorii în 2023, proiectul initial al serei inaugurate astăzi, a suferit o mică schimbare. Pentru cei doi soți, prioritară a devenit implimentarea unui sistem de cogenerare, care i-a costat peste 2 milioane de euro și care prin arderea gazului va produce și energie electrică și termică. Important este că acest sistem nu poluează mediul înconjurător, CO2 degajat în procesul de combustie a gazului metan, urmând să fie captat și derecționat în seră, unde este atât de necesar plantelor în procesele metabolice.

    Silvia Răileanu, alături de Alina Gorghiu, ministru al Justiției

    Pe ministrul Justiției, Alina Gorghiu, o prezență exotică la un eveniment de agribusiness, o leagă de Silvia Răileanu aceeași specializare profesională, cea juridică. Totodată, atât Alina Gorghiu, cât și Silvia Răileanu, sunt promotoare ale succesului feminității în societate, fie că e vorba de politică, ori de business. Antreprenoarea i-a făcut ministrei Justiției un tur al spațiilor de sortare și ambalare și i-a arătat incinta serelor ”pe geam”, deoarece nimeni, exceptând lucrătorii care au în vestiare un set de haine folosite exclusiv pentru lucru, nu are voie să intre în spațiul protejat de producție, decât îmbrăcat cu combinezon de unică folosință, mănuși și cipici. Alina Gorghiu a intrat în vorbă inclusiv cu o ambalatoare din Nepal, cu care a dialogat în limba engleză. Și a degustat roșii, desigur, preferatele sale fiind cele portocaliu-gălbui, care, întâmplător e și una din culorile de bază ale PNL.

    Cea mai modernă seră din România, dedicată culturii de roșii


    Te-ar mai putea interesa

    Nou ordin în vigoare pentru fermierii care conduc tractoare pe drumuri publice Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar

    Ultimele știri

     Dăunătorii sunt activi chiar și la temperaturi scăzute. Protejează-ți culturile cu Biatox! Avans APIA 2024. Sumele transferate până astăzi în conturile fermierilor Asociația AGRICOLA i-a premiat pe liceenii aspiranți-Chef