• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Alin Căprilă irigă porumbul prin picurare: Investiția anuală este de 500-600 euro/ha

    Angelica Lefter -

    Irigarea porumbului prin picurare este investiția pe care fermierul Alin Căprilă a făcut-o pentru a-și asigura afacerea. Agricultorul din comuna Mănăstirea, sat Coconi, județul Călărași, are instalate sistemele de udare cu picătura pe o suprafață de circa 40 de hectare din totalul celor 700 de hectare pe care le lucrează.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, de astăzi, luni – 26 iunie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Alin Căprilă a opinat că irigațiile sunt o necesitate în fermă, iar acest lucru a fost demonstrat de diferențele de producție între sola de 40 de hectare de porumb irigat și celelalte sole, neirigate.

    ”Eu dau exemplul anului trecut unde pe cultura de porumb am obținut, pe 40 de hectare, ce am obținut în câmp pe 190 de hectare, cantități similare, o zonă neirigată despărțită de un drum, practic, mi-a dat 3 tone, 3,5 tone de porumb boabe, pe când pe o solă irigată, am avut pe un hibrid bun și 19 tone la hectar”, a spus fermierul călărășean.

    Fermierul Alin Căprilă: ”Irigatul este cea mai bună poliță de asigurare”

    Agricultorul a menționat că irigațiile reprezintă actualmente cea mai bună poliță de asigurare.

    ”Părerea mea, că asigurându-ne o suprafață irigată în fiecare fermă, este cea mai bună poliță de asigurare pentru fiecare fermier în parte, pe departe cea mai bună poliță de asigurare. Ferma se află în județul Călărași, comuna Mănăstirea, sat Coconi, lucrăm o suprafață de aproximativ 700 de hectare anul acesta, pe raza comunei Mănăstirea, respectiv Frăsinet. Suprafața irigabilă este în proximitatea lacului Mostiștea, pe care-l și folosim ca și sursă de apă. Este, practic, un lac gândit în sensul acesta, un lac de acumulare, pentru irigații”, a menționat fermierul, la Agrostrategia.

    Sola complet irigată reprezintă un pas mic către o cultura din ce în ce mai bună. Pe viitor, Alin Căprilă intenționează să extindă terenul irigat și astfel să beneficieze în fiecare an de producții mai bune.

    ”Decizia principală (de a iriga – n.r.) am luat-o în anul 2020, deși în 2020 nu am mai reușit să facem niciun pas în sensul acesta, primii pași au fost făcuți în anii următori, deocamdată n-am reușit să băgăm decât 40 de hectare la irigat în zona în care ne aflăm acum. Irigarea se face prin picurare cu o economie de apă și cu o eficiență mai mare către plantă. Investiția anuală este de 500-600 de euro la hectar. Vorbim doar de echipamente aici, o cheltuială curentă a fost undeva la 1.200 de lei cu electricitatea, respectiv normele de îngrășământ, complexe, care au fost un pic mai mari decât la neirigat inclusiv norma de sămânță, care este undeva cu până la 30% mai mare”, a mai declarat inginerul Alin Căprilă.

    ”Investiția mi-am recuperat-o din plusul de producție din primul an. Dacă vorbim de ce am recoltat în 2022, da, fără nicio problemă, într-un an de zile se acoperă investiția. Anul acesta o să ne acoperim investiția, nu am grijă, dacă vorbim doar pe sola de irigat”, a spus agricultorul călărășean

    Alin Căprilă: ”Benzile de picurare le întindem an de an”

    Efortul de a iriga prin picurare, pe o suprafață de zeci de hectare, nu este deloc de neglijat. Fermierul spune că anual benzile de picurare sunt strânse și întinse, iar în ferma sa, acestea nu sunt refolosite.

    ”Benzile de picurare le întindem an de an, le strângem an de an, ele reprezintă un cost anual, practic este un cost de producție nu este o investiție. Reutilizarea benzilor de irigat este aproape imposibilă, deși unii producători spun că pot fi reutilizate, acest lucru este extrem de greu de făcut. Noi nu le-am mai reutilizat, în schimb partea de mufe, de coloană principală, coloana din spate, albastră, este reutilizată se poate folosi cred și 4-5 ani fără nicio problemă”, a arătat Alin Căprilă.

    Agricultorul călărășean a spus că, în ciuda investiției și a efortului de a întinde benzile, a ales sistemul de irigat prin picurare deoarece este cel mai eficient, pierzându-se destul de puțină apă prin evaporare. Ca tehnologie, la porumb, Alin Căprilă, folosește un hibrid tardiv.

    ”Este cea mai economică variantă, nu zic că este cea mai ușoară, necesită foarte multă muncă, dar cred că este și cea mai eficientă. Norma de apă este undeva îngtre 300 și 400 de litri pe metru pătrat pe un ciclu de vegetație. Pentru anul în curs, care este un an un pic mai dificil, îngrășămintele au fost foarte scumpe și am mers cu un pic de economie, să zic așa, am dat în jur de 200 de kilograme de complexe. Azotat de amoniu nu am aplicat deloc până la momentul acesta. O să venim cu el direct prin picurare și o să intre direct la rădăcina plantei – avem undeva peste 250 de kilograme la hectar. (…) Folosim un hibrid foarte tardiv. Am aplicat un insecticid la răsărire pentru a combate rățișoara, dar nu au fost probleme deosebite”, a menționat agricultorul.

    Agricultorul Alin Căprilă testează mai multe densități la porumb

    Mai mult, Alin Căprilă testează mai multe densități la porumb în ferma sa. Nivelul cheltuielilor, acolo unde folosește irigații, sunt mai mari cu circa 10%, a mărturisit fermierul, la Agrostrategia, de la TVR1.

    ”La densitate facem mai multe probe, am lăsat probă cu densitate de 75.000 de plante, media pe solă sau 90% este semănată cu 85.000 de plante la ha, dar am făcut și o probă cu 104.000. Am făcut probă și cu număr diminuat de plante și cu densitate mai mare. Anul trecut unde am făcut probă cu 95.000 de plnte, am avut între 1 tonă și 1,5 tone în plus față de cultura unde am băgat 85.000 de plante. Procentual putem vorbi de până în 10% (costuri mai mari – n.r)”, a concluzionat fermierul Alin Căprilă, în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită de luni până joi, la TVR 1, de la ora 10:00.


    Te-ar mai putea interesa

    Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură