• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Îngrijirea roșiilor vara. Sfaturi pentru o recoltă bogată chiar și la peste 35 de grade

  Roxana Dobre -

  Îngrijirea roșiilor vara. Ce trebuie să știți pentru a avea o recoltă bogată de tomate în ciuda caniculei și a arșiței, cu zile în care temperaturile depășesc 35 de grade Celsius.

  Căldura excesivă aduce probleme la cultura de roșii iar fără o îngrijire adecvată se poate ajunge chiar și la pierdea în totalitatea a recoltei. În fiecare an, în funcție de ”capriciile” vremii, legumicultorii sunt obligați să facă propriile adaptări la îngrijirea roșiilor.

  Citiți și: Când se udă roșiile: dimineața sau seara?

  În cazul zilelor caniculare, gospodarii trebuie să se gândească cum să protejeze roșiile de arsurile solare și ce să facă dacă fructele nu se întăresc. De asemenea nici vremea prea rece nu este benefică pentru roșii astfel că trebuie să începeți să ciupiți vârfurile tufelor mai devreme, astfel încât fructele să aibă timp să se coacă.

  Citiți și: Lipsa de calciu la tomate, semne. Tratamente la roșii pentru carența de calciu

  Citiți și: Cel mai bun solar de legume: recomandări

  Îngrijirea roșiilor vara. Cum protejăm tomatele de soare

  Îngrijirea roșiilor vara. Cum protejăm tomatele de soare

  La o căldură de 30° C, roșiile care se află în câmp deschis sunt mai puțin expuse decât cele din sere și solarii, unde temperatura aerului poate fi depăși 35° C. Deși folia sau policarbonatul care acoperă spațiile protejate sunt de obicei tratate să filtreze și razele UV, în cele mai călduroase zile de vară, uneori este necesară o protecție suplimentară împotriva soarelui.

  O recomandare utilă pentru protejarea roșiilor de arsuri solare este dublarea foliei sau a policarbonatului. De asemenea, și plasele de umbrire sunt utile, la fel ca văruitea solarului.

  Totuși, chiar dacă umbrim solarul, capetele rămân deschise, iar aici roșiile suferă cel mai mult de arsuri solare. Una dintre modalitățile de salvare a plantelor este tratamentul cu o soluție de zer (1 litru la 5 litri de apă), adăugând acolo iod.

  Rețeta soluției care ajută la protejarea roșiilor nu numai de boli, ci și de soarele arzător este următoare: 1 litru de zer sau lapte la 5 litri de apă, 2 linguri tinctură de turmeric, precum și 1 lingură de cretă zdrobită. Toate acestea trebuie amestecate bine și asigurați-vă că le strecurați înainte de a le turna în pulverizator. După tratamentul cu o astfel de compoziție, pe roșii dar și pe pereții solarului se formează un strat alb de protecție solară. Principalul avantaj al tratamentului este că este absolut sigur și poate fi folosit în orice sezon de creștere a plantelor, atât în ​​solar, cât și în câmp deschis.

  Citiți și: CĂDEREA florilor – o problemă majoră în CULTURA de ROȘII. Ce poți face pentru a preveni PIERDERILE de producție?

  Îngrijire roșii

  Îngrijirea roșiilor vara. Tomatele cad din cauza căldurii – soluții

  Un efect direct al căldurilor excesive este căderea fructelor. Pentru acest fenomen însă pot fi mai multe cauze, printre care: lipsa îngrășămintelor, un număr mare de copili lăsați pe plantă, udarea cu apa rece, umiditate crescută și temperatură prea ridicată.

  Dacă, după aspectul roșiilor, se poate concluziona că există o lipsă de nutriție, atunci ar trebui să se efectueze o fertilizare adecvată. De exemplu, pentru o lipsă de potasiu, care este esențială în perioada de formare a fructelor, pe frunzele roșiilor apare un chenar galben, care ulterior devine maro-brun și se sfărâmă, iar între nervurile frunzei se formează pete maronii. Pentru a elimina deficiența de potasiu, puteți utiliza infuzie de cenușă sau îngrășăminte cu potasiu pentru hrănire, precum sulfatul de potasiu.

  Adesea roșiile suferă de lipsă de bor, care stimulează înflorirea, favorizează germinarea polenului, formarea fructelor și semințelor. Este dificil pentru roșii să absoarbă borul din sol, mai ales vara, la temperaturi ridicate. Cu o lipsă de bor în roșii, fructele sunt slab legate și în final cad fără să ajungă la maturitate. Pentru a preveni acest lucru și a stimula apariția fructelor, pulverizați roșiile cu o soluție de acid boric (2,5 g la 10 litri de apă) în timpul înfloririi roșiilor.

  La căldură extremă, vinovată pentru căderea roșiilor este cel mai adesea o temperatură prea ridicată, de care suferă mai ales roșiile din solar sau seră. Dacă termometrul arată 35°C sau chiar peste, polenul poate deveni steril și polenizarea nu va avea loc, deoarece temperatura optimă pentru formarea și maturarea polenului de roșii este în intervalul 20-25°C.

  Umiditate mai mare de 70%, stagnarea aerului are, de asemenea, un efect negativ asupra rodului. Prin urmare, spațiul protejat trebuie să fie întotdeauna bine ventilat, mai ales după udare.

  Citiți și: Îngrășăminte naturale pentru roșii. Cele mai bune rețete naturiste

  Cum prevenim arsurile solare la roșii

  Îngrijirea roșiilor vara. Cum prevenim arsurile solare

  Când formăm o tufă de roșii, de obicei, scoatem toate frunzele de jos până la primul etaj pe care fructele au început să se coacă. Acest lucru permite să îmbunătățirea ventilației și oprirea dezvoltării infecțiilor fungice, deoarece frunzele inferioare suferă în principal de umiditatea care se evaporă de pe suprafața solului sau a materialului de mulci. În plus, merită din când în când să luminați mijlocul tufișului, îndepărtând sau scurtând frunzele care își fac umbră unele altora.

  De îndată ce primul etaj începe să se coacă, mulți cultivatori tind să taie acele frunze care se află deasupra lui. Acest lucru se poate face numai dacă există semne de boli pe frunze sau dacă tufișul este umbrit de alte plante. Dar dacă roșiile sunt în lumina directă a soarelui toată ziua, nu vă grăbiți să îndepărtați frunzele de deasupra periilor, chiar dacă unele dintre fructe sunt coapte și au fost deja îndepărtate. Arsurile solare pot apărea pe fructele rămase. Mai întâi, pe ele se formează pete apoase, care apoi se usucă și devin albicioase. Fructele verzi încetează să crească și se usucă, în timp ce cele coapte au un gust redus.

  Dacă roșia crește în plin soare, lăsați toate frunzele nu numai deasupra etajului, ci și pe lăstarul vitreg. Dacă s-a format deja un număr suficient de etaje și copilii nu sunt necesari, puteți lăsa pe ea doar prima frunză pentru a umbri fructele care se coace în timpul căldurii și o puteți tăia după recoltare.

  Citiți și: Cele mai frecvente greșeli la udarea plantelor din grădina de legume

  Îngrijirea roșiilor vara. Cum udăm plantele în zilele cu caniculă

  Udarea roșiilor la timp, precum și mulcirea, care protejează solul de uscare și supraîncălzire, ajută, de asemenea, la ”supraviețuirea” roșiilor pe timp de caniculă. Deoarece ne udăm roșiile mai des în zilele însorite, nutrienții sunt spălați mai repede din sol. Prin urmare, nu uitați de îngrășămintele obișnuite ale roșiilor, astfel încât acestea să aibă suficientă rezistență pentru a forma o recoltă.

  Pentru ca plantele să fie uniform luminate în timpul zilei și unele dintre tufe să nu sufere de excesul de soare, plantați roșii în rânduri situate de la sud la nord.

  Citiți și: Graficul de udare a roșiilor: când, cât și cum irigăm tomatele încât să nu distrugem recolta!


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța

  Ultimele știri

  Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonicotinoide pentru campania agricolă de toamnă