Hens Mekking, Cow Care: „Oferim fermierilor soluții complete de îngrijire a ongloanelor, inclusiv instruire”
Violina Gorcinschi -Noua subvenție acordată fermierilor pentru bunăstarea vacilor pune în lumină un domeniu care, până acum, în România, nu a fost vizibil așa de mult: podotehnia. Îngrijirea ongloanelor vacilor este un element cheie pentru sănătatea și productivitatea lor, iar prin Cow Care, o companie fondată în Letonia, fermierii români au la dispoziție toată tehnologia necesară unui tehnician podotehnist.
Cow Care furnizează în zootehnie standuri și produse pentru îngrijirea ongloanelor la bovine pentru fermierii din toată Europa. Compania și-a făcut simțită prezența în piețele din Germania, Franța, Italia, țările Scandinave, Cehia, Slovacia, țările Baltice și exportă produse și în Noua Zeelandă și în țări din America de Sud. Cow Care Compania și-a început activitatea și în România, unde există mare potențial de dezvoltare în acest domeniu, datorită numeroaselor ferme de vaci de lapte și a oportunităților pe care țara noastră le are ca membră a Uniunii Europene. Pentru a afla mai multe despre nevoile fermierilor români în materie de podotehnie, dar și ce presupune investiția ”tehnică” pentru această activitate, am discutat cu Hens Mekking, președintele Cow Care.
Cow Care a făcut posibilă prezența, exclusivă, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, la cea de-a III-a ediție a Conferinței Internaționale pentru Sănătatea Ongloanelor, desfășurată în perioada 3-4 iulie, la ferma Mas Bes din Spania, eveniment pe care l-a și sponsorizat. Cu acest prilej, am reușit să transmitem mai multe informații utile fermierilor români în domeniul îngrijirii ongloanelor, în care Cow Care participă activ atât prin furnizarea produselor de calitate, cât și prin viitoarele programe de instruire.
Cow Care este o companie specializată în domeniul îngrijirii ongloanelor
Hens Mekking, președintele Cow Care, ne-a oferit un interviu în exclusivitate, în care a vorbit despre performanțele companiei sale pe plan internațional, dar și despre planurile de dezvoltare în România.
„Cow Care comercializează standuri de curățare și produse de îngrijire a ongloanelor pentru podotehniști și ferme de vaci de lapte, în general sunt exploatații cu mai mult de 150 de capete. Putem oferi fermierilor standuri de îngrijire a ongloanelor potrivite atât nevoilor curente, cât și adaptate planurilor de dezvoltare pe viitor. De asemenea, oferim instructaj pe teren pentru sănătatea ongloanelor”, a explicat președintele Cow Care.
Compania Cow Care s-a înființat în 2007, ca un business de familie. ”La momentul respectiv, Letonia abia devenise un stat membru al Uniunii Europene, iar fermierii au început să importe vaci gestante din Germania și Olanda. Unele dintre aceste animale au venit cu boli la nivelul ongloanelor, cum ar fi dermatita digitală, care s-a răspândit rapid în rândul populațiilor de bovine. În Letonia și țările Baltice nu existau prea multe cunoștințe legate de bolile ongloanelor și cum se gestionează. Am considerat că era un moment potrivit pentru noi să dezvoltăm o afacere în acest domeniu”, a povestit Hens Mekking.
De-a lungul anilor, compania a reușit să își facă un renume internațional și are clienți în Europa, Noua Zeelandă și America de Sud. „Suntem cunoscuți în majoritatea marilor piețe din Europa și avem o creștere anuală de două cifre. În Olanda, Germania, Franța și Italia suntem foarte activi în sectorul îngrijirii profesionale a ongloanelor. De asemenea, Scandinavia, Cehia, Slovacia și țările Baltice reprezintă piețe importante pentru noi. În plus, exportăm produse în Noua Zeelandă și anumite state din America de Sud”, a precizat fondatorul Cow Care.
Hens Mekking: „Vrem să oferim instruire la cel mai înalt nivel fermierilor români”
Hens Mekking a decis să se extindă și pe piața din România care are un mare potențial datorită numărului semnificativ de ferme de bovine, unde cererea de produse pentru îngrijirea ongloanelor ar trebui să fie ridicată. La noi, afaceristul a descoperit contraste notabile în ceea ce privește nivelul de dezvoltare a fermelor.
„România are un efectiv important de vaci de lapte și, ca membră a UE, are multe posibilități de dezvoltare în industria lactatelor. Acest lucru include oportunități și pentru sectorul de îngrijire profesională a ongloanelor. Am observat discrepanțe mari în ceea ce privește cunoștințele legate de domeniul podotehniei în România. Pe deoparte există ferme mari, cu condiții excelente și bine informate, însă există și unități agricole care au multe de învățat în ceea ce privește sectorul sănătății ongloanelor. Pot compara situația acestora din urmă cu cea din țările Baltice de acum 10-15 ani. Cow Care vrea să se dezvolte pe această piață, așa cum a făcut-o și în celelalte; vrem să fim văzuți ca specialiști în îngrijirea ongloanelor și de către fermierii români. Numai în acest fel putem să oferim, clienților români, cele mai bune servicii și oportunitatea de a se folosi de cunoștințele noastre, acumulate din activitățile desfășurate în celelalte țări”, a punctat fondatorul Cow Care.
Cow Care va aduce experți și va lansa noi produse în România
Nu doar condițiile din ferme, dar și atitudinea fermierilor față de bunăstarea bovinelor diferă destul de mult. În orice caz, Cow Care și-a propus instruirea românilor la cel mai înalt nivel, prin resursele umane și intelectuale de care dispune.
„Am văzut diverse puncte de vedere în ceea ce privește îngrijirea ongloanelor în România: de la fermieri care nu depun niciun efort pentru dezvoltarea în această direcție, până la ferme care alocă deja spații speciale pentru standurile de îngrijire a ongloanelor și oferă pregătire în domeniu angajaților. Obiectivul nostru este ca, începând cu anul viitor (sau poate chiar cu acest an), să oferim demonstrații și să îi instruim pe fermierii din industria lactatelor, pe veterinarii și podotehniștii doritori să se dezvolte profesional. Doar împărtășind cunoștințele noastre și aducând experți din străinătate în România putem îmbunătăți sectorul de sănătate a ongloanelor. Grație faptului că lucrăm cu multe țări europene, dispunem de o rețea vastă de instructori podotehniști și universități dispuse să lucreze cu noi. Ne vom folosi de relațiile pe care le avem pentru a îmbunătăți standardele sănătății ongloanelor în România”, a declarat Hens Mekking.
Cow Care lucrează la furnizarea de produse noi, care se adaptează cerințelor fermierilor, dar și standardelor de mediu.
„Avem produse noi pe care le vom lansa curând. Abia am introdus pe piață noul model de stand pentru îngrijire a ongloanelor, Anka Carry. Vom prezenta și alte produse, dar pe acestea nu le vom dezvălui momentan. Tot ce vă pot spune este că ne concentrăm pe tranziția la comercializarea produselor biodegradabile, pe care le vom introduce și pe piața din România”, a concluzionat Hens Mekking, președintele Cow Care.
Managerul de vânzări Cow Care în România: Orice vacă trebuie să aibă ongloanele îngrijite
Cătălin Cociuba, managerul de vânzări la Cow Care în România, a prezentat disponibilitatea companiei de a-i ajuta, chiar și financiar, pe fermieri și tehnicieni, să cunoască cele mai bune practici, folosite de podotehniștii de top din străinătate.
„Noi putem lucra pe două planuri: în primul rând, cu fermierii, cei care doresc să achiziționeze standurile, iar apoi, dacă vom găsi podotehniști care sunt doritori să învețe practici noi de curățare a ongloanelor, folosite în alte țări, noi vom fi foarte bucuroși și vom suporta o parte din cheltuielile necesare acelui fermier/podotehnist pentru a învăța o modalități corecte de a îngriji onglonul. Astfel, am facilita modul în care acesta ar ajunge la practicile utilizate în țările mai dezvoltate din acest punct de vedere”, a precizat reprezentantul Cow Care în România.
Cătălin Cociuba, reprezentantul Cow Care România, a vorbit despre importanța ongloanelor sănătoase în productivitatea bovinelor.
„Din punctul nostru de vedere, ar fi ideal ca fiecare fermă să aibă un stand (n.r. de îngrijire a ongloanelor), dar nu toate și-l permit. Totuși, fiecare fermier este obligat să aibă grijă de ongloanele animalelor pe care le are în fermă pentru că, din cauza ongloanelor, pot apărea probleme care se reflectă direct în producția de lapte din fermă sau în sănătatea vacilor de carne. Ideea este că și vacile de carne, care se cresc la noi în țară, trebuie să beneficieze, pentru a da randament maxim, de o îngrijire adecvată. Toate vacile trebuie să aibă ongloanele îngrijite”, a precizat Cătălin Cociuba.
Abordarea pe care au adoptat-o cei de la Cow Care este una personalizată în relațiile cu clienții, având în vedere că fiecare dintre aceștia are nevoi diferite.
„Cow Care oferă gama completă de produse pentru îngrijirea ongloanelor bovinelor, preventivă sau curativă, în funcție de ce nevoi are fermierul. Totodată, oferă și soluția hidraulică și electrică pentru standurile de îngrijire a ongloanelor. Avem o abordare diferită pentru fiecare fermier. Nu putem să oferim aceeași soluție pentru toată lumea deoarece fiecare are nevoi diferite. De exemplu, standurile se împart pe categorii, în funcție de numărul de vaci, de cine face îngrijirea în fermă, de viteza de funcționare a standului pe care o dorește utilizatorul. Noi căutăm să oferim soluții care se adaptează cel mai bine nevoilor fermei în care ofertăm”, a explicat managerul de vânzări Cow Care în România.
Conform celor constatate de Cătălin Cociuba, produsele de îngrijire a ongloanelor sunt mai căutate în zonele din țară unde există o populație mai mare de vaci. Deși ar trebui să fie căutate în toată țara, nordul și nord-estul țării cumpără cele mai multe produse de la Cow Care, iar în sud și sud-est, solicitările sunt mai scăzute.