Ciobanul cu facultate care nu vrea să lase oile: ”Îmi plac oile, animalele, natura și munții”
Roxana Dobre -Un crescător de animale a ales să rămână la stână chiar dacă a absolvit facultatea, iar diploma de licență îi permitea să se angajeze în altă parte. Aristică Bălan are o poveste impresionantă de viață, în prezent ocupându-se de 2.500 de oi.
Aristică Bălan are o poveste impresionantă de viață. Deși a absolvit liceul și deține o diplomă de licență, el a ales să urmeze calea ciobăniei și să meargă cu oile pe munte. În prezent, se ocupă cu grijă de 2.500 de oi și are o vastă experiență acumulată în ultimii 30 de ani petrecuți sus la munte, în transhumanță, potrivit pandurul.ro.
Citiți și: Controale la stâne! Polițiștii aplică amenzi pentru câinii găsiți la ciobani!
Ciobanul care a dat viața de oraș pe libertatea din munți
Aristică Bălan își paște oile pe Transalpina, locul pe care îl consideră cu adevărat ”acasă”. Pentru el, transhumanța reprezintă momentul preferat din întregul an.
„Am liceul, facultate de Silvicultură absolvită în Brașov, dar tot cu oile, în mijlocul naturii îmi place cel mai mult. Să dorm în cojoc, sub cerul liber. Am circa 2.500 de oi de care am grijă și aici nu te poți plictisi. M-am întâlnit și cu ursul de multe ori. Am trăit multe, dar nu aș vrea să renunț la asta. Asta îmi place. Îmi plac oile, animalele, natura și munții. Am făcut transhumanţă la cote mari, am făcut Bărăganul, Banatul. Transhumanţa a fost mama noastră. Munţii ăştia sunt plini cu oi așa că și turiștii au ce vedea: verdeaţă, aer curat, apă rece”, a mărturisit ciobanul.
Citiți și: Despăgubiri de 100.000 lei pentru un cioban desfigurat de urs. Câștig de cauză, în instanță!
Ciobanul și oile sale sunt atracția turiștilor străini care vizitează Transalpina
Ca orice cioban care se respectă, Aristică Bălan are trei măgari, care sunt de ajutor pentru transportul hranei pentru oi. Crescătorul de oi este o adevărată vedetă printre miile de turiști care vizitează Transalpina și este încântat să întâlnească oameni noi și să fie rugat să facă un selfie cu ei, fiind mândru de munca sa și bucuros să împărtășească poveștile sale.
„Opresc turiștii, vin la noi. Se bucură când văd oile, măgarii. Stau să facă poze, să ne filmeze. Sunt mulți străini care vin și fac poze cu noi. Nu înțelegem limba engleză prea bine, dar am înțeles mereu când au venit să facă poze și ne-au spus că avem o țară frumoasă”, a mai mărturisit ciobanul.