• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O cooperativă din Bistrița-Năsăud și-a salvat proiectul pe fonduri europene printr-o finanțare participativă asigurată de LANDE

    Daniel Befu -

    Cooperativa Țara Năsăudului, formată din fermieri din localitatea Dumitra, județul Bistrița-Năsăud, a reușit să își salveze un proiect pe fonduri europene, dar și să obțină capital de lucru, cu ajutorul unei finanțări participative (crowdfunding) prin intermediul platformei LANDE, o soluție de finanțare alternativă dedicată fermierilor.

    Dezvoltarea micilor afaceri agricole depinde în general de doi factori importanți: de asociere și de finanțare. Pentru micii fermieri din Dumitra, județul Bistrița Năsăud, asocierea a venit în mod firesc, prin constituirea unei cooperative. Pe partea financiară, forma asociativă a găsit o sursă neașteptată de finanțare cu care au reușit să își salveze un proiect pe fonduri europene.

    Leon Anton Cloșcă, fermier din Dumitra, județul Bistrița-Năsăud

    Membrii cooperativei dețin ferme mixte

    Membrii fondatori ai cooperativei, Leon Anton Cloșcă și Florin Avram, dețin ferme mixte în care ”inima” afacerii este creșterea vacilor. ”Dețin o fermă cu 150 de capete de vaci de lapte – în acest număr am inclus inclusiv tineretul și vacile în repaus mamar. Fac parte dintr-o cooperativă, se numește Grupul de Producător Țara Năsăudului, Cooperativă Agricolă Dumitra. Coordonarea executivă a acestei cooperative este asigurată de către mine împreună cu unul dintre colegii mei, Florin Avram. În cadrul cooperativei avem cinci membri statutari, iar în exercitarea activității mai există fermieri colaboratori ai cooperativei, pe care noi i-am ajutat să vândă laptele prin intermediul cooperativei noastre, astfel încât să obțină un preț mai mai bun”, ne-a explicat Leon Anton Cloșcă cum funcționează cooperativa bistrițeană care livrează de ani buni laptele către procesatorul Lacto Sinelii Teaca, prin reprezentantul Simion Drecsan, care le acordă membrilor formei asociative tot sprijinul pe partea de livrare a producției din ferme.

    Florin Avram, fermier din Dumitra, județul Bistrița-Năsăud

    La rândul său, Florin Avram deține o exploatație de vaci Holstein pe care le-a adus direct din Germania și cu care a ajuns la un efectiv total de 60 de animale. Crescătorul de animale pune mare preț pe calitatea furajelor pe care le dă animalelor, așa că o investiție importantă a fost făcută în ferma sa și pe componenta vegetală. Exploatația este gândită după modelul stațiunii didactice de la Cojocna.

    ”Am optat să facem și construcții din lemn, fiind puțin mai la îndemână față de construcțiile din beton sau altele și plus că-i într-un mediu puțin mai natural, te simți mai prezent în natură în momentul în care ajungi în fermă decât dacă ar fi fost între betoane sau pe o structură metalică. Prezența lemnului dă o notă naturală fermei și am optat pentru asta cât se poate de mult. L-am folosit în zonele în care am considerat benefic atât pentru mine, pentru angajați cât și pentru animale”, a explicat Florin Avram modul în care a construit adăpostul animalelor.

    Cooperativa a accesat un proiect european pentru achiziția de noi utilaje

    Cooperativa din Dumitra a fost înființată, oficial, în februarie 2018, în urma unui articol pe care cei doi fermieri l-au citit pe site-ul Agrointeligența. A fost momentul în care producătorii s-au gândit să facă următorul pas. Accesarea fondurilor europene le-a surâs cel mai mult pentru a-și dezvolta exploatațiile, în special pentru a achiziționa noi utilaje agricole.

    Cofinanțarea cu care fermierii trebuiau să vină în proiect a fost asigurată în primă fază printr-un credit bancar; bucuria nu a fost însă de durată. Cu termene scurte la returnarea sumelor, cooperativa s-a văzut la final nevoită să achite, aproape peste noapte, un credit de aproape 100.000 de euro. A fost momentul în care cei doi fermieri au apelat la LANDE pentru a obține o finanțare de tip crowdfunding.

    ”Noi având și o parte din creditul suport, o parte din finanțare nerambursabilă finanțată de către bancă, am avut un termen de rambursare foarte, foarte rapid. Având în vedere că lucrările nu sunt finalizate în proporție de 100%, suntem undeva la 90-95%, n-am putut să facem recepția, prin urmare n-am reușit să depunem tranșa la AFIR, tranșa finală. Nedepunând tranșa finală, nu am obținut rambursarea celor 90% finanțare nerambursabilă ca să-i rambursăm la bancă și riscam ca banca să ne blocheze conturile. Gândiți-vă că noi am aflat de lucrul ăsta cu vreo 15 zile înainte de termenul limită. Ce puteam să facem în momentul ăla ca să punem la dispoziția băncii o sumă destul de importantă de bani”, a relatat Leon Cloșcă situația dificilă în care se regăseau membrii cooperativei.

    Întrega sumă, obținută într-un timp record, prin LANDE

    Fondurile de care aveau nevoie au fost strânse într-un timp record prin platforma de finanțare participativă LANDE. ”Apelând la platforma LANDE am reușit să depășim un moment extrem de greu pentru noi, pentru că într-un timp foarte scurt a trebuit să punem la dispoziția băncii o sumă de bani importantă. Sunt convins că nicio instituție financiar-bancară sau un IFN din România nu s-ar fi încadrat în timpul în care noi aveam această nevoie. Noi într-o săptămână am avut banii în cont, deci eu într-o săptămână m-am dus la bancă și am făcut schimbul valutar și am rambursat împrumutul la bancă”, vorbește fermierul despre rapiditatea cu care s-a obținut finanțarea.

    După cum au descoperit fermierii bistrițeni, platforma LANDE funcționează foarte simplu și are un concept modern, la baza căruia stă latura umană a fiecărui investitor. ”Acolo există niște investitori care nu au neapărat pregătire în domeniul agricol, dar care dețin capital, care vor să investească și, bineînțeles, să câștige ceva, chiar dacă e puțin. Fermierul pune la dispoziție niște documente, dar în niciun caz câte se cer la bancă. Se analizează acele documente, însă diferența este că probabil acolo se mai analizează și sufletul afacerii, și seriozitatea omului și potențialul pe care-l are. Nu se împiedică de niște cifre seci, date din balanță, de bilanț. Pentru ei nu contează neapărat dacă ai 101.000, ci doar 100.000. Ei merg mai departe. Este important faptul că ei văd dincolo de cifre, văd sufletul în afacere, dedicația cu care omul face agricultură și totodată văd și evoluția afacerii. Noi de la an la an am reușit să creștem, chiar dacă a fost pandemie, chiar dacă au fost greutăți, chiar dacă a fost secetă. Am reușit să creștem și încet-încet ajungem unde am visat”, explică Leon Cloșcă modul în care s-a făcut evaluarea cooperativei în vederea finanțării.

    Crowdfunding – cea mai nouă metodă de finanțare pentru fermierii români

    Semnarea contractului de finanțare s-a făcut chiar în fermă, unde reprezentantul LANDE s-a deplasat pentru a le prezenta fermierilor toată procedura. ”De la reprezentantul zonal al LANDE am aflat principiul pe care funcționează: se numește crowdfunding, tradus finanțare participativă, unde investitorii pot participa la povestea expusă și la nevoia de finanțare, cu sume începând de la 50 de euro. Ei te publică pe platformă și în momentul în care se strâng suficient investitori cu sumele respective ca să ajungă la suma de care ai nevoie, ți se publică proiectul și finanțarea este acordată. E ceva foarte, foarte nou pentru noi și foarte OK”, a mai spus fermierul din cooperativa Țara Năsăudului.

    În cazul cooperativei bistrițene, noua metodă de finanțare a însemnat salvarea fermelor și a investițiilor deja făcute. Un sprijin nesperat și foarte ușor de accesat, finanțarea de tip crowdfunding oferită de LANDE este accesibilă tuturor fermierilor din România care vor să se dezvolte și au nevoie de capital de lucru sau de fonduri pentru achiziții și investiții.

    Mai multe despre finanțarea participativă găsiți pe site-ul LANDE: lande-agro.com/ro


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!