Bebeluș de 11 luni, internat cu boala apei. Săteancă: Apa e atât de contaminată, că nu mai fierbe!
Cristina Iacob -Un bebeluș de 11 luni din localitatea buzoiană Ziduri a fost internat cu boala apei, dezvăluie presa locală. Problema calității apei din fântâni este una acută, recunosc și autoritățile care, deocamdată, au emis doar un raport cu privire la parametrii calitativi ai apei pe care, teoretic, oamenii ar trebui să o consume și să o dea și animalelor din gospodărie.
Apar noi informații despre cel mai recent raport al Direcției de Sănătate Publice despre contaminarea apei din fântânile cu nitriți, nitrați și chiar amoniu din județul Buzău.
Situația este veche și cunoscută, atât de autorități, cât și de către specialiștii din sănătatea publică. Amenajarea unui sistem propriu de alimentare cu apă este foarte costisitor, motiv pentru care pentru primari această situația reprezintă o problemă greu de rezolvat.
Primarul din comuna Racovițeni încearcă de 7 ani să finalizeze un astfel de proiect pentru care a cheltuit jumătate din bugetul comunei pe un an.Întrucât apa din fântâni prezintă un risc de îmbolnăvire, oamenii cumpără apă plată pentru consum. În urmă cu câteva luni, un bebeluș de 11 luni, din Ziduri, a fost diagnosticat cu „boala apei”, relatează SansaNews.
Locuitorii nu consumă apa nici măcar după fierbere
Oamenii spun că își cumpără apa plată pentru consum, iar pe cea din fântâni o folosesc doar pentru irigații și animale. „E sălcie. Nu fierbe, nu spală rufe. Nu e de băut. Pentru băut cumpărăm apă minerală și plată.”, a declarat o săteancă.
O altă persoană a declarat că nu are încredere să consume apa nici după fierbere, întrucât rămân depuneri de grosimea unui deget în nas. „Este limpede, dar e sălcie și amară. E mai mult pentru animale. O fierb dar rămân depuneri în vas cât un deget și nu am încredere să o folosesc.”, a menționat o altă persoană afectată de această situație.
Fermele vechi, cauza poluării
Primarul a explicat că poluarea fântânilor poate fi cauzată de fermele vechi care au activat în comună de-a lungul timpului. „Am luat din fântânile publice probe și majoritatea sunt pline de nitrați, nitriți și amoniu. (..) Din ce am discutat cu specialiști, poluările acestea pot fi de la ferme vechi care au fost de-a lungul timpului pe aici”, a declarat Luis Vergilius Manu, primarul localității Racovițeni din județul Buzău.
Bebelușul care a făcut boala apei a fost internat
Cristina Ungureanu, director al Direcției de Sănătate Publică Buzău, trage un semnal de alarmă vizavi la riscul de îmbolnăvire, atât al copiilor, cât și al populației vulnerabile. Printre simptome se enumeră: stare de greață, vărsături, amețeli și chiar și anemie.
”Există riscul de îmbolnăvire atât al copiilor, cât și al populației vulnerabile. Se manifestă prin grețuri, vârsături, amețeli și chiar și anemie. Această boală nu a mai fost înregistrată din 2016. În anul 2023, mai curând, în luna martie, a fost înregistrat un singur caz, într-o localitate unde nu există sistem centralizat de apă, la un copil de aproape 11 luni. A fost internat pe o perioadă de 3 zile. Primăria i-a asigurat apă potabilă și lucrurile au ajuns la o normalitate”, a explicat directorul DSP.