• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LISTA cu prețurile de referință pentru utilaje agricole și echipamente. David Eugen Popescu, AFIR: Se simplifică radical procesul de accesare a fondurilor europene

    agrointeligenta.ro -

    Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe site-ul oficial, www.afir.madr.ro, Baza de Date cu Prețuri de Referință pentru mașini, utilaje și echipamente specializate, care pot fi achiziționate de către beneficiarii privaţi prin măsurile de investiții aferente Programului Național de Dezvoltare Rurală.

    Baza de date cu prețuri de referință simplifică radical procesul de accesare a fondurilor europene acordate prin PNDR. Pe lângă simplificarea propriu-zisă a procedurii de achiziţie şi implicit impact pozitiv major asupra nivelului de accesare a fondurilor europene, acest demers va duce la diminuarea neregulilor legate de procedura de achiziţii”, a declarat David Eugen Popescu, directorul general al AFIR.

    Lista de prețuri de referință publicată de AFIR va fi actualizată periodic ”atât din punct de vedere al adaptării prețurilor în funcție de evoluțiile pieței, cât și din punct de vedere al introducerii de noi elemente care pot face obiectul unei achiziții eligibile prin PNDR”, a mai spus Popescu.

    UTIL: VEZI LISTA completă a prețurilor de referință la mașini, utilaje și echipamente agricole

    Lista prețurilor de referință pentru utilaje agricole este disponibilă pe site AFIR sub forma unei aplicaţii web gratuite şi poate fi utilizată atât de viitorii beneficiari ai PNDR, cât şi de beneficiarii care vor demara procedura de achiziţie.

    Achizții directe, fără proceduri de selecție de oferte

    Practic, în cazul în care beneficiarul privat doreşte să achiziţioneze un produs care se regăseşte în Baza de date cu preţuri de referinţă a AFIR, acesta va putea să-l achiziţioneze direct, fără a mai parcurge procedura de selecţie de oferte.

    Beneficiarul care urmează acest tip de achiziție trebuie să se asigure că bunul care urmează a fi cumpărat trebuie să se regăsească în memoriul justificativ (pentru proiecte care nu prevăd lucrări de construcţii‐montaj) sau în studiul de fezabilitate (pentru proiecte care prevăd lucrări de construcţii‐montaj) depus de beneficiar odată cu proiectul de investiţie şi să respecte întocmai cerinţele şi caracteristicile tehnice menţionate în aceste documente.

    Preţul maxim eligibil al bunului achiziţionat este cel înscris în Baza de date. În cazul în care bunul achiziționat are un preț mai mare decât cel menționat în Baza de date, diferența de preț va reprezenta o cheltuială neeligibilă și va fi suportată întegral de către beneficiar.

    Pentru decontare, beneficiarul va prezenta la Agenție contractul de vânzare – cumpărare, însoţit de certificatul de conformitate al produsului, în care marca şi modelul trebuie să fie identice cu cele înregistrate în Baza de date. De asemenea, este necesară prezentarea unei anexe la contractul de vânzare cumpărare în care este detaliat standardul de echipare al bunului care face obiectul cererii de plată.

    Pentru achiziţiile descrise mai sus nu este necesară întocmirea unui dosar pentru avizarea achiziţiei. Toate documentele vor fi prezentate direct la plată, fiind incluse in dosarul cererii de plată.

    În baza de date a AFIR vor fi afișate exclusiv următoarele informații: codul CPV (codul comun privind achizițiile publice), marca, modelul, dotările standard și prețul exprimat în Euro, fără TVA. Astfel, bunurile vor putea fi căutate de către beneficiari după codul CPV, denumire echipament, marcă, model, caracteristica tehnică principală etc.

    Metodologia pentru colectarea datelor necesare constituirii bazei de date cu prețuri de referință s-a elaborat respectând principiile transparenței, asigurării rezonabilității costurilor și bunei gestionări a fondurilor comunitare.

    Dealerii își pot înscrie în continuare utilajele comercializate

    Pentru înscrierea în această bază de date, până la implementarea sistemului de înscriere on-line a furnizorilor, AFIR pune la dispoziția tuturor producătorilor, importatorilor sau distribuitorilor de mașini, utilaje și echipamente specializate de la nivel mondial, formularele tip ,,Solicitare de înscriere”, „Declarație pe propria răspundere”, și „Tabel cu oferta de prețuri”. Acestea se pot descărca gratuit de pe site-ul www.afir.info. Formularele trebuie completate cu toate datele solicitate, semnate, datate și ștampilate de reprezentantul legal și transmise pe adresa de e-mail bazapreturi@apdrp.ro. Solicitarea și documentele suport vor fi transmise în format pdf iar tabelul cu oferta de prețuri valabile pentru România trebuie transmis în format editabil (word sau excel).

    Astfel, orice producător, importator sau distribuitor care dorește să-i fie inclusă gama de produse oferite în baza de date, trebuie să transmită în format electronic către AFIR următoarele documente: Solicitarea de înscriere, Tabelul cu oferta de prețuri, Documentul care atestă calitatea de partener, importator sau distribuitor autorizat al producătorului și declarație pe propria răspundere, privind înscrierea în Baza de Date cu prețuri de referință.

    Veridicitatea nivelurilor prețurilor incluse în solicitările trimise se va demonstra prin lista oficială de prețuri, valabilă pentru România, a producătorilor, importatorilor și distribuitorilor. În cazul importatorilor sau distribuitorilor, este recomandabil ca lista să fie asumată și de producător.

    ”AFIR va efectua verificări suplimentare ale prețurilor prezentate și va introduce în baza de date prețuri care, în urma verificărilor, pot fi mai mici decât cele prezentate inițial de ofertant. În cazul în care AFIR identifică diferenţe între preţurile comunicate şi cele reale, verificările vor fi extinse asupra tuturor preţurilor comunicate şi, până la finalizarea verificărilor, va exclude din baza de date toate echipamentele comunicate de către respectivul producător, importator sau distribuitor”, se arată în finalul comunicatului de presă al AFIR.

    Foto: Case IH – Titan Machinery România


    Te-ar mai putea interesa

    Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar Nou ordin în vigoare pentru fermierii care conduc tractoare pe drumuri publice

    Ultimele știri

     Dăunătorii sunt activi chiar și la temperaturi scăzute. Protejează-ți culturile cu Biatox! Avans APIA 2024. Sumele transferate până astăzi în conturile fermierilor Asociația AGRICOLA i-a premiat pe liceenii aspiranți-Chef