Vasile Balcan, AFF – semnal de alarmă: ”Vom rămâne cu cerealele în depozite”
Roxana Dobre -Fermierul Vasile Balcan, Membru al Senatului Asociației Forța Fermierilor, trage un semnal de alarmă cu privire la impactul angajamentului pe care România și l-a luat cu privire la tranzitarea cerealelor ucrainene, asupra activității fermierilor.
Vasile Balcan, administratorul Marsat SA Roman, fermier care lucrează o suprafață cumulată de peste 3.300 ha a arătat într-o postare pe care a făcut-o pe pagina sa de socializare că după declarația recentă de angajament a ministrului transportului de a asigura tranzitul prin România de la 2 milioane de tone la 4 milioane tone cereale pe lună din Ucraina, produsele fermierilor vor rămâne în depozite.
Fermierul Vasile Balcan a dezvăluit în postarea sa că a crezut că în ultima clipa se va întâmpla ceva cu deblocarea transportului de cereale în portul Constanța. Acesta trăsese prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO un semnal de alarmă cu privire la blocajele cu care se confruntă șoferii de camioane cu cereale care stau și 3-4 zile la coadă pentru a intra în portul Constanța.
”Credeam că poate în ultima clipă se va întâmpla ceva cu deblocarea transportului de cereale în port, dar după declarația angajament a ministrului transportului (Sorin Grindeanu n.r), de la Galați, de a asigura tranzitul prin România de la 2 milioane de tone la 4 milioane tone cereale pe lună, din Ucraina, produsele noastre vor rămâne în depozite. Acest lucru va aduce prejudicii imense producătorilor români și chiar falimentul. Mă întreb, chiar nu mai contăm și se vrea distrugerea unui sector de activitate vital pentru țară în asigurarea siguranței alimentare?”, a arătat cunoscutul fermier din zona Moldovei, în postarea sa.
Capacitatea de tranzit prin România a cerealelor ucrainene de la 2 la 4 milioane de tone în fiecare lună
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri, 11 august, în urma unor discuţii cu înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, Republicii Moldova şi României despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina, că țara noastră va asigura tranzitul a 4 milioane de tone de cereale în fiecare lună.
”Decizia a fost luată în contextul atacurilor din ultimele săptămâni asupra porturilor ucrainene de la Reni şi Ismail. A fost o întâlnire extrem de bună, fructuoasă, care ne va duce prin măsurile pe care le vom lua la creşterea capacităţii de tranzit a cerealelor care provin din Ucraina, prin România, astfel încât de la peste 2 milioane de tone cât avem acum lunar să ajungem la ţinta pe care ne-am propus-o în perioada următoare şi anume de aproape 4 milioane de tone”, a detaliat subliniat Sorin Grindeanu.