Sumele pentru subvenții, aprobate după luna septembrie. Anunțul unui ministru din Guvernul Ciolacu
Roxana Dobre -Rectificarea bugetară nu poate avea loc mai devreme de adoptarea măsurilor fiscale şi de reducere a cheltuielilor, anunțate de Guvern. De banii alocați la rectificarea bugetară depind și subvențiile fermierilor, care se achită în avans din 16 octombrie.
Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat astăzi, joi – 17 august, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud, că rectificarea bugetară nu poate avea loc mai devreme de adoptarea măsurilor fiscale şi de reducere a cheltuielilor, altfel România riscă să atingă un deficit bugetar de 7%.
Citiți și: Declarație obligatorie la APIA pentru subvenția pe cap de animal. Termen limită – 30 septembrie
Ordonanța ”austerității” ar putea fi doptată în luna septembrie. Rectificarea, după
Marcel Boloș a afirmat că rectificarea bugetară nu poate avea loc decât după ce măsurile pregătite de Guvern, pentru reducerea cheltuielilor bugetare, se aprobă.
”În caz contrar, dacă măsurile nu se aprobă, spun cu toată răspunderea: deficitul bugetar ajunge în jur de 7% din PIB. Coaliţia trebuie să fie foarte pragmatică şi este, din acest punct de vedere, să rezolve această problemă pe care o avem acum. Cum am spus, deciziile sunt ale coaliţiei de guvernare şi sunt convins că dumnealor vor decide ce este mai bine pentru România, aşa cum a afirmat domnul prim-ministru, şi măsurile cât de curând vor fi aprobate. Repet, în caz contrar, spun cu toată răspunderea şi responsabilitatea, deficitul bugetar va ajunge în jur de 7%. Prin aceste măsuri pe care urmează să le adoptăm, va fi o temperare a deficitului bugetar şi, chiar dacă vom ieşi cam şifonaţi la sfârşitul acestui an, anul viitor va arăta cu mult, mult mai bine decât ceea ce avem în prezent”, a mai spus Boloş, potrivit Agerpres.
Ministrul a precizat că, în opinia sa, măsurile din ”ordonanţa austerităţii” ar trebui adoptate în luna septembrie, un prim obiectiv fiind evitarea riscului de suspendare a fondurilor europene.
Discuții cu Comisia Europeană
Potrivit lui Boloş, discuţiile cu Comisia Europeană pe marginea pachetului de măsuri fiscale ar urma să înceapă în 24 august, însă reprezentanţii Ministerului Finanţelor vor merge la Bruxelles abia după 28 august, când vor reveni la muncă responsabilii cu partea financiară din CE.
Printre măsurile enunţate de ministrul Finanţelor în cadrul conferinţei de presă de joi se numără prinderea corporaţiile multinaţionale în planul de măsuri fiscale, combaterea evaziunii fiscale prin amenzi de cel puţin 10 ori mai mari şi pedepse dublate pentru evaziunea fiscală, redevenţe mărite chiar şi de o mie de ori pentru exploatarea resurselor minerale şi a hidrocarburilor, la care se adaugă ”un proces de reorganizare profundă a ANAF”, în vederea îmbunătăţirii colectării.
Citiți și: Document Guvern: DAJ și DSVSA – instituții care vor trece la administrațiile locale
Marcel Boloș: Sunt peste 16.000 de şefi la banii publici
În ceea ce priveşte măsurile care privesc sectorul bugetar, Marcel Boloş a vorbit despre o descentralizare şi o regionalizare a serviciilor publice, astfel încât să nu mai existe ”ţopăială şi dezmăţ” pe bani publici.
”Acesta este cu adevărat momentul de răscruce pentru România şi, a spus domnul prim-ministru, să avem mai puţini şefi la bani. Sunt peste 16.000 de şefi la banii publici, noi le spunem ordonatori de credite. Sunt şefi pe banii publici care trebuie să fie mult mai puţini, să avem mult mai puţină birocraţie, să avem o mult mai bună chibzuinţă a utilizării banului public, pentru că nu poţi să ceri impozite şi taxe la omul amărât, care îşi plăteşte contribuţia la ceea ce înseamnă impozitul pe muncă, contribuţiile sociale, şi după aceea, în partea cealaltă, pe cheltuieli publice, să ai o ţopăială şi un dezmăţ, care nu pot să meargă la infinit”, a precizat ministrul Finanţelor.
Boloş a adăugat că, în opinia sa, această reformă anunţată în an preelectoral reprezintă ”un act de curaj şi de patriotism la nivel naţional, care trebuie să aducă roadele cuvenite”.