• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ordin MADR: Fermieri excluși de pe lista APIA pentru subvenții

  Roxana Dobre -

  Fermieri, scoși de pe lista de plată pentru subvențiile APIA pe suprafață din campania 2023. Într-un ordin de ministru publicat pe site-ul MADR în dezbatere publică se propune un sistemul de sancţiuni aplicabil intervențiilor şi ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, aferente cererilor de plată din anul de cerere 2023.

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat marți, 17 octombrie, în dezbatere publică un ordin de ministru privind sistemul de sancțiuni pentru subvenții, care se aplică în campania APIA pentru 2023. Documentul nu este încă în vigoare și trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a-și produce efectele.

  Citiți și: Avans APIA 2023. Lista subvențiilor la hectar și animale care sunt autorizare pentru plată

  Fermierii sunt penalizați la subvenții pentru supradeclararea terenurilor

  Fermierii sunt sancționați pentru supradeclararea suprafețelor pentru subvenții

  Fermierii care au suprafețe înscrise la APIA supradeclarate iar suprafața declarată pentru plată depășește suprafața determinată cu un procent mai mare de 20% din suprafața determinată, pentru anul în cauză nu se acordă nicio plată. În schimb, sunt situații în care supradeclarările se pot ”corecta” de funcționarii APIA astfel:

  a) dacă diferența dintre suprafața declarată pentru plată și suprafața determinată la nivelul unui grup de plată este mai mică sau egală cu 0,1 ha, suprafața determinată se va considera egală cu suprafața declarată. Această prevedere nu se aplică în cazul în care diferența reprezintă mai mult de 20% din suprafața totală declarată pentru plată;
  b) dacă în cazul unui grup de plată suprafața declarată pentru plată depășește suprafața determinată cu un procent mai mare de 3% din suprafața determinată sau 2 ha, dar mai mică sau egală cu 20% din suprafața determinată, plata se calculează pe baza suprafeței determinate, din care se scade de 1,5 ori diferența constatată. Sancțiunea administrativă nu depășește 100% din cuantumurile bazate pe suprafața declarată.

  În schimb, dacă suprafața determinată (finală) este mai mare decât suprafața declarată în cererea de sprijin/grup de plată, nu se aplică nicio penalizare, iar plata se calculează pentru suprafața declarată.

  Sancţiuni pentru supradeclararea suprafeţelor se aplică pentru toate schemele de plată derulate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

  Citiți și: Avans APIA pentru 800.000 de fermieri. BISS – 97,57 euro/ha, CRISS – 51,13 euro/ha

  Fermierii sunt penalizați și dacă nu au declarat la APIA toate suprafețele

  Potrivit ordinului de ministru, în cazul în care, pentru un anumit an, un beneficiar nu declară toate suprafeţele, iar diferenţa
  dintre suprafaţa totală declarată în cererea de plată, pe de o parte, şi suma dintre suprafaţadeclarată şi suprafaţa totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mare de 3% din suprafaţa totală declarată, valoarea totală a plăţilor directe pe suprafaţă şi/sau a sprijinului în cadrul intervențiilor privind plățile pe suprafaţă cuvenite beneficiarului pentru anul în care s-a constatat nedeclararea, se reduce cu până la 3% în funcţie de gravitatea omisiunii, astfel:

  a) dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 3%, dar mai mic sau egal cu 30% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul va fi sancţionat cu un procent de 1%;
  b) dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul va fi sancţionat cu un procent de 2%;
  c) dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 50% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul va fi sancţionat cu un procent de 3%.

  În cazul în care diferenţa dintre suprafaţa totală declarată în cererea de plată, pe de o parte, şi suma dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mică sau egală cu 3% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul nu va fi sancţionat.


  Te-ar mai putea interesa

  Oierii sar în ajutorul familiei care și-a pierdut oile în urma unui tratament făcut în fermă Controale în toate fermele de animale! Crescătorii sunt obligații să ceară reautorizarea la DSVSA Plăți APIA 2024. Primele subvenții ANT care vor intra în conturi A ajuns primul transport cu oi donate pentru oierul căruia i-au murit animalele de la un tratament Anunț de la APIA pentru fermieri: Verificați-vă conturile, am plătit subvențiile!

  Ultimele știri

  Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie