• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tunuri montate în câmp împotriva mistreților. Cât de eficiente sunt?

    Oana Timar -

    Tunuri împotriva mistreților. O soluție la care apelează tot mai mulți fermieri disperați că își văd culturile de porumb distruse de pocii sălbatici. Deși par o soluție bună de a ține ”dăunătorii” la distanță, se pare că mistreții se obișnuiesc chiar și cu sunetul asurzitor al tunurilor artizanale.

    Agricultorii din multe județe se tem că nu vor mai avea ce să recolteze dacă mistreții continuă să le distrugă culturile de porumb. O parte dintre agricultori au recurs la montarea unor tunuri cu care speră să îndepărteze sălbăticiunile.

    În realitate, porcii par să se acomodeze în timp cu aceste dispozitive care funcționează cu ajutorul unei butelii de gaze și care la fiecare 5 minute scot un zgomot asurzitor, menit să țină sălbăticiunile la distanță, potrivit  publicației Gorjeanul.ro. 

    În ferma gorjeanului Ion Blondea este din Dănești, atacurile mistreților au început din luna iulie. Imediat ce a constat că îi este cultura stricată de porcii sălbatici, agricultorul a adus în câmp un tun cu care spera să țină animalele la distanță.

    „Tunul bubuie la fiecare cinci minute. Vin seara și deschid butelia, dimineața vin și o închid. Asta fac zilnic. Vin când pe jos, când cu bicicleta și e ceva de mers că până acasă sunt câțiva kilometri. Dacă aș avea vecini care ar cultiva și ei ceva sau nu ar avea mărăcini poate m-aș gândi să pun gard electric pentru că am pe cineva aici care am văzut că are cultura intactă dacă a folosit gard din acesta”, a povestit fermierul.

    Citiți și: Corteva confirmă! Produsul care protejează culturile de păsări și mistreți ajunge și în România!

    Tun anti mistreți

    Prețul unui tun care alungă mistreții – câteva sute de lei

    Un tun contra mistreților – care se poate folosi și în livezi sau în vie, l-a costat pe fermier câteva sute de lei. 800 de lei mai exact. Din păcate, nici măcar acest efort financiar și cel de alimentare a tunului nu au rezolvat problema, iar pagubele continuă să se adune.

    ”Pe un rând de porumb sunt vreo 1.200 de fire, iar la câte rânduri au distrus porcii nici nu pot să calculez paguba. Oricum e mai mult decât cei 700 de lei pe care înțeleg că mi-i poate da statul ca despăgubire. Păi să fie 7.000 de drugi, nu 8.000 sau chiar mai mult, faceți un calcul simplu și vedeți că suma nu acoperă nimic. Dacă începem de la arat, discuit, ierbicidare, semințe luate, îngrășăminte puse și toate celelalte o să vedeți că sunt niște costuri mari. Cultura s-ar fi prezentat bine, nu zic, eram mulțumit de rodul legat, dar dacă porcii au făcut poiană în tarlaua cu porumb, eu la ce să mai mă gândesc? La anul cred că pun direct grâu și scap de problemă”, a precizat fermierul.

    Fermierii se gândesc să renunțe cu totul la cultura de porumb

    Nici măcar fermierii care sunt și vânători nu pot să stăvilească atacurile. Porcii s-au înmulțit foarte mult, iar porumbul este pentru ei o delicatesă pe care o preferă în această perioadă. ”Eu sunt și vânător, am făcut pază, dar nu poți să stai noapte de noapte ca să păzești nonstop. Nu ai nici condiții. Sunt instalații care se pun pentru îndepărtarea animalelor, dar nu sunt prea eficiente. O să încercăm să cultivăm și anul viitor, de ce să nu cultivăm, că poate se mai împușcă de vânători până la anul, mai sunt posibilități de îndepărtare, asta ca să nu renunțăm și să lăsăm câmpurile nelucrate”, a spus un alt localnic din Dănești.

    Atacuri ale mistreților la porumb sunt deja un fenomen în Gorj unde fermierii au înregistrat sesizări pentru despăgubiri nu doar în Dănești, ci și în Padeș, Tismana, Muștetești sau Crasna, zone în care au început să creeze probleme și urșii. Sălbăticiunile fac pagube în căutarea de hrană, dosarele pentru despăgubiri fiind centralizate la Direcția Agricolă în vederea acordării sumelor cu care oamenii speră să își mai reducă din pierderi.

    Citiți și: Metoda folosită de un fermier care de 10 ani nu mai are probleme cu mistreții deși are teren lângă pădure!


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!