• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Guvernul prelungește măsura plafonării preţurilor la produsele agricole şi alimentare

  Oana Timar -

  Măsura plafonării adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Acesta a precizat că cele 14 produse alimentare de bază vor avea un preț plafonat până la finalul anului.

  Premierul României, Marcel Ciolacu,a anunțat ieri, sâmbătă – 2 septembrie, că plafonarea prețurilor la alimentele de bază va fi prelungită, iar actul normativ ar urma să intre în vigoare în cel mai scurt timp. Asta înseamnă că până la sfârșitul lui 2023 vom avea o OUG cu privire la plafonarea prețurilor la alimentele de bază.

  „Am vorbit (la Bruxelles – n.r.) şi despre prelungirea ordonanţei cu plafonarea preţurilor la produsele agricole şi alimentare. Am văzut cu ce propunere a venit statul francez, cu un acord pe 5.000 de produse. Noi am avut o ordonanţă care a vizat doar 14 produse. O vom prelungi, această ordonanţă, până la sfârşitul anului şi pe urmă şi Ministerul Agriculturii… cred că trebuie să intrăm într-o practică europeană, să avem un acord cu producătorii şi cu retailerii”, a declarat Marcel Ciolacu la finalul ședinței Consiliului Politic Naţional al PSD, potrivit Gandul.ro.

  Pe de altă parte, în paralel cu această măsură, Guvernul consideră că trebuie continuat programul prin care se urmăreşte creşterea capacităţii de procesare a alimentelor în România. Acest lucru ar putea duce la reducerea deficitului comercial, în special în zona produselor alimentare.

  Vă reamintim că de la 1 august, cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de alimente de bază au fost limitate pentru o perioadă de trei luni.

  Citiți și: Ministerul Agriculturii din Bulgaria deschide un magazin produse locale. Prețul alimentelor, la jumătate

  TVA la alimente rămâne cel mult 9%

  În altă ordine de idei, premierul a vorbit și despre creșterea TVA la alimente și medicamente. Potrivit lui Marcel Ciolacu, o scumpire a alimentelor și medicamentelor ar echivala cu scăderea nivelului de trai pentru foarte mulți români. „La produsele alimentare şi medicamente nu va creşte TVA mai mult de 9%. Este corect acest lucru şi o scumpire în zona de alimente şi medicamente ar duce la o scădere a nivelului de trai al românilor, cât şi la o creştere a inflaţiei”, a explicat liderul social-democraților.

  România a transmis la Bruxelles că nu va majora TVA

  Totodată, Ciolacu susține că a transmis la Bruxelles faptul că Executivul nu este de acord cu majorarea cotei de TVA la un nivel de peste 19%. „Am reafirmat foarte clar că nu sunt de acord, ca prim-ministru al României şi preşedinte al Partidului Social Democrat, să creştem cota de TVA peste 19 %, un lucru care ar duce, evident, la o creştere a inflaţiei şi o scădere a creşterii economice.

  De asemenea, am convenit foarte clar la cele două categorii de produse, produsele alimentare şi medicamente, nu va creşte TVA-ul mai mult de 9%. Este corect acest lucru şi o scumpire în zona de alimente şi medicamente va duce la o scădere a nivelului de trai al românilor cât şi la o creştere a inflaţiei”, a precizat Ciolacu.


  Te-ar mai putea interesa

  Barbu: Am gândit un mecanism care să stabilizeze prețurile la toate produsele agroalimentare Primele verdeţuri de sezon – prețuri în piețe. Cât costă urzicile, spanacul sau ceapa verde Revolta fermierilor români: Ceapa din Ucraina a invadat piețele, în timp ce marfa noastră se strică Ucraina vrea să interzică importurile de produse agricole din Polonia Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie

  Ultimele știri

  Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Incendii pornite de la panouri solare. Care este greșeală făcută la montarea acestora