• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bărbat condamnat pentru că a încasat subvenții pe terenuri pe care nu le lucra

    Roxana Dobre -

    Un fermier a fost condamnat la închisoare după ce a cerut subvenții la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) pentru terenuri pe care nu le deținea în realitate. Agricultorul este obligat de instanță să restituie agenției de plăți subvenții în valoare de puțin peste 28.000 de lei, pe care le-a încasat fără să aibă acest drept.

    Un fermier din Bihor a primit vineri o sentință definitivă de doi ani de închisoare cu suspendare și obligația de a restitui către Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) subvenții în valoare de puțin peste 28.000 de lei. Pedepsele au fost decise de instanță după ce fermierul a depus documente false pentru a obține bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru terenuri pe care nu le-ar fi deținut în realitate, conform Bihor Online.

    Citiți și: Angajată de la Registrul Agricol acuzată de DNA că a obținut subvenții cu acte false

    Decizie mai ”blândă” la Curtea de Apel

    Sentința definitivă dată, vineri, de Curtea de Apel Oradea a îmblânzit-o pe cea a Tribunalului Bihor. Inițial, instanța de fond l-a condamnat pe inculpat la trei ani de închisoare cu suspendare și la plata unei sume de peste 10 ori mai mare, de 320.000 de lei.

    În cauză, inculpatul Imre Zsolt Geczi a fost anchetat într-un dosar al DNA Oradea sub acuzația de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei. Procurorii anticorupție susțineau că, în perioada 2008-2016, bărbatul ar fi depus la APIA mai multe documente false, printre care contracte de arendare falsificate, adeverințe eliberate de Primăria Țețchea ori tabele centralizatoare care includeau suprafețe aferente contractelor de arendare false. Ar fi făcut aceste manevre ca să obțină subvenții din fonduri europene pentru terenuri pe care, în realitate, nu le-ar fi deținut.

    ”Prin aceste demersuri, persoana respectivă ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 320.508 de lei”, explicau anchetatorii.

    Citiți și: DNA: Subvenții APIA pentru pășuni, încasate cu animale fictive

     Judecătorii au impus sechestru asupra averii inculpatului

    La finalul lui 2022, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Geczi la trei ani de închisoare cu suspendare, i-a interzis mai multe drepturi pe o perioadă de doi ani și l-a obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunităţii. Pe lângă aceasta, instanța a decis că inculpatul trebuie să returneze subvențiile solicitate de APIA, în valoare de 320.000 de lei, și să achite cheltuieli judiciare de 15.000 de lei.

    Imre Zsolt Geczi a atacat sentința, iar Curtea de Apel Oradea a hotărât să-i reducă pedeapsa. Astfel, valoarea subvențiilor pe care a fost obligat să le restituie a fost diminuată la 28.000 de lei, iar în loc de trei ani de detenție, bărbatul a primit doi ani de închisoare cu suspendare. Pentru a fi siguri că-și va achita prejudiciul, judecătorii au menținut sechestru asupra averii inculpatului.

    Sentința Curții de Apel Oradea este definitivă.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!