FAO: Producția de cereale ucrainene, mai mare decât estimările. Recolte record la porumb în lume
Violina Gorcinschi -Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) a publicat estimările privind producția mondială de cereale în 2023. Aceasta a înregistrat o scădere, cu 4 milioane de tone, în timp ce producția de cereale ucrainene este mai mare decât estimările anterioare. Prognozele modificate în sens negativ privind randamentele globale au fost compensate de recoltele mondiale de porumb care se așteaptă să ajungă la 1.215 milioane de tone, influențate mai ales de Brazilia și Ucraina.
Prognoza FAO pentru producția mondială de cereale în 2023 a fost revizuită în scădere cu 4 milioane de tone față de cifra anterioară publicată în iulie. În ciuda modificării evaluării în această lună, producția mondială de cereale crește cu 0,9%. de la an la an, ajungând la 2.815 milioane de tone, corespunzător rezultatului record din 2021, a relatat wrp.pl.
Recolta de cereale ucrainene, mai mare decât estimările
Majoritatea reducerilor din această lună sunt cauzate de schimbarea perspectivelor pentru grâu la nivel mondial, producția globală fiind acum stabilită la 781,1 milioane de tone, cu 2,2 milioane de tone mai puțin decât se aștepta în iulie. La acest nivel, producția globală va scădea cu 2,6% de la an la an, dar aceasta va fi în continuare a doua cea mai mare cifră înregistrată.
Aceste scăderi vizează Canada și Uniunea Europeană. Acestea sunt cauzate de condițiile meteorologice de secetă continuă care au redus randamentul culturilor și au explicat o mare parte din declinul din această lună. Previziunile pentru producția de grâu din China au fost, de asemenea, mai pesimiste, deși într-o măsură mai mică. Ploile abundente din regiunile producătoare cheie și-au înrăutățit perspectivele de recoltare.
Prognozele de producție pentru Statele Unite ale Americii au fost crescute, datele de sondaj actualizate arătând mai multă suprafață cu grâu de primăvară. India și Ucraina sunt, de asemenea, supuse unor revizuiri în creștere, reflectând cele mai recente date guvernamentale care arată randamente mai mari decât cele așteptate anterior.
Prognoza pentru producția mondială de cereale grosiere pentru 2023 este mai mică cu 1,3 milioane de tone față de prognoza din iulie și se situează în prezent la 1.511 milioane de tone, ceea ce reprezintă totuși o creștere de 2,7% pe o bază anuală, iar majoritatea scăderilor vor rezulta din producția de orz și ovăz.
Producții scăzute de orz și ovăz. Recolte record la porumb
Prognoza pentru producția mondială de orz a fost redusă cu 2,9 milioane de tone, la 143,8 milioane de tone, înregistrând o scădere de 5,6% anual. Perspectivele de producție mai scăzute reflectă înrăutățirea condițiilor de creștere și randamentul în Uniunea Europeană și Canada. Așteptările mai pesimiste pentru producția mondială de ovăz se referă, în mare parte, la perspectivele mai scăzute ale recoltelor în Canada, Uniunea Europeană și Statele Unite, ca urmare a suprafețelor plantate mai mici decât cele așteptate și a randamentelor mai scăzute. Se așteaptă ca acest lucru să reducă cererea globală de ovăz în 2023 estimat la 23,1 milioane de tone, cel mai mic din ultimii 11 ani.
Parțial scăderile menționate mai sus sunt compensate de producția mondială de porumb – aceasta a crescut cu 3,6 milioane de tone și în prezent se estimează că va atinge un record de 1.215 milioane de tone. Perspectivele îmbunătățite sunt legate de recolte mai bune din Brazilia și Ucraina, unde randamentele de porumb depășesc așteptările anterioare, compensând mai mult decât reducerile de producție ce au loc în Statele Unite și Uniunea Europeană.
Pentru orez, prognoza FAO pentru 2023/24 a fost, de asemenea, redusă cu 500.000 tone din iulie, la 523,2 milioane de tone, ceea ce reprezintă încă 1,1% peste nivelul redus pentru sezonul 2022/2023. Revizuirea reflectă, în primul rând, estimări mai mici de suprafață pentru recolta majoră a culturilor din Indonezia, care urma să fie finalizată în aprilie. De asemenea, prognozele reduse sunt și pentru Thailanda, unde plantațiile de culturi majore sunt în decalaj față de nivelurile din anul precedent din cauza precipitațiilor neregulate și a reducerii rezervelor de apă pentru irigare.
Ploile excesive și inundațiile din provinciile din nord-est au redus ușor estimările de recoltă în China. Aceste revizuiri au fost parțial compensate de previziunile îmbunătățite pentru diverse alte țări, în special pentru Cambodgia, Columbia, Iran, Nigeria și Statele Unite ale Americii, în toate cazurile, în principal datorită plantărilor mai mari decât se prognozase anterior.