• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua Zootehniei la MoldAgro Expo – vineri, 22 septembrie, în coordonarea dr. ing. Gheorghe Vaida

    Violina Gorcinschi -

    Vineri, pe 22 septembrie, în a doua zi a Târgului MoldAgro EXPO, eveniment dedicat fermierilor din zona Moldovei, are loc Ziua Zootehniei în care fermierii vor avea prilejul de a discuta cu specialiști de calibru din țara noastră, în ceea ce privește sectorul creșterii animalelor. Dezbaterea pe teme de interes pentru fermieri va avea loc în Centrul Expozițional Zootehnic din cadrul târgului agricol organizat pe platforma MARSAT, localitatea Roman, județul Neamț.

    Ziua Zootehniei la MoldAgro Expo este coordonată de dr. ing. Gheorghe Vaida, Inspector de Specialitate la Academia de Științe Agricole și Silvice (ASAS) și consilier al președintelui instituției, Valeriu Tabără. Reputatul specialist va vorbi despre importanța metodelor de reproducere și selecție a bovinelor în obținerea de producții ridicate de lapte și va răspunde întrebărilor fermierilor, oferind soluții practice.

    Dr. ing. Gheorghe Vaida, din cadrul ASAS, îi invită pe fermierii din zona Moldovei să participe la Ziua Zootehniei din cadrul MoldAgro EXPO 2023, ce are loc vineri, pe 22 septembrie, unde se vor purta discuții importante despre domeniul ameliorării efectivelor de taurine. Participanții vor avea ocazia să vadă cele mai bune rase de vaci de lapte din țară, aduse de la stațiunile de cercetare dezvoltare pentru creșterea bovinelor, prezentate în cadrul expoziției.

    „Toți fermierii din zonă și specialiștii de la direcțiile agricole ar trebui să vină la această dezbatere, de vineri, pentru că se vor prezenta lucruri interesante, actuale din domeniul ameliorării animalelor și a tehnologiei de creștere și exploatare și mai ales ce trebuie făcut. Vor vedea animale care se pretează și pentru creșterea în zona Moldovei”, a precizat consilierul din cadrul ASAS, Gheorghe Vaida.

    Ziua Zootehniei la MoldAgro EXPO – Rase performante de bovine la expoziție

    În cadrul târgului, participanții au ocazia să vadă două rase de bovine foarte productive, ce se potrivesc pentru creșterea în zona Moldovei. În plus, vor fi prezentate și 40 de ovine, aduse de la stațiunile de cercetare.

    „Noi, de la Academie, suntem prezenți cu 14 capete de bovine – 8 din rasa Holstein și Bălțată Românească și 6 animale din rasa Brună de Maramureș. Bovinele sunt de la Stațiunea Dancu din județul Iași și de la Stațiunea de cercetare de la Secuieni, de lângă Roman. De asemenea, am adus în jur de 40 de ovine de la trei stațiuni: Stațiunea Secuieni din Bacău, Stațiunea Perieni și de la Popăuți, județul Botoșani. Aceste expoziții sunt momente de bilanț, de discuții între fermieri, schimb de experiență, să vadă modul în care au evoluat activitatea de ameliorare, performanțele animalelor și spre ce tip să ne îndreptăm. Care să fie, în continuare, tipul de animale care se valorifică cel mai bine în condiții de creștere din diferite zone ale țării. Și atunci, noi, conducerea Academiei, la inițiativa domnului președinte Valeriu Tabără, am inițiat mai multe dezbateri pe această temă, intitulată generic de noi „Vaca de lapte, o prioritate pentru zootehnie”. La Roman am găsit un spațiu pentru sectorul zootehnic excepțional pentru expoziție, extrem de generos care nu mai există în România pentru prezentarea animalelor”, a precizat dr. ing. Gheorghe Vaida.

    Gheorghe Vaida: România este pe ultimul loc în UE la producția de lapte

    Printre preocupările specialiștilor din cadrul ASAS se numără și situația actuală a producției de lapte/vacă furajată a țării noastre, care este cea mai slabă din UE. Una dintre soluțiile pe care Gheorghe Vaida dorește să le prezinte sunt metodele moderne de evaluare a animalelor, prin care fermierii pot să își selecteze animalele încă din faza embrionară.

    „Vom prezenta, în fața fermierilor, câteva probleme extrem de importante pentru crescătorii de taurine din România. Situația actuală este că noi importăm circa 30% din cantitatea de lapte pe care o consumăm intern. Țara noastră este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește producția de lapte pe vacă furajată. Noi avem în jur de 3.600 și ceva de kg, iar media UE e undeva la 7.600, cu record de 12.000. Stăm, din acest punct de vedere, foarte rău, deși condițiile de creștere din România sunt foarte bune. Atunci, nu numai că vom ridica o serie de probleme, dar vom da și soluții -„Pârghii și mecanisme de rezolvare a acestei problematici”. În concordanță cu legislațiile în vigoare, rolul major în ameliorarea efectivelor de taurine îl au asociațiile de crescători. Ele stabilesc programele de ameliorare care sunt apoi aprobate de Agenția Națională de Zootehnie. Academia de Științe Agricole, universitățile, au rolul evaluării activității desfășurate de aceste asociații, având în vedere situația foarte dificilă. Noi o să prezentăm câteva orientări și noutăți. În evaluarea animalelor, s-a introdus selecția genomică, o metodă foarte modernă de evaluare a animalelor care se practică pe plan mondial în țările cu zootehnie avansată. Noi putem ști, încă din fază embrionară, care este valoarea vițelei sau masculului, ceea ce este foarte important pentru selecție. Este foarte important să știm cât mai repede ce valoare are animalul. În alte țări, această metodă se practică încă din 2009, în România nici acum nu este, suntem la faza de discuții. Este foarte important să promovăm specialiști de valoare, cu experiență, acolo unde este vorba de viziune, de coordonarea unor proiecte, programe. Noi dorim ca jumătate din valoarea producției agricole să o reprezinte zootehnia. În prezent, reprezintă circa 23,5%”, a explicat Gheorghe Vaida, consilierul președintelui ASAS, Valeriu Tabără.

    O altă cauză care a dus la performanțe slabe în planul producției interne de lapte este modul de subvenționare a fermierilor, mai ales în cazul crescătorilor ce dețin doar câteva animale.

    „Fermierii noștri sunt dezavantajați. Nu pot concura cu cei din UE, nici nu sunt subvenționați. Toate gospodăriile țărănești au fost neglijate și aproape au dispărut. O fermă familială are rostul ei și este foarte utilă pentru că produce pentru familia respectivă, iar surplusul îl dă mai departe: produse tradiționale, locale ș.a.m.d. Noi dacă nu producem lapte competitiv, nu am făcut nimic. La noi laptele vine din Ungaria”, a explicat specialistul în ameliorare, reproducere și tehnologii de creștere a taurinelor.

    Crescătorii de bovine vor vorbi direct cu specialiștii de top din domeniu

    Dr. ing. Gheorghe Vaida își propune ca, în cadrul întâlnirii cu fermierii, să le transmită informații prețioase și practice despre creșterea și reproducerea bovinelor.

    „O să prezint, ca obiective, de exemplu, ce am cercetat la Bălțata Românească în urmă cu 15 ani și cam ce ar trebui făcut. De asemenea, am să spun, în mod concret, lucruri despre selecția genomică, precum și folosirea unor tehnologii inteligente în creșterea animalelor. România nu duce lipsă de cunoaștere, numai că trebuie aplicată. Vom vorbi despre lucruri generale, dar noutăți. Problema nu este lipsa de cunoștințe, ci faptul că zootehnia României nu este coordonată”, a precizat Gheorghe Vaida.

    Tot în cadrul discuției, fermierii vor avea dialog direct cu specialiștii din domeniu și vor primi soluții practice la problemele lor.

    „Cunosc orice pe probleme de ameliorare, reproducere, tehnologii de creștere a taurinelor, a producerii furajelor, atât din punct de vedere științific, cât și practic. Pot să ne întrebe orice, lângă mine sunt directori de stațiuni de cercetare pe bovine și ovine și putem răspunde la absolut orice întrebare, dar și să oferim soluții”, a conchis Gheorghe Vaida.


    Te-ar mai putea interesa

    Ploi torențiale, vijelii și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 25 de județe Prețul căpșunilor – la jumătate față de anul trecut. Tânăr fermier: Ne rugăm de intermediari să ne ia marfa! Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd

    Ultimele știri

    Romeo Șoldea este noul director al Autorității Naționale Fitosanitară Subvenție nouă pentru fermierii din vegetal care cresc și animale. Ce a dezvăluit comisarul Wojciechowski Ordinul subvențiilor, modificat. Schimbări la plata APIA pentru tinerii fermieri