• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii mici sunt în cel mai mare pericol să își piardă fermele

    Roxana Dobre -

    Fermierii mici sunt expuși celui mai mare pericol de pierdere a fermelor în situații de criză când piața nu este stabilă sau seceta afectează culturile agricole. George Scarlat, Președintele Comisiei de Agricultură din Senatul României, a declarat în cadrul unui interviu că un declin al fermelor este înregistrat în ultima vreme mai ales în rândul exploatațiilor zootehnice.

    Președintele Comisiei de Agricultură din Senatul României, George Scarlat, a făcut ieri, marți – 26 septembrie, în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1 o expunere a problemelor din agricultură, cu accent cu greutățile pe care le întâmpină fermele mici și mijlocii.

    Citiți și: Vești bune! Se deschide o fabrică unde micii fermieri își pot duce legumele la procesare!

    Fermă de familie

    George Scarlat a declarat în cadrul emisiunii AgroStrategia, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR 1 că fermele mici se confruntă cu lipsa finanțării, ceea ce poate duce chiar și la faliment.

    ”În județele din Moldova anii grei din păcate, cu mici excepții regionale au continuat din 2020 și până acum, excepție poate anul 2022, anul agricol 2021-2022, dar doar zonal. În primul rând, cea mai mare problemă este problema finanțării și nu mai spun a finanțării mai ieftine. Pentru că sunt tot felul de IFN-uri pe piață unde fie costurile sunt imense, fie există costuri ascunse și atunci totul se termină. În prezent, costurile de finanțare a activității curente este foarte mare. Doi, și la această mică producție în acest an agricol care se încheie acum, 2022-2023, din păcate, prețurile sunt foarte mici în comparație cu costurile pe care le-au avut fermierii pe fișa tehnologică”, a explicat George Scarlat.

    Citiți și: Două noi programe de finanțare vor fi lansate de Ministerul Agriculturii pe 30 septembrie

    Președintele Comisiei de agricultură din Senatul României a mai subliniat că în situațiile de instabilitate a pieței sau secetă, fermierii mici sunt cei mai expuși. ”E adevărat, am spus, sunt și fermieri, din păcate cei mai mulți sunt în linia asta care făceam referiri la pătura generală, fermierii mici, neavând o fișă tehnologică după care să se ghideze și să respecte anumiți indicatori și anumite costuri, nu mai vorbesc de tehnologie, în momentul acesta înregistrează pierderi mai mari. Și pentru aceștia cred că ar trebui deschis un apel rapid pentru că au nevoie și de investiții în fermă, dar astăzi nu știu dacă mai e o prioritate investiția cât este mai degrabă să supraviețuiască”, a spus senatorul.

    Acesta s-a arătat totuși optimist că fermierii renunță foarte greu la investiții dar zootehnia se află totuși în topul vânzărilor de ferme. ”Sunt oarecum optimism din faptul că cunoscându-i și trăit printre ei, îmi dau seama că nu vor renunța. Vor renunța foarte greu. Adică nu renunță de la sine. Mai ușor renunță la zootehnie pentru că am acest semnal din teritoriu. Mulți au renunțat și la vaca de lapte, și la vaca de carne întrucât își dau seama după ani de zile că nu au o piață stabilă deși ei au făcut progrese în ultimii ani și cu formele de asociere, genetica, furajele, etc. Dar nu au o piață stabilă și atunci nu se justifică, nu se merită. Ferme mari care au vegetal, cu ferme de vaci, cu ferme de oi pierd pe zootehnie. Cât de dragi le-ar fi animalele din păcate pierd. Acolo unde familia întreagă muncește, în ferma din satul românesc și sunt cu toți integrați dar nu știu de zile libere, nu știu, de Crăciun, de Paști, de onomastică și sunt doar cu animalele ei spun că ies pe plus din anumite puncte de vedere, neluându-și în calcul foarte mult efortul fizic, sănătatea pe care ei nu le cuantifică. Dar cei mai mici, pentru că ei trebuie ajutați în primul rând, nu au șansa aceasta. Nu au cum să marcheteze ferma și exploatația, pentru că este foarte mică. Cei care sunt interesați de a acapara aceste exploatații nu sunt atât de de interesați de suprafețe fragmentate și foarte mici de ferme. Dar din nou a revenit în atenție ceea ce se întâmpla acum după prima secetă gravă din 2020 și nu numai, în momentul în care nu mai ai nicio Lege arendei care să dea predictibilitate minim 5 ani, 7 ani să știi că lucrezi terenul acela și te poți baza pe investiție”, a mai declarat George Scarlat la emisiunea AgroStategia.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: George Scarlat, Senatul României (26.09.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă