Fabrica Luduș a reluat producția de zahăr! Fermierii AFF au livrat primele cantități de sfeclă din noua recoltă
Roxana Dobre -Fermierii români au reluat livrările de sfeclă de zahăr către unitatea de procesare din Luduș, județul Mureș. Primele cantități din recolta acestui an au fost predate unității de către cultivatorii care s-au asociat și s-au înscris în Asociația Forța Fermierilor.
În primăvară, fabrica de la Luduș a fost la un pas de a fi demolată. În urma unor discuții complexe avute cu compania franceză ce deținea unitatea, aceasta a fost achiziționată de către doi antreprenori români care s-au angajat să reia producția de zahăr românesc. Chiar în acest zile, cultivatori de sfeclă de zahăr ce sunt membri ai Asociației Forța Fermierilor ne-au anunțat că au început să livreze cantitățile contractate din producția acestui an. De ieri, sfecla de zahăr a intrat în procesul tehnologic, urmând ca zahărul să fie comercializat pe piața națională.
Liderul sindical de la fabrica Luduș, Daniel Preda, a declarat astăzi, miercuri – 27 septembrie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că fermierii din mai multe județe au livrat primele tone de sfeclă, materie primă pentru producerea de zahăr românesc. Practic produsul finit va ieși din fabrică săptămâna viitoare când pe piață vor ajunge primele pungi de zahăr 100% românesc.
Citiți și: Ministrul Economiei: Fabrica de Zahăr de la Luduș își va relua producția în octombrie
Potrivit liderului sindicat, vineri, pe 22 septembrie au ieșit combinele de recoltat în câmp și primele tone de sfeclă au fost livrate la fabrică. Suprafața contractată este de 3.400 hectare, din mai multe județe ale țării.
”Noi, angajații deja am intrat în ture iar utilajele de producție sunt clar pregătite, azi noapte am încălzit fabrica adică s-a dat drumul la termocentrala pentru producere de aburi și era preconizat ca de astăzi să înceapă tăierea. Deci astăzi sau cel târziu mâine cu siguranță începe tăierea sfeclei și de acolo începe tot procesul tehnologic de extracție a zahărului din sfeclă. Producția începe treptat, la o capacitate redusă dar cred că săptămâna viitoare, luni – marți, vom avea prima producție, deci primul zahăr. Nu știu exact câte tone de sfeclă au fost livrate în prima rundă, dar avem undeva la 3.400 de hectare contractate care urmează să fie recoltate și să asigure materia primă pentru zahărul românesc. Din discuțiile purtate cu conducerea fabricii dar și cu cultivatorii, sfecla din acest an este bună, are conținut bun de zahăr și a fost un an propice pentru această cultură”, a explicat Daniel Preda pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Potrivit informațiilor obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO producția medie estimată în acest an la producătorii de sfeclă de zahăr este de circa 60 de tone/ha, ceea ce ar însemnă că pe cele 3.400 de hectare contractate fabrica ar avea la dispoziție de la fermieri circa 204.000 de tone de sfeclă.
Daniel Preda nu ne-a putut oferi informații cu privire la câte tone de zahăr se vor produce la Luduș în acest an. Acesta ne-a precizat încă să speranța angajaților de la Luduș este ca suprafețele cultivate cu sfeclă să crească de anul viitor.
”Am repornit fabrica și cultivatorii vor vedea că totul merge bine, vor căpăta încredere mai multă și vor cultiva mai multă sfeclă. Zahărul va merge, din informațiile pe care le dețin eu și discuțiile avute cu patronatul, doar pe piața internă prin marile magazine. Deci nu va fi exportat. Produsul se va găsi sub sigla ”Zahăr premium Luduș” așa îl vor putea identifica consumatorii că este zahăr 100% românesc adică produs în România cu materie primă din România”, ne-a mai spus liderul sindical.
Citiți și: Prețul negociat de fermieri pentru a livra sfeclă de zahăr la fabrica de la Luduș