De ce se crapă morcovii: cauze și soluții
Violina Gorcinschi -Morcovi crăpați – cauze și soluții. De ce se crapă morcovii în pământ – motivele pentru care, la recoltare, se descoperă că morcovii prezintă fisuri și crăpături. Există cel puțin 10 cauze pentru care morcovii pot suferi, de la umiditate până la condițiile de fertilizare. În acest articol veți afla 10 cauze și remedii pentru crăparea morcovilor.
- De ce se crapă morcovii. Umiditate necorespunzătoare;
- De ce se crapă morcovii. Calitatea solului;
- De ce se crapă morcovii. Greșeli în fertilizarea culturii;
- De ce se crapă morcovii. Recoltarea târzie.
Fisurile ce apar la morcovi sunt variate – pot fi adânci, pe toată lungimea rădăcinii, sau mici, pe întreaga suprafață. Astfel de legume sunt dificil de valorificat, nefiind potrivite nici pentru depozitare. Atunci când nu sunt îngrijite corespunzător sau cresc în condiții nefavorabile, chiar și soiurile rezistente la crăpare pot fi afectate. Cu toate acestea, vestea bună este că se cunosc motivele pentru care cresc astfel de morcovi. Astfel, dacă se vor respecta toate sfaturile din acest articol, recoltele vor fi semnificativ mai bune.
De ce se crapă morcovii. Umiditate necorespunzătoare
Morcovii crăpați sunt prezenți mai ales în culturile cu un management defectuos al apei, al udărilor. Una dintre principalele cauze ale crăpării morcovilor este un dezechilibru în umiditate, care duce la umflarea bruscă a celulelor plantelor sau la uscare, ce declanșează apariția fisurilor atunci când rădăcina se apropie de dimensiunile specifice.
1. Crăparea morcovilor – cauză: udarea excesivă a morcovilor. Morcovii iubesc apa, grație căreia devin suculenți și crocanți. Cu toate acestea, plantele se udă luând în considerare vremea și starea acestora. În caz contrar, grădina va fi prea udă, iar rădăcinile vor avea de suferit. Pe măsură ce se apropie sfârșitul sezonului, udarea se reduce.
2. Crăparea morcovilor – cauză: ploile frecvente. În verile umede și reci, legumele nu cresc optim. Din cauza ploilor frecvente și abundente, apa poate stagna în grădini, perturbând dezvoltarea rădăcinilor. Prin urmare, este importantă amenajarea unui sistem de drenaj (canale de scurgere sau jgheaburi) sau cultivarea plantelor pe paturi înalte.
3. Crăparea morcovilor – cauză: ploi abundente sau udare după perioade de secetă. Aceasta este una dintre cauzele comune care duc la crăparea morcovilor pe toată lungimea. Pentru a evita pagubele, plantele se udă pe tot parcursul sezonului, evitând perioadele de secetă. Dacă, totuși, nu s-a putut evita situația, morcovii nu se udă abundent imediat, în caz contrar fisurarea rădăcinilor este inevitabilă. Udările sunt ușoare, în mai multe etape, pentru a umezi treptat întreaga adâncime a solului.
4. Crăparea morcovilor – cauză: udarea neregulată și/sau superficială. În cazul udării superficiale sau neregulate, plantele nu primesc cantitatea necesară de apă, iar rădăcinile cresc deformate și crapă, partea de deasupra uscându-se și ofilindu-se. La temperaturi crescute, morcovii se irigă de aproximativ 2-3 ori pe săptămână, astfel încât solul să fie umezit la cel puțin 20 de centimetri adâncime.
Pentru a menține umiditatea în sol o perioadă mai lungă, parcelele de morcovi pot fi acoperite cu mulci. Se pot folosi, de exemplu, iarbă tăiată, paie sau compost.
De ce se crapă morcovii. Calitatea solului
Dacă nu există probleme cu udarea, alte cauze ar putea fi legate de calitatea solului.
5. Crăparea morcovilor – cauză: sol argilos greu sau pietros. Solul prea dens nu permite rădăcinilor să crească în mod corespunzător, ceea ce poate duce la apariția crăpăturilor. În general, legumele crescute în astfel de condiții sunt de mici dimensiuni, deformate și fără gust. Solul pentru morcovi ar trebui să fie ușor, fertil și să aibă o bună drenare. În solul nisipos, rădăcinile morcovilor pot suferi din cauza uscăciunii și a supraîncălzirii din timpul verii, ceea ce le împiedică să se dezvolte cum trebuie.
6. Crăparea morcovilor – cauză: sol prea umed și mlăștinos. Aceasta se corelează cu prima cauză legată de umiditatea solului. În astfel de condiții, este dificilă creșterea morcovilor cu rădăcini puternice. De asemenea, nu se recomandă cultivarea legumelor în locuri umbroase și în depresiuni.
7. Crăparea morcovilor – cauză: sol acid sau sol bogat în turbă. Morcovii preferă soluri cu un pH ușor acid sau neutru. Cu toate acestea, la valori scăzute ale pH-ului, legumele pot avea dificultăți în dezvoltare. Acest lucru poate afecta calitatea recoltei, prin apariția crăpăturilor.
De ce se crapă morcovii. Greșeli în fertilizarea culturii
Greșelile făcute la fertilizarea morcovilor pot, de asemenea, duce la crăparea rădăcinilor. În principal, problema apare în două cazuri:
8. Crăparea morcovilor – cauză: aplicarea unei cantități mari de azot în perioada de vegetație. Excesul de azot determină celulele rădăcinii morcovului să se divizeze mai rapid, ceea ce duce la o creștere prea rapidă și la relaxarea țesuturilor. Prin urmare, nu este indicată aplicarea azotului în exces. Fertilizarea plantelor cu potasiu și fosfor este prioritară. Excesul de orice tip de îngrășăminte pentru morcovi poate duce la deteriorarea gustului și, desigur, la crăpare.
9. Crăparea morcovilor – cauză: adăugarea de materie organică în sol înainte de plantare. Morcovii nu sunt compatibili cu gunoiul proaspăt, îngrășăminte de la animale, compost și alte îngrășăminte organice similare, chiar dacă au fost adăugate în toamnă și au fermentat peste iarnă. În acest caz, morcovii vor crește fără gust, deformați și crăpați. Cea mai bună opțiune este aplicarea acestor substanțe cu un an înainte de semănat, adică pentru culturile care vor fi înainte de morcovi (cartofi, varză, ceapă, mazăre, etc.). Morcovii apreciază îngrășămintele cu cenușă.
De ce se crapă morcovii. Recoltarea târzie
10. Crăparea morcovilor – cauză: recoltare întârziată. Ultima, a zecea cauză din listă, este legată de recoltarea târzie. Dacă se recoltează la mult timp după coacere, morcovii pot crăpa. De aceea, se recomandă soiurile târzii de morcovi pentru cultivare. Și, desigur, recoltarea acestora la timp.
Uneori, chiar și morcovii care par să fie sănătoși pot crăpa după recoltare dacă rădăcinile sunt lăsate să se usuce prea mult.