• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”Veteran” în amendamente de sol, Viorel Pricoiu a trecut la Calciprill după un rezultat neașteptat în fermă

    Daniel Befu -

    Viorel Pricoiu este unul dintre fermierii care investesc în fiecare an în calitatea solului. Fondator al companiei Crops Production & Consulting, inginerul agronom are o experiență de 24 de ani în producția agricolă și de peste 10 ani în managementul companiilor cu profil agricol.

    Pe Viorel Pricoiu l-am întâlnit în cadrul evenimentului ”Ziua Sănătății Solului”, organizat de NATUREVO și OMYA la Universitatea de la Oxford, Marea Britanie. În cadrul conferinței, dar și după, fermierul din județul Olt s-a interesat permanent despre ce ar putea face mai mult pentru a crește gradul de fertilitate al pământului pe care îl lucrează. Ne-a mărturisit că din 2002 încoace investește anual în amendamente de sol pentru a reuși să aibă un sol care să ajute genetica să valorifice la maximum fertilizarea.

    ”Consider că activitatea care am desfășurat-o depinde foarte mult, în principal în agricultură, de baza noastră agricolă, care este solul. Solul, percepându-l la început ca au un mijloc de producție, dar neconștientizând că utilizându-l nejudicios, se întoarce împotriva noastră, nu mai avem rezultatele la care scontam”, ne-a declarat fermierul care lucrează aproximativ 3.000 de hectare în județul Olt, în apropierea municipiului Caracal.

    Experiența acumulată lucrând în ferme mari l-a ajutat pe Viorel Pricoiu să vadă importanța, dar mai ales să ”citească” și să valorifice o cartare agrochimică.

    ”Pornind de la datele acestor cartări, să încercăm să fim în parametrii dați. A fost momentul în care am observat că prin corecțiile făcute în deficiențele solului, în principal corectând aciditatea solului, încercând să-l aducem către un nivel de neutru, un nivel optim între 6-7 puncte, am ajuns la un nivel în care majoritatea plantelor de cultură se dezvoltă în condiții normale, și ne aduc producțiile așteptate”, ne-a explicat Viorel Pricoiu.

    Viorel Pricoiu, un fermier preocupat de calitatea solului pe care îl lucrează

    Aplică amendamente de sol din 2002

    Inginerul agronom a început să investească în amendamente de sol începând din anul 2002. A fost mereu fanul carbonatului de calciu, deși la început, produsele pe care le folosea lăsau mult de dorit.

    ”Cantitățile pe care trebuia să le utilizăm la hectar erau foarte mari, volumele erau imense și forma sub care era carbonatul de calciu ne îngreuna foarte mult distribuția acestuia pe teren. Ne era foarte greu în fiecare campanie, până am trecut la Calciprill, produs oferit de compania Omya prin Naturevo. Calciprill este tot un carbonat de calciu, creat prin mărunțirea lui în particule foarte fine, ceea ce asigură o acoperire mai mare a solului, cu o cantitate mai mică de produs. În plus, forma lui granulată, condiționarea lui, îl face ușpr de aplicat uniform, fără praf, fără a mai produce disconfort atât operatorilor cât și mediului înconjurător”, explică fermierul din județul Olt.

    Cum s-a transformat solul din fermă după aplicarea Calciprill

    Nu doar aplicarea Calciprill l-a impresionat pe fermierl Viorel Pricoiu, ci mai ales rezultatele obținute cu produsul Omya. Prima impresie și-a făcut-o analizând direct textura solului pe care l-a văzut mai afânat, mai aerat, mai ușor de lucrat. ”Bineînțeles că nu poți să îți dai seama din prima ce înseamnă aplicarea Calciprill la nivel de creștere de producție. Un spor de producție poate fi influențat de mai mulți factori de vegetație. Si nu poți să-ți dai seama dacă este meritul pH-ul, dacă sunt precipitațiile…Este motivul pentru care am decis să testez produsul pe o jumătate de parcelă. Practic, între acea jumătate și cealaltă, în afară de aplicarea Calciprill nu am făcut nimic diferit: același hibrid, aceeași fertilizare, aceleași tratamente, precipitații, totul identic.

    Producție mai mare pe jumătatea de parcelă unde s-a aplicat Calciprill

    ”În primul an de cultură nu s-au observat diferențe de producție între cele două jumătăți ale parcelei, dar anul următor, respectiv anul acesta, 2023, la recoltă am observat diferența clar, în timpul recoltării. Eram împreună cu operatorul în combină și știam că o parte a parcelei este cu inclinație pe pantă, partea din vale tot timpul avea o productivitate mai mare datorită scurgerii precipitațiilor. Pe partea de sus, în care cu un an înainte, nu în anul respectiv, cu un an înainte, a fost aplicat Calciprill, am avut o producție mai mare decât pe partea de jos. Mi-a luat câteva momente să îmi dau seama că diferența a făcut-o Calciprill. Adică pe partea unde obțineam producții mai mici, dar am aplicat Calciprill, acum producția era mai mare”, ne-a explicat fermierul.

    Despre experiența de la Universitatea Oxford, Viorel Pricoiu ne-a mărturisit că prezentările și dezbaterile cu cercetătorii de renume l-au ajutat să își reamintească o serie de informații pe care le uitase, dar și să afle lucruri noi, care îi vor fi de folos în activitatea agricolă. ”Conferința m-a ajutat să conștientizez și să pun în practică mai mult tehnologia de îmbunătățire a activității solului prin diferite metode, nu doar prin amendarea solurilor, ci și alte metode de ameliorare a solului ce ne-au fost prezentate și pe care cu siguranță le voi testa și eu”, ne-a mai declarat Viorel Pricoiu, fermier din județul Olt.

    Mai mulți fermieri performanți au participat luna trecută la o conferință organizată de Naturevo și Omya la Universitatea de la Oxford


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till