• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA 2023. Decizia Guvernului pentru începerea plăților

    Oana Timar -

    Plată avans APIA 2023: când începe autorizarea cererilor. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu poate demara plata avansului APIA pe acest an fără o hotărâre de guvern care să stipuleze procentul avansului și cuantumurile care intră în conturi ca primă tranșă din subvenții.

    Ce se întâmplă cu plata avansului APIA. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a aflat că hotărârea de guvern care poate da startul plăților este pregătită, dar la ultima ședință de guvern, actul normativ nu a putut fi introdus pe ordinea de zi din cauză că nu avea semnăturile din partea tuturor ministerelor avizatoare. A rămas un singur minister care nu a avizat HG – Ministerul Justiției, iar motivul pentru care nu s-a putut lua semnătura a fost faptul ședința Consiliului Suprem de Apărare al Țării, care a avut loc joi, pe 12 octombrie, chiar în ziua ședinței de Guvern.

    Pentru ca APIA să dea startul plății avansului mâine, 16 octombrie, conform calendarului stabilit, Guvernul României trebuie să se reunească într-o ședință extraordinară în care să se adopte HG-ul cu cuantumurile și procentul primei tranșe din subvenții. La acest moment, Agrointeligența – AGROINTEL.RO are informații că această ședință va avea loc mâine, astfel încât fermierii să își primească subvențiile cât mai repede. UPDATE: Guvernul României a anunțat că mâine, luni – 16 octombrie, de la ora 9:30 va avea loc o ședință de guvern.

    Vă reamintim că la nivel european, data de 16 octombrie reprezintă ziua de la care agențiile de plăți din statele membre pot începe autorizarea la plată a avansului din subvențiile acestui an. Conform unei decizii a Comisiei Europene, la prima tranșă să poate achita până la 70% din subvenția pe suprafață și animale, dar și până la 85% din plățile compensatorii.

    Crescătorii de vaci pot intra la plata avansului APIA

    Crescătorii de animale intră la avansul APIA cu sprijinul cuplat

    De precizat că la acest moment nu se cunosc cuantumurile exact care urmează să fie achitate fermierilor, fiind comunicat foar faptul că, după ce s-a redus perioada de retenție a bovinelor în fermă, toți crescătorii de animale – ovine, caprine, bovine și bubaline, vor putea beneficia de avansul din subvențiile de tip sprijin cuplat în zootehnie.

    Conform Planului Național Strategic, există o serie de cuantumuri estimate pentru plata subvențiilor în 2023, cu mențiunea că acestea pot varia în funcție de numărul hectarelor și al animalelor eligibile la plată.

    Avansul APIA – sume minime la plată

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă cuantumurile minime din PNS, sumele din care se va calcula procentul de avans, cu mențiunea că am luat în calcul că schemele care intră la avans sunt similar cu cele din anii anterior:

    – PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS) – cuantum minim estimat – 86,82 euro/ha (avans 70% – 60,77 euro/ha);
    – PD-02 – Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) – cuantum minim estimat – 45,54 euro/ha (avans 70% – 31,97 euro/ha);
    – PD-03 – Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri – cuantum minim estimat – 41,40 euro/ha (avans 70% – 28,98 euro/ha);
    – PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil – cuantum minim estimat – 56,28 euro/ha (avans 70%  – 39,39 euro/ha).

    Citiți și: Avans APIA 2023. Plata minimă pe hectar care se achită la prima tranșă

    Cuantumurile minime și maxime care se pot achita la avansul APIA pentru zootehnie le puteți consulta în articolul: Avans APIA 2023 pe cap de animal. Plata minimă care se achită la primă tranșă


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”