Premierii României și Ucrainei – memorandum privind tranzitul cerealelor ucrainene. CE salută acordul!
Violina Gorcinschi -Premierul Marcel Ciolacu și prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîhal, au semnat un memorandum privind tranzitarea sigură a cerealelor ucrainene, dar și dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina-României și a infrastructurii conexe, în cadrul unei ședințe comune a celor două guverne desfășurate astăzi, miercuri-18 octombrie. De asemenea, a mai fost semnat și un acord privind construcția unui pod rutier de frontieră peste râul Tisa, la granița româno-ucraineană. Comisia Europeană a salutat acest act, menționând că țara noastră joacă un rol important în funcționarea culoarelor de solidaritate.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a ținut o ședință de guvern comună, împreună cu o delegație guvernamentală de la Kiev.
Premierul român Ciolacu şi omologul său ucrainean, Denis Şmîhal, au semnat, la sfârșitul ședinței, un memorandum în legătură cu „asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene şi o strategie privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina – România şi a infrastructurii rutiere conexe”, a raportat Spotmedia.
Ciolacu-Șmîhal au semnat un memorandum privind tranzitul cerealelor ucrainene
În cadrul unei ședințe de guvern comune, Marcel Ciolacu și omologul său, Denis Șmîhal, au semnat un memorandum privind asigurarea unui tranzit sigur al produselor ucrainene, precum și o strategie privind dezvoltarea infrastructurii rutiere necesare și a punctelor de frontieră dintre cele două țări.
De asemenea, în Ucraina, Cabinetul de miniştri ucraineni şi Guvernul României au semnat și un acord privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa româno-ucraineană, între localităţile Bila Tserkva și Sighetu Marmației.
Printre documentele semnate în cadrul ședinței se numără și un protocol de implementare între Guvernul de la București și Cabinetul de miniştri al Ucrainei a Acordului între Ucraina şi Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor, dar şi un memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei privind cooperarea în domeniul industriei de apărare.
Comisia Europeană salută semnarea memorandumului
Comisia Europeană salută semnarea memorandumului, care va ajuta și mai mult la sporirea capacității culoarelor de solidaritate, având în vedere daunele suferite de infrastructura de transport din Ucraina.
„Comisia Europeană salută semnarea Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul României și Guvernul Ucrainei care va contribui și mai mult la sporirea capacității culoarelor de solidaritate, având în vedere în special daunele suferite de infrastructura de transport din Ucraina în urma agresiunii Rusiei. România are un rol esențial în funcționarea culoarelor de solidaritate și colaborează în mod constructiv cu toate părțile implicate, inclusiv prin intermediul Platformei comune de coordonare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina. Comisia încurajează această cooperare strânsă între statele membre ale UE și Ucraina”, au transmis reprezentanții de la Bruxelles.
Comisia sprijină în continuare implementarea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina și a planului de acțiune ucrainean privind exportul de cereale ucrainene, în special prin facilitarea legăturilor transfrontaliere și a operațiunilor de transport.
„Îmbunătățirea trecerii frontierei dintre Ucraina și România, prevăzută de acest memorandum, nu numai că va servi nevoilor imediate de import și de export ale Ucrainei, ci și o va ancora ferm în spațiul transporturilor din UE. Finanțarea este deja disponibilă, din bugetul UE, de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în timp ce viitorul Mecanism pentru Ucraina va contribui suplimentar la reconstrucția și dezvoltarea infrastructurii de transport a Ucrainei și a conexiunilor acesteia cu UE”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat publicat astăzi, miercuri-18 octombrie.