Bugetul UE pentru 2024 aduce 40 de milioane de euro în plus pentru fermieri
Violina Gorcinschi -S-a votat bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024. Vineri, pe 20 octombrie, eurodeputatul Dan Motreanu a anunțat că Parlamentul European a aprobat, în plenul de la Strasbourg, bugetul pentru anul viitor. În cadrul ședinței, s-a votat creșterea cu 40 de milioane de euro a fondurilor destinate sectorului agricol european, în contextul dificil actual cauzat de războiul din Ucraina, precum și de alte crize. După votul în plen, vor avea loc negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE.
Europarlamentarul Dan Motreanu a anunțat poziția Parlamentului European privind bugetul UE pentru anul 2024. Eurodeputații au susținut creșterea, cu 40 de milioane de euro, a fondurilor pentru agricultură. De asemenea, resursele financiare ale UE se vor concentra și pe dezvoltarea infrastructurii de transport transfrontalieră prin Mecanismul privind Conectarea Europei.
Bugetul UE pentru 2024: cu 40 de milioane de euro mai mult pentru fermierii europeni
Parlamentarii europeni au votat, în plenul de la Strasbourg, bugetul UE pentru anul viitor. Bugetul, în forma actuală aprobată, se axează pe combaterea problemelor actuale din comunitatea europeană.
„Am aprobat, în plenul de la Strasbourg, poziția Parlamentului European privind bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024.
Dorim ca bugetul UE să conțină finanțările necesare pentru a contracara problemele cu care se confruntă cetățenii și firmele din statele membre”, a transmis, pe pagina sa oficială de Facebook, eurodeputatul român Dan Motreanu.
Parlamentul European a respins propunerile Consiliului care vizau reduceri ale bugetului UE, „în contextul multiplelor crize care afectează întreaga lume”. Războiul declanșat de Rusia în Ucraina, precedat de pandemia de COVID-19, ar avea consecințe economice și sociale substanțiale. Creșterea inflației și criza prețurilor la energie au ca rezultat creșterea costului vieții.
Astfel, europarlamentarii susțin:
- Creșterea cu 100 de milioane de euro a sumei alocate pentru infrastructura de transport transfrontalieră prin Mecanismul privind Conectarea Europei;
- Creșterea fondurilor pentru cercetare cu 100 de milioane de euro, ținând cont cât de importantă este pentru cetățenii statelor membre, în special legat de cercetarea medicală;
- Încă 100 de milioane de euro pentru bursele de studiu „Erasmus+”;
- Creșterea cu 40 de milioane de euro a fondurilor pentru agricultură, în special a celor destinate pentru tinerii fermieri.
- Suplimentarea sumelor destinate Republicii Moldova și Ucrainei.
După votul din plen, vor avea loc negocieri între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene.